Jože Bartolj
Marko Zupan
Tone Gorjup

Amerika čaka na Perpetuum Jazzile

09.02.2010, 21:49

V Juretovem večeru smo gostili jazzovski zbor Perpetuum Jazzile. No, preveč jih je, da bi vsem voščili „dober večer“ v našem studiu. Predstavljal jih je tenorist in član programskega odbora Tomaž Cör. Zaupal nam je, da je od objave njihove pesmi Africa na spletnem portalu You Tube prepoznavnost zasedbe strmo zrasla. Tudi v tujini. Pravzaprav smo to dobro vedeli, o tem se je veliko govorilo.

Več kot 10 milijonov ogledov, nešteti komentarji, pozdravi in vabila na različne konce sveta dokazujejo, da so na pravi poti. Skoraj 180 držav so našteli, ko so se zazrli v kraje, odkoder so dobili odziv na njihov posnetek skladbe skupine Toto. Oglasil se je celo soavtor skladbe David Paich, ki ni skrival navdušenja nad slišanim in je brez oklevanja izrazil željo po sodelovanju s slovenskim zborom.

Načrtujejo turnejo po Združenih državah Amerike. Pot, datumi in program so zaenkrat še zaviti v skrivnost, saj se zavedajo, da je organizacija tovrstne poti logistično in drugače nadvse zahteven projekt. Radi bi potovali po zveznih državah Amerike, od New Yorka do Los Angelesa.

Tomaž je dejal, da se tudi sami sprašujejo kaj je tisto, kar jih loči od množice vokalnih skupin po svetu. Občudovalci so jim odgovorili, da so „precej drugačni od plastične scene, ki prevladuje v Ameriki“. In prav to, iskrenost in radost ob petju, jim potrjujejo tudi domači ljubitelji njihovega glasbenega ustvarjanja in poustvarjanja. Slišijo, vidijo in prepoznajo njihovo veselje do glasbe, prijateljstvo in željo, da bi z iskrenim muziciranjem razveseljevali poslušalce. Člani zbora pravijo, da je skupno ustvarjanje, druženje s sopevci, spoznavanje novih krajev in razdajanje poslušalcem nekaj neprecenljivega. Tega se zavedajo in cenijo vse, kar so dosegli.

Njihova glasba je pogosto gost našega radijskega valovanja. Z novim albumom Africa dokazujejo, da je pozornost zaslužena. Prisluhnite nam in slišali jih boste!

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...