Jure Sešek
Marko Zupan
Tone Gorjup

Papež z irskimi škofi o spolnih zlorabah v tej krajevni Cerkvi

15.02.2010, 13:02 Robert Božič

Papež Benedik XVI. je današnji in jutrišnji dan rezerviral za srečanje z irskimi škofi, s katerimi se želi pogovoriti o spolnih zlorabah otrok v nekaterih cerkvenih ustanovah, ki so jih do sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja zagrešili nekateri duhovniki. Po končanem srečanju, predvidoma jutri popoldne, bodo potek pogovorov ter papežev poziv irskim škofom in vernikom predstavili tudi javnosti.

Papež Benedikt XVI. se je o spolnih zlorabah otrok v nadškofiji Dublin pogovarjal že decembra lani s kardinalom Bradyjem, predsednikom irske škofovske konference in dublinskim nadškofom Martinom. Tokrat se želi srečatiPape in se z njimi pogovoriti o vzrokih, ki so pripeljali do tega, o samih zlorabah in o skrbi za žrtve zlorab. Posebno pozornost bodo namenili tako imenovanemu poročilu Murphyjeve komisije, ki zatrjuje, da je Cerkev skrivala spolne zlorabe otrok. Na osnovi tega vladnega poročilo so papežu trije škofje že lani ponudili svoj odstop.

Papež je po temeljiti preučitvi omenjenega poročila obžaloval dejanja, ki so jih zagrešili nekateri duhovniki. Označil jih je kot izgred, izdajstvo in sramoto; žrtvam grozovitih dejanj in njihovim svojcem je zagotovil svoje molitve. K molitvi je povabil vse katoličane na Irskem. Dodal je, da se bo katoliška Cerkev še naprej temeljito in predano ukvarjala z vprašanjem spolnih zlorab, da bi ugotovila zakaj do njih prihaja, in kako jih preprečiti. Po tokratnem srečanju z irskimi škofi, o katerem bo več znanega jutri, želi papež Benedikt XVI. na irske vernike nasloviti pastirsko pismo, v katerem bo nakazal, kako se je treba odzvati na storjeno spolno nasilje in njegove posledice. Medtem so na Irskem ustanovili skupino za pomoč žrtvam spolnih zlorab, v kateri deluje več civilnih socialnih ustanov, pa tudi tamkajšnja škofovska konferenca.

Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec) Nosilci Pohoda za življenje so bili letos mladi (photo: Marjana Debevec)

Življenje nerojenih otrok šteje!

Množica pet tisoč ljudi se je danes dopoldne zbrala na že tretjem slovenskem Pohodu za življenje. Tokrat so si za geslo izbrali: Enakopravnost se začne pred rojstvom.

Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv) Martin Golob z Romkinjo (photo: osebni arhiv)

Martin Golob in njegovi prijatelji Romi

"V življenju mora biti vedno nekaj novega, če ne duhovna rast, pa kakšna nova župnija." Tako se je uvodoma v oddaji Za življenje pošalil duhovnik Martin Golob, ki je pred kratkim v soupravo dobil ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...