Jože Bartolj
Marko Zupan
Tone Gorjup

Veselo prepevam in vriskam cel dan, 2. del

05.02.2010, 10:43

V oddaji Pevci zapojte, godci zagod'te smo predstavili nekaj utrinkov z drugega dela območnega srečanja pevcev ljudskih pesmi in godcev ljudskih viž osrednje Štajerske, ki je bilo 23. januarja v Skrbi pri Ptuju.

Danes, ob drugačnem načinu življenja, se pevci in godci družijo v bolj ali manj organizirani obliki; znotraj folklornih, kulturno-umetniških in upokojenskih društev. Če so nekdaj peli in igrali zase, pevci in godci danes nastopajo pred občinstvom, se predstavljajo na različnih koncertih odrih in prireditvenih prostorih. Ponekod pa je vez z izročilom še neprekinjena ali na novo obujena. Marsikje na Slovenskem so obredne pesmi v svoji prvotni vlogi, kot sestavni del šeg, po drugi svetovni vojni, zamrle. V spominih pevcev so se ohranile le pesmi ali pa so šege, povezane z njimi, na novo obudili.

Na Štajerskem je še danes živo obredno koledovanje in petje kolednic za božič, novo leto, svete tri kralje, svečnico in florjanovo.

Muzikanti iz Lancove vasi
Muzikanti iz Lancove vasi © Vesna Sever
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, Območna izpostava Ptuj, premore blizu 50 skupin pevcev in godcev. Te se vsako leto, že tradicionalno, konec januarja, zberejo na območnem srečanju z naslovom »Pozdrav sosedu«, ki zaradi velikega števila nastopajočih poteka v dveh delih. Letos so pesmi in viže odmevale 22.

januarja v Cirkulanah, naslednji dan pa v Skorbi. Skupine so se predstavile z vsebinsko raznolikim pesemskim programom; pripovednimi, ljubezenskimi, nabožnimi, obrednimi, vojaškimi in šaljivimi pesmimi. V dveh večerih smo tako posneli za okoli pet ur glasbenega gradiva. Nekaj utrinkov s prvega dela območnega srečanja pevcev in godcev smo predvajali že pred tednom dni. V tokratni oddaji pa smo dali prostor skupinam, ki so nastopile na drugem večeru tega maratonskega srečanja. Ptujska območna izpostava Javnega sklada ga je pripravila v sodelovanju z Zvezo kulturnih društev Ptuj, Občino Hajdina in Kulturnim društvom Skorba.

Pevci s Hajdine
Pevci s Hajdine © Vesna Sever
Na odru doma krajanov v Skorbi se je 23. januarja zvrstilo 24 nastopajočih, ki na ptujskem območju gojijo in ohranjajo domače petje in godčevstvo. V oddaji pa so se oglasili pevci iz Cirkovc, pevke Kulturnega društva Skorba, mladi pevci in muzikanti iz Lancove vasi, pevci Mejaši iz Repišč, pevke Sedem mladih iz Zabovcev in Markovcev, pevci Folklornega društva Rožmarin iz Dolene, godci Trio Vetrnica Kulturnega društva Mala vas, pevke Kulturnega društva Sela, pevci Prešmentani faloti iz Stoperc, pevci Kulturno prosvetnega društva Stane Petrovič in Društva upokojencev Hajdina, pevke Urbančanke z Destrnika in pevci Vinogradniki iz Vidma pri Ptuju.

Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews) Dvigalo (v ozadju) in vse zbrane je blagoslovil škof Jurij Bizjak. (photo: VaticanNews)

»Jožica, bodi ponižna, ni se treba delati heroja«

V vasi Cesta pod Vipavskim križem je včeraj škof Jurij Bizjak slovesno blagoslovil montažno dvigalo, ki bo Jožici Ličen omogočilo večjo samostojnost in možnost gibanja. Dvigalo je bilo najprej ...

Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal) Klic dobrote 2022 (photo: Tatjana Splichal)

"Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala"

Priznam, sinoči sem zelo težko zaspala. Zvečerilo se je in dan se je že pošteno nagnil proti današnjemu jutru, ko sem v glavi še vedno prevrtavala film letošnjega Klica dobrote, ki je v pomoči ...

Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc) Nataša Pirc Musar in Anže Logar (photo: Rok Mihevc)

Zadnje soočenje: Logar ali Pirc Musar?

Volitve predsednika republike so vse bližje, ankete za zdaj kažejo zmago dr. Nataše Pirc Musar, čeprav je v prvem krogu slavil dr. Anže Logar. Na soočenju, ki smo ga tokrat pripravili, sta oba ...