Nataša LičenNataša Ličen
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

VIDEO: Tina Maze: Veselje je veliko

Slovenija | 28.02.2010, 14:26

„Dobro smo tempirali formo, to je zelo pomembno. Moram se zahvaliti tudi svoji ekipi, ki je bila stoodstotno pri stvari in so me dobro usmerjali, dobro pripravili tudi zaradi njih ti uspehi in veselje je tako veliko v vseh nas,“ je po prihodu v Slovenijo na letališču Jožeta Pučnika za Radio Ognjišče povedala dvakratna olimpijska podprvakinja v superveleslalomu in veleslalomu Tina Maze.

Na vprašanje ali daje ta uspeh elan za naprej, je Tina Maze povedala, da „je velik, predvsem zaradi tega, ker je ta del izpolnjen. Vemo, da so olimpijade vsake štiri leta in priložnost se vrne čez štiri leta, ko verjetno ne bom več na smučeh. Je pomembno izkoristiti priložnost, ko se ti ponudi in to smo naredili in smo zelo veseli,“ je ob prihodu v domovino vidno utrujena povedala šestindvajsetletna Črnjanka, ki je prepričana da sta ti dve srebrni mesti poplačilo za ves trud in dolgoletna odrekanja. Na letališču so jo poleg staršev pričakali tudi številni sokrajani in navijači.

Tina Maze
Tina Maze © ARO
Mazejeva je prva slovenska zimska športnica, ki ima v svoji zbirki dve olimpijski kolajni. S tem je prehitela Jureta Franka in Matejo Svet, ki sta imela po eno srebrno kolajno.

V domovino se je Mazejeva vrnila z izpolnjenimi cilji, tako življenjskimi kot tekmovalnimi, in z mirno vestjo, čeprav želje niso bile popolnoma uresničene, saj je imela, kot sama pravi, "še veliko rezerve". Na letališču sta jo najprej pozdravila najuspešnejša slovenska športnika vseh časov olimpionika, nekdanji telovadec Miroslav Cerar in veslač Iztok Čop, in ji v imenu Izvršnega odbora Olimpijskega komiteja Slovenije izrekla dobrodošlico.

Lepo je biti doma

"Lepo je biti doma. Osvojiti medaljo na olimpijskih igrah so sanje vsakega športnika in tudi jaz nisem izjema, olimpijskega igre so vrhunec vseh tekmovanj. Mislim, da smo se dobro izkazali kot država, športniki smo lahko zadovoljni z olimpijskimi igrami," je dejala Mazejeva, ki si je na novinarski konferenci v letališki stavbi prvič ogledala tudi posnetek veleslalomske vožnje, ko je bila za las ob zlato kolajno. Občutki so bili mešani, saj je kot perfekcionistka videla marsikaj, kar bi lahko še izboljšala.

Smučala sem korektno

"Presrečna sem, da sem osvojila dve medalji. Ko gledam nazaj, bi lahko že pri kombinaciji naredila več, malo je zmanjkalo, za veleslalom sem naredila tisto, kar je v moji moči. Smučala sem korektno, ne popolno, v slalomu sem bila že utrujena, imeli smo smolo z vremenom, generalno gledano sem zadovoljna. Medalje pazim kot zlato, imela sem dve vrečki za zlato in srebro. Zlata je prazna, srebrna pa je polna in zadovoljna sem," je dodala Črnjanka, ki je z mislimi že v naslednji sezoni, v katero želi vzeti krono ter osvojiti veliki kristalni globus skupne zmagovalke svetovnega pokala.

Prihod Tine Maze v domovino
Prihod Tine Maze v domovino © ARO

Vodja ekipe, trener in življenjski sopotnik Andrea Massi je Tino dopolnil: "Napeto je bilo od začetka do konca, Tina je bila koncentrirana za celo obdobje olimpijskih iger, formo smo tempirali na milimeter. Štiri stotinke je malo, a generalno gledano smo dveletno delo uspešno zaključili."

Slovenija
Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...