Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup

Nemški škofje so se opravičili žrtvam zlorab

23.02.2010, 09:09

Nemška škofovska konferenca se je opravičila več kot 120 žrtvam spolnih zlorab v katoliških šolah in jih prosila za odpuščanje. Nemčijo je namreč v preteklih tednih pretreslo razkritje več škandalov, povezanih s spolnimi zlorabami otrok v jezuitskih šolah in v šolah nekaterih drugih katoliških redov v 70. in 80- letih preteklega stoletja.

Predsednik Nemške škofovske konference Robert Zollitsch se je žrtvam zlorab opravičil in zagotovil, da bo nemška Cerkev izvedla temeljito preiskavo dogodkov. Gre sicer za kazniva dejanja, ki jih ni mogoče preganjati, saj se vse obtožbe nanašajo na dogodke izpred 30 let. Zollitsch je v včerajšnji izjavi med drugim poudaril, da bi Cerkev v Nemčiji morala otroke in mladostnike bolje zaščititi pred morebitnimi spolnimi zlorabami, zavzeli pa se bodo tudi za vzgojo duhovnikov. Spolna zloraba otroka je po njegovih besedah grozljivo kriminalno dejanje. Še toliko bolj to velja za Cerkev, je poudaril Zollitsch.

Cerkev, skupnost vernikov, po njegovih besedah že vse od začetka ni popolna. Jezusa je že zatajil apostol Peter, vanj pa je podvomil tudi apostol Tomaž, ki je vendarle na koncu dejal: „Moj Gospod in moj Bog“.

Zolltisch: Trpimo z žrtvami in jih prosimo za odpuščanje

Bog pozna naše omejenosti, je dejal nadškof Zollitsch, saj pogosto ne izpolnjujemo zahtev evangelija. Pri tem je dejal, da danes Cerkev v Nemčiji doživlja boleč odmev kršitve človekovih pravic iz preteklosti ter temne strani cerkve in družbe. „Trpimo z žrtvami in jih prosimo za odpuščanje“, je dodal. „In kaj storiti v prihodnosti?“, se je vprašal. Smo v postnem času, ki nas kliče k spreobrnjenju, k temu, da povsem spremenimo tok našega življenja. Naše življenje mora biti osredotočeno na Jezusa Kristusa, je dejal nadškof. "On nam daje življenje, svetlobo in navodila na naši poti v prihodnost. Zato moramo po njegovih besedah gledati z zaupanjem naprej. On nikoli ne izgubi zaupanja v nas, tudi če ne dosežemo njegove ljubezni, ampak nas dviga vedno znova."

Na tiskovni konferenci pa je nadškof Zollitsch še povedal, da se bo o tem prihodnji mesec pogovarjal s papežem Benediktom XVI.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...