Mateja F. NovljanMateja F. Novljan
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Vlado Pečnik (foto: ARO)
Vlado Pečnik

Vlado Pečnik o tem, kdaj so apostoli razumeli svoje poslanstvo

Cerkev na Slovenskem | 25.03.2010, 10:02

Gost sredinega misijonskega pogovornega večera je bil duhovnik Vlado Pečnik.

Na vprašanje, kdaj so začeli apostoli razumevati svoje poslanstvo je dejal, da je bil za apostole to zagotovo težak trenutek. „Ko je Jezus odšel od njih je bilo težko, oni so se ob njem čutili varnega, sprejetega, prijatelji so bili in tako kakor v vsaki družini, ko nekdo odide iz te družine nastane velika vrzel,“ je dejal Pečnik, ki še dodaja, da čeprav je Jezus mnogokrat svojim učencem omenil, da bo Sin človekov moral trpeti, biti zavržen, tega niso razumeli. „Dejansko niso mogli tega sprejeti, da bi se kaj takega zgodilo.“

Sicer pa je Vlado Pečnik, sicer član slovenskega katehetskega urada, spregovoril še o središčnosti evharistije. Jezus je na Veliki četrtek v to skrivnost „potopil“ svoje učence, ko jih je posvetil za svoje glasnike, pričevalce in duhovnike.

V drugem delu se je dotaknil razmisleka ob dejstvu, da imamo danes pomanjkanje duhovnih poklicev. „Ali se Božji glas danes bolj poredko sliši?“ je vprašanje na katerega Pečnik odgovarja, da verjetno ne, vendar pa je žal manj tistih, ki ta glas sprejmejo in zapustijo vse, ter odidejo za Kristusom. Zato si je potrebno postaviti jasne cilje, ki bi nas pripeljali k rešitvi tega problema. Vsak duhovni poklic je izmoljen pravi Pečnik. V času, ko je bil on v semenišču je bilo tam 166 bogoslovcev. To pripisuje dejstvu, da so ljudje pred in med drugo svetovno vojno veliko molili. In rezultati tega so se kazali še do časov, ko je bil on bogoslovec. Potem pa je število duhovnih poklicev začelo upadati. Prav tako kot molitev in žrtev.

Radijska kateheza se je sklenila z odgovori na vprašanja poslušalcev.

Cerkev na Slovenskem, Radijski misijon