Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Andrej Šinko

Papež z irskimi škofi o spolnih zlorabah v tej krajevni Cerkvi

15.02.2010, 13:02 Robert Božič

Papež Benedik XVI. je današnji in jutrišnji dan rezerviral za srečanje z irskimi škofi, s katerimi se želi pogovoriti o spolnih zlorabah otrok v nekaterih cerkvenih ustanovah, ki so jih do sredine devetdesetih let prejšnjega stoletja zagrešili nekateri duhovniki. Po končanem srečanju, predvidoma jutri popoldne, bodo potek pogovorov ter papežev poziv irskim škofom in vernikom predstavili tudi javnosti.

Papež Benedikt XVI. se je o spolnih zlorabah otrok v nadškofiji Dublin pogovarjal že decembra lani s kardinalom Bradyjem, predsednikom irske škofovske konference in dublinskim nadškofom Martinom. Tokrat se želi srečatiPape in se z njimi pogovoriti o vzrokih, ki so pripeljali do tega, o samih zlorabah in o skrbi za žrtve zlorab. Posebno pozornost bodo namenili tako imenovanemu poročilu Murphyjeve komisije, ki zatrjuje, da je Cerkev skrivala spolne zlorabe otrok. Na osnovi tega vladnega poročilo so papežu trije škofje že lani ponudili svoj odstop.

Papež je po temeljiti preučitvi omenjenega poročila obžaloval dejanja, ki so jih zagrešili nekateri duhovniki. Označil jih je kot izgred, izdajstvo in sramoto; žrtvam grozovitih dejanj in njihovim svojcem je zagotovil svoje molitve. K molitvi je povabil vse katoličane na Irskem. Dodal je, da se bo katoliška Cerkev še naprej temeljito in predano ukvarjala z vprašanjem spolnih zlorab, da bi ugotovila zakaj do njih prihaja, in kako jih preprečiti. Po tokratnem srečanju z irskimi škofi, o katerem bo več znanega jutri, želi papež Benedikt XVI. na irske vernike nasloviti pastirsko pismo, v katerem bo nakazal, kako se je treba odzvati na storjeno spolno nasilje in njegove posledice. Medtem so na Irskem ustanovili skupino za pomoč žrtvam spolnih zlorab, v kateri deluje več civilnih socialnih ustanov, pa tudi tamkajšnja škofovska konferenca.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...