Jože Bartolj
Marko Zupan
Petra Stopar

Postni čas – priložnost za izkazovanje solidarnosti

16.02.2010, 13:46 Robert Božič

Na pepelnično sredo začenjamo postni čas, ki bo trajal štirideset dni. Sklenili ga bomo s praznovanjem velikonočnega tridnevja. Na pepelnično sredo se po cerkvah vsako leto opravlja obred pepeljenja. Duhovnik verniku na glavo simbolično posuje blagoslovljen pepel, s čimer se navzven pokaže notranja razpoložljivost vernika za spreobrnjenje oziroma poboljšanje življenja.

Pretekli nedelji smo v Cerkvi na Slovenskem prebirali postno pismo slovenskih škofov. Papež je medtem v svoji poslanici povabil k izstopu iz samozadostnosti in ponižni drži, ki priznava, da nas odrešuje Nekdo drug. Latinski patriarh iz Jeruzalema Fouad Twal pa je vse vernike povabil k solidarnosti s prebivalci Haitija.

Patriarh Fouad Twal je v znamenje solidarnosti materinske cerkve v Jeruzalemu vse tamkajšnje vernike pozval k zagotavljanju bližine prebivalcem te otoške države. Ko se soočamo s to tragedijo, ne smemo ljubiti le z besedami, ampak tudi z dejanji, je dejal. Kot je namreč prva Cerkev vse delila z ubogimi, tako moramo po besedah patriarha Twala pomagati našim bratom na Haitiju.

Zatem pa je spregovoril še o pomenu posta in dejal, da je Cerkev v Sveti deželi še na poseben način cerkev postnega časa, trpljenja, Kalvarije, Križa in vstajenja. Prav tam so se namreč vsi ti dogodki zgodili. Naš post je zato po njegovih besedah globoko povezan s Kristusovim trpljenjem. V tem času se bo večina kristjanov odločila za prostovoljni post in se bo čemu odpovedala. Drugi se bodo postili zaradi revščine, v kateri živijo. Ob sklepu je še zaželel, da bi naša odpoved služila tistim, ki so v potrebi.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...