Nataša LičenNataša Ličen
Tanja DominkoTanja Dominko

Nemški škofje so se opravičili žrtvam zlorab

Cerkev po svetu | 23.02.2010, 09:09

Nemška škofovska konferenca se je opravičila več kot 120 žrtvam spolnih zlorab v katoliških šolah in jih prosila za odpuščanje. Nemčijo je namreč v preteklih tednih pretreslo razkritje več škandalov, povezanih s spolnimi zlorabami otrok v jezuitskih šolah in v šolah nekaterih drugih katoliških redov v 70. in 80- letih preteklega stoletja.

Predsednik Nemške škofovske konference Robert Zollitsch se je žrtvam zlorab opravičil in zagotovil, da bo nemška Cerkev izvedla temeljito preiskavo dogodkov. Gre sicer za kazniva dejanja, ki jih ni mogoče preganjati, saj se vse obtožbe nanašajo na dogodke izpred 30 let. Zollitsch je v včerajšnji izjavi med drugim poudaril, da bi Cerkev v Nemčiji morala otroke in mladostnike bolje zaščititi pred morebitnimi spolnimi zlorabami, zavzeli pa se bodo tudi za vzgojo duhovnikov. Spolna zloraba otroka je po njegovih besedah grozljivo kriminalno dejanje. Še toliko bolj to velja za Cerkev, je poudaril Zollitsch.

Cerkev, skupnost vernikov, po njegovih besedah že vse od začetka ni popolna. Jezusa je že zatajil apostol Peter, vanj pa je podvomil tudi apostol Tomaž, ki je vendarle na koncu dejal: „Moj Gospod in moj Bog“.

Zolltisch: Trpimo z žrtvami in jih prosimo za odpuščanje

Bog pozna naše omejenosti, je dejal nadškof Zollitsch, saj pogosto ne izpolnjujemo zahtev evangelija. Pri tem je dejal, da danes Cerkev v Nemčiji doživlja boleč odmev kršitve človekovih pravic iz preteklosti ter temne strani cerkve in družbe. „Trpimo z žrtvami in jih prosimo za odpuščanje“, je dodal. „In kaj storiti v prihodnosti?“, se je vprašal. Smo v postnem času, ki nas kliče k spreobrnjenju, k temu, da povsem spremenimo tok našega življenja. Naše življenje mora biti osredotočeno na Jezusa Kristusa, je dejal nadškof. "On nam daje življenje, svetlobo in navodila na naši poti v prihodnost. Zato moramo po njegovih besedah gledati z zaupanjem naprej. On nikoli ne izgubi zaupanja v nas, tudi če ne dosežemo njegove ljubezni, ampak nas dviga vedno znova."

Na tiskovni konferenci pa je nadškof Zollitsch še povedal, da se bo o tem prihodnji mesec pogovarjal s papežem Benediktom XVI.

Cerkev po svetu
Marjan Bunič (photo: Rok Mihevc) Marjan Bunič (photo: Rok Mihevc)

Pohabljene besede

Saj veste, naši komentarji običajno odražajo dve stvari – nekaj lepega, kar kipi v našem srcu in bi rado kipelo še kje drugje, ali pa bolečino, ki se enostavno prelije preko roba. Pri meni gre ...

Voditeljica Maja Morela s sogovorniki (photo: ARO) Voditeljica Maja Morela s sogovorniki (photo: ARO)

Prositi kuhinjo, naj ponovno izda krožnik. Pa hitro.

V tokratni oddaji Kolokvij smo se pogovarjali s študenti Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru, ki so delili svoje misli in izkušnje o priložnostih v turizmu. Z Vojinom, Anjo in ...

Dejan je že vrsto let zaposlen v angleškem javnem zdravstvu, v Sloveniji je predstavil primere dobrih praks iz svojega delovnega okolja (photo: NL) Dejan je že vrsto let zaposlen v angleškem javnem zdravstvu, v Sloveniji je predstavil primere dobrih praks iz svojega delovnega okolja (photo: NL)

Najprej smo ljudje, potem vse ostalo.

Dejan Branc je diplomirani zdravstvenik, ki je specializiral iz intenzivne nege in terapije v Angliji, kjer živi in dela že šesto leto, v mestu oziroma grofiji Somerset. Prihaja iz Rateč pri ...

Kako vemo, kdaj smo v miru? (photo: PixaBay) Kako vemo, kdaj smo v miru? (photo: PixaBay)

Alenka Rebula: Kako biti v miru

Z Alenko Rebula smo se junija, v sobotni dopoldanski oddaji, srečali tik pred počitnicami. V uvodu pogovora je na vprašanje po njenih najaktualnejših opažanjih v družbi in med ljudmi, odgovorila, ...