Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup
Tina Maze (foto: tinamaze.com)
Tina Maze

Tina Maze: Užitek je tekmovati!

21.02.2010, 09:45

Tina Maze je na superveleslalomu v Whistlerju Sloveniji priborila jubilejno deseto kolajno na zimskih olimpijskih igrah in šesto v alpskem smučanju. Zasedla je drugo mesto, s čimer se je izenačila z Juretom Frankom in Matejo Svet, ki sta z iger v Sarajevu oziroma Calgaryju domov prav tako prinesla srebro.

"Poplačan je ves trud, vsi moji boji skozi kariero. Občutki so enkratni, moram pa reči, da sem v to verjela, odkar sem tu," so bile prve besede Črnjanke, ki je tako osvojila tisto, kar je pred igrami glasno napovedovala. A zdaj so napovedi še bolj pogumne: "Kolajno imam, a moj cilj sta dve. Imam še dve priložnosti in upam, da to ni moje zadnje odličje."

Petindvajsetletna Slovenka je s progo opravila res odlično. Ni storila niti en same napake, bila je samozavestna, izvrsten rezultat je moral priti: "Mislim, da je to moj najboljši superveleslalom kariere. Naredila nisem niti ene napake, druge so jih delale, to je bila moja prednost. Verjela sem v sebe, nisem bila obremenjena, sprostila sem se in storila tisto, kar sem si želela. Saj ni tako težko, kot je videti. Mi ponavadi stvari otežujemo," je svoj nastop opisala Mazejeva.

Najvažnejše je bilo, da se je znebila strahu, ki jo je je spremljal pri pri obeh smukih: "Ni lahko, ko spremljaš vse te padce. Mislim, da strah ni nič čudnega. A danes sem na njega nekoliko pozabila, se povsem osredotočila na svojo vožnjo," je dejala Mazejeva, ki je uspeh posvetila vsem poškodovanim tekmovalkam, tako slovenskim kot tujim, pri tem pa je omenila imeni Nadie Fanchini in Švicarke Lare Gut.

V uspeh je verjela že pred tekmo, o tem, da pa bo res osvojila kolajno, pa ni hotela biti prepričana vse do zadnje tekmovalke. To, da je na cilju zaostala le za Andreo Fischbacher, premagala pa Lindsay Vonn, ji je dalo vedeti, da bo v vrhu, a je vseeno napeto spremljala tekmovalke, ki so startale za njo. Nekajkrat je bila na trnih, predvsem po nastopih Kanadčank in Italijank, a si je na koncu vendarle lahko oddahnila. Osvojila je kolajno, ki jo je imela v rokah že v superkombinaciji: "Težko sem se sprijaznila, da je nisem osvojila že v kombinaciji. Bila sem jezna, a mi je pomagalo."

Še bolj napet je bil v ciljni areni njen trener Andrea Massi, ki dolgo časa ni in ni mogel verjeti, kaj se je zgodilo: "Občutki so posebni, olimpijska kolajna pri športniku šteje največ. Ker je ni osvojila v kombinaciji, se je pritisk povečal, toda njena reakcija je bila fenomenalna."

Črnjanka sreče ni skrivala ne na zmagovalnem odru ne nekaj trenutkov pozneje pred novinarji. "Občutek držati kolajno je enkraten in biti poplačan za trud v celotni karieri. Tokrat je prvič, da se na olimpijskih igrah počutim močno ter da sem konkurenčna drugim smučarkam. Užitek je tekmovati, če veš, da je tako," so bile prve besede slovenske šampionke po sestopu z zmagovalnega odra.

Korošici se je s tem odvalil kamen od srca, zdaj bo bolj sproščena. Skupaj z odlično pripravljenostjo, ki jo ocenjuje kot najboljšo doslej, veliko pričakuje tudi od veleslaloma in slaloma. "Pričakujem še eno kolajno. Imam še dve priložnosti, veleslalom pa ostaja moja prva disciplina. Če se bo ponudila možnost za zlato, jo bom zgrabila z obema rokama, zadovoljna pa bom tudi z odličjem drugega leska," napoveduje boj za kolajne Mazejeva.

Zmago je Mazejeva posvetila vsem poškodovanim športnikom na čelu s Petro Majdič: "Petra je bila v mojih mislih od tekme, v kateri je osvojila bron. Ko ste bili že vsi obupani, sem verjela, da lahko pride do kolajne. Ko sem prišle s svoje tekme v restavracijo, sem na televiziji videla, da je v finalu in kar nisem mogla verjeti. Spremljala sem njen tek in navijala zanjo. Vsekakor mi je dala dodatno spodbudo. Rekla sem si, če lahko ona v takem stanju naredi nekaj tako velikega, zakaj ne bi jaz, ki sem zdrava. Pri njeni tekmi pa sem se spomnila tudi drugih smučark, ki zaradi poškodbe tu ne morejo tekmovati."

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...