Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Tanja Dominko

Primc: Obsodba Barbare Kastelec je grob napad na svobodo govora

03.02.2010, 11:43

Častno razsodišče Društva novinarjev Slovenije je pretekli teden novinarko tednika Družina Barbaro Kastelec obsodilo kršenja Kodeksa novinarjev Slovenije. Razlog za obsodbo je bil, da je v svojem članku z naslovom »Modernejša definicija družine« opozorila na boleča, a resnična dejstva v istospolnih zvezah, kot npr.: problem nasilja v istospolnih zvezah, v povprečju sorazmerno kratko trajanje istospolnih zvez ter okuženost z virusom HIV med homoseksualci.

V civilni inicitaivi za družino in pravice otrok so prepričani, da je obsodba Barbare Kastelec grob napad na svobodo govora v naši državi s strani nekaterih novinarjev. Od novinarjev namreč javnost pričakuje, da bodo prvi branitelji te temeljne demokratične svoboščine, ne pa tisti, ki jo kratijo.

Barbara Kastelec je bila obsojena, ker se ne strinja s tem, da bi bila z novim Družinskim zakonikom izenačena zakonska in istospolna zveza ter omogočene posvojitve otrok v istospolne zveze. Njen glavni »greh« pa je bil v tem, da se je kot ena redkih novinark drznila to svoje stališče tudi javno izraziti in argumentirati. Vodja civilne inicitaive za družino in pravice otrok Aleš Primc: »Zanimivo, da je pod obsodbo podpisana novinarka Ranka Ivelja, velika zagovornica lobija istospolno usmerjenih in tista novinarka, ki je julija 2009 že javno obračunavala z Barbaro Kastelec. Trdno verjamemo, da se Barbara Kastelec s temi stvarmi ni preveč obremenjevala in da se še posebej ne obremenjuje sedaj, ampak se posveča svojemu plemenitemu materinskemu poslanstvu.«

Odločitev Častnega razsodišča Društva novinarjev Slovenije v civilni iniciativi razumejo tudi kot poskus zastraševanja in kot opozorilo vsem drugače mislečim novinarjem z namenom, da ne bi kritično pisali o predlogu novega Družinskega zakonika, homoseksualnih zvezah in posvojitvah otrok v istospolne skupnosti.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Sociala

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...