Slavi KoširSlavi Košir
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Škof dr. Jurij Bizjak (foto: ARO)
Škof dr. Jurij Bizjak

VIDEO: Škof Bizjak: Sodobni čas ni naklonjen trpkemu postu in ponižnemu kesanju

Cerkev na Slovenskem | 25.03.2010, 12:55

Danes obhajamo praznik Gospodovega oznanjenja, to je dan, ko se spominjamo obiska nadangela Gabrijela pri Devici Mariji v Nazaretu. Dogodek oznanjenja je v Svetem pismu opisan edino v Lukovem evangeliju in govori o tem, da je nadangel Mariji sporočil, da bo spočela od Svetega Duha in da se bo dete imenovalo Božji Sin.

Oznanjenje Mariji pomeni spočetje Božjega Sina, s katerim se je Božji Sin tudi učlovečil, Marijina privolitev pa je bila posebna pritrditev odrešitvenemu Božjemu načrtu.

V sklopu 5. radijskega misijona smo zato ob današnjem prazniku neposredno prenašali sveto mašo iz frančiškanske cerkve v Ljubljani pri Tromostovju. Daroval je je koprski pomožni škof Jurij Bizjak, ki bo gost današnjega misijonskega pogovora ob 13. uri.

V pridigi pa je škof Bizjak poudrail: „Kakor je utrujenemu kralju Ahazu poslala preroka Izaija, in kako je utrujenemu človeštvo po Mariji poslala angela Gabrijela, tako tudi danes vztrajno pošilja poslance svojemu ljudstvu in ga po njih spodbuja in opogumlja: „Pridite k meni vsi, ki ste utrujeni in obteženi, in jaz vas bom poživil.“ (Mt 11,28) Čas misijona daje povabilu še večjo moč in težo.“

Škof Bizjak je bil kritičen do sodobnega načina življenja in je svojo misel podkrepil s citatom iz Svetega pisma: „Ozračje v v sedanjih časih ni naklonjeno trpkemu postu, ne ponižnemu kesanju, ne skromni spokornosti. Pa saj nikoli niti ni bilo in nikoli ne bo. Kdor čaka, da se bo postil in spreobrnil, ko bo tako naredila večina, se bridko moti, kajti tega ne bo dočakal nikoli. Drži naj se rajši pravila, ki ga priporoča izvoljeno ljudstvo: Zatiskaj si oči pred tam, kad dela svet, in poslušaj, kaj ti govori Bog! Poslušaj svojo vest, kakor piše modri Sirah „Pazi na svet vest, kajti nič ti ni bolj zvesto kakor ta. Vest daje včasih boljše pojasnilo kakor sedem čuvajev, ki so postavljeni na višini za ogledovanje!“

Na koncu je škof Jurij Bizjak vse povabil: „Da poskrbimo vsak zase in kot skupnosti, da bo tudi med nami Gospod lahko videl, kako si prizadevam, in bomo našli milost v njegovih očeh. Bog nas blagoslovi, razjasni svoj obraz nad nami in nam bodi milostljiv."

Praznik Gospodovega oznanjenja

V knjigi Silvestra Čuka Svetnik za vsak dan beremo, da se je današnji praznik v ljudski pobožnosti hitro uveljavil, predvsem z vsakdanjo trikratno molitvijo angelovega češčenja. Nekdaj je skoraj vsak katoliški kristjan ob zvonjenju trikrat na dan dejansko za trenutek odložil svoje delo in zmolil tri zdravamarije s pristavkom, ki kratko označuje vsebino skrivnosti, ko se je druga božja oseba naselila v Marijinem deviškem telesu in s tem v naročju človeške zgodovine. Krščanska umetnost je rada upodabljala prizor angelovega oznanjenja Mariji.

Ko je Marija izrekla besede: "Glej, dekla sem Gospodova, zgodi se mi po tvoji besedi", se je božja Beseda pod njenim srcem utelesila. Po Marijinem materinstvu je posvečeno materinstvo vseh mater sveta, zato na današnji praznik obhajamo krščanski materinski dan. O vzvišenem poklicu matere govori tudi poslanica, ki so jo škofje naslovili na žene ob koncu drugega vatikanskega koncila: "Žene, vaša poklicanost je, da varujete domače ognjišče, da ljubite vire življenja, da imate srce za novi rod! Priče ste skrivnosti začetkov življenja. Roteče vas prosimo, da predvsem skrbite, da se ohrani človeški rod."

Cerkev na Slovenskem, Radijski misijon
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.

Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL) Širimo ljubezen z majhnimi dejanji.  (photo: NL)

Pismo za lepši dan

Ob Tednu Karitas spomnimo znova na projekte Mlade Karitas - young Caritas, ki odgovarjajo na različne potrebe ljudi. Miklavževi angelčki so večino daril že pomagali zbrati in zaviti, samo še ...