Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko

Postni čas – priložnost za izkazovanje solidarnosti

16.02.2010, 13:46 Robert Božič

Na pepelnično sredo začenjamo postni čas, ki bo trajal štirideset dni. Sklenili ga bomo s praznovanjem velikonočnega tridnevja. Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja.

Pretekli nedelji smo v Cerkvi na Slovenskem prebirali postno pismo slovenskih škofov. Papež je medtem v svoji poslanici povabil k izstopu iz samozadostnosti in ponižni drži, ki priznava, da nas odrešuje Nekdo drug. Latinski patriarh iz Jeruzalema Fouad Twal pa je vse vernike povabil k solidarnosti s prebivalci Haitija.

Patriarh Fouad Twal je v znamenje solidarnosti materinske cerkve v Jeruzalemu vse tamkajšnje vernike pozval k zagotavljanju bližine prebivalcem te otoške države. Ko se soočamo s to tragedijo, ne smemo ljubiti le z besedami, ampak tudi z dejanji, je dejal. Kot je namreč prva Cerkev vse delila z ubogimi, tako moramo po besedah patriarha Twala pomagati našim bratom na Haitiju.

Zatem pa je spregovoril še o pomenu posta in dejal, da je Cerkev v Sveti deželi še na poseben način cerkev postnega časa, trpljenja, Kalvarije, Križa in vstajenja. Prav tam so se namreč vsi ti dogodki zgodili. Naš post je zato po njegovih besedah globoko povezan s Kristusovim trpljenjem. V tem času se bo večina kristjanov odločila za prostovoljni post in se bo čemu odpovedala. Drugi se bodo postili zaradi revščine, v kateri živijo. Ob sklepu je še zaželel, da bi naša odpoved služila tistim, ki so v potrebi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...