Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Korupcija je pač sprejemljiva

Komentarji | 02.02.2010, 10:45

Po včerajšnji ugotovitvi protikorupcijske komisije, da je minister za finance Franc Križanič ravnal koruptivno je vse bolj jasno, da zaradi tega do sprememb v vladi ne bo prišlo. Premier Borut Pahor, ki sicer vztraja in nenehno opozarja na vrednote, meni, da ima finančni minister pred seboj prednostno nalogo - predlog nove jamstvene sheme.

Besede predsednika vlade, da ima minister kljub ugotovljenemu koruptivnemu dejanju pomembnejše naloge, kaže popolnoma jasno sliko, kako deluje vlada tranzicijske levice. Laži, ki so jim pogledali skozi prste, pa prehitro govorjenje ministra tudi o tem, da se vzgojiteljice premalo gibljejo in izjava, da je v razredih premalo otrok, dajejo neko realno sliko, da so vrednote vse več kot nekaj normalnega v političnem svetu. Državni sekretar v Janševi vladi je moral zaradi razžalitve nekoliko starejše populacije z besedo „Matilda“ oditi, opozicija je bila polna opozarjanj, kako si to dovoli funkcionar neke države, danes pa se v vladi Boruta Pahorja dogaja popolnoma enako. Spomnimo tudi na izjavo ministrice za notranje zadeve, ki se ji zdijo napovedi opozicije o mirnih demonstracijah nenavadne in strašljive. Kam smo pa prišli? Dokazana korupcija, dokazana laž in teptanje osnovnih človekovih pravic so pač nekaj povsem normalnega. Tega res ne razumem več. Smo se vrnili v čas Josipa Broza Tita, ko je bilo dovoljeno laganje zgolj in samo enim, ko so zbiranja pripravljali samo za čaščenje velikega očeta?

In vse to sprejemamo popolnoma mirno. Kot nekaj povsem normalnega. Še več, sprejmemo tezo, da minister ni govoril kot minister, sprejmemo izjavo, da je pač nekaj zamolčanega in zlaganega zgolj napaka.

Ob tem se mi postavlja vprašanje, kaj slovenskemu političnemu vrhu pomenijo vrednote? Predsedniku države, ki odlikuje nekoga, ki je načrtno teptal človekove pravice, predsedniku vlade, ki verjame, da je jamstvena shema od koruptivnega ministra bolj pomembna kot resnica in čista vest, ministrom ter predsednikom koalicijskih strank, ki so prepričani, da je pač potrebno na oblasti ostati za vsako ceno, na kakšen koli način. Kje so tukaj vrednote?

Komentarji
Poslanska skupina NSi (photo: Bor Slana/STA) Poslanska skupina NSi (photo: Bor Slana/STA)

Premalo podpisov. »Z osamosvojitvijo se ne trguje.«

NSi ne bo vložila interpelacije zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, saj z osmimi poslanci nima zadostnega števila podpisov za vložitev. Poslanci SDS, ki svoje podpise pogojujejo s podpisi NSi ...

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...