Slavi KoširSlavi Košir
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Postni čas – priložnost za izkazovanje solidarnosti

| 16.02.2010, 13:46 Robert Božič

Na pepelnično sredo začenjamo postni čas, ki bo trajal štirideset dni. Sklenili ga bomo s praznovanjem velikonočnega tridnevja. Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja.

Pretekli nedelji smo v Cerkvi na Slovenskem prebirali postno pismo slovenskih škofov. Papež je medtem v svoji poslanici povabil k izstopu iz samozadostnosti in ponižni drži, ki priznava, da nas odrešuje Nekdo drug. Latinski patriarh iz Jeruzalema Fouad Twal pa je vse vernike povabil k solidarnosti s prebivalci Haitija.

Patriarh Fouad Twal je v znamenje solidarnosti materinske cerkve v Jeruzalemu vse tamkajšnje vernike pozval k zagotavljanju bližine prebivalcem te otoške države. Ko se soočamo s to tragedijo, ne smemo ljubiti le z besedami, ampak tudi z dejanji, je dejal. Kot je namreč prva Cerkev vse delila z ubogimi, tako moramo po besedah patriarha Twala pomagati našim bratom na Haitiju.

Zatem pa je spregovoril še o pomenu posta in dejal, da je Cerkev v Sveti deželi še na poseben način cerkev postnega časa, trpljenja, Kalvarije, Križa in vstajenja. Prav tam so se namreč vsi ti dogodki zgodili. Naš post je zato po njegovih besedah globoko povezan s Kristusovim trpljenjem. V tem času se bo večina kristjanov odločila za prostovoljni post in se bo čemu odpovedala. Drugi se bodo postili zaradi revščine, v kateri živijo. Ob sklepu je še zaželel, da bi naša odpoved služila tistim, ki so v potrebi.

Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić) Novi predsednik državnega sveta Marko Lotrič (photo: STA / Nebojiša Tejić)

Državni svet izglasoval veto na tri zakone

Državni svet je na 8. izredni seji izglasoval odložilni veto na Zakon o dopolnitvi Zakona o Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, na Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o zaščiti živali in ...

Duhovniki (photo: Rok Mihevc) Duhovniki (photo: Rok Mihevc)

»Vladajoči našega dela ne razumejo«

Na spremembe zakona o verski svobodi so se odzvale tudi verske skupnosti. Vladajoče spodbujajo, da obudijo pristen dialog z verskimi skupnostmi, izogibajoč se enostranskih in škodljivih odločitev. ...