Blaž Lesnik
Boštjan Smole
Andrej Šinko

Svečnica – svetovni dan posvečenega življenja

02.02.2010, 13:09

Danes obhajamo praznik Gospodovega darovanja ali svečnico. Pokojni papež Janez Pavel II. je ta praznik izbral kot dan, ko Cerkev posebej moli za Bogu posvečene osebe in za duhovne poklice. S tem je želel poudariti, da ima Cerkve dva enako pomembna dela in sicer hierarhični in karizmatični del.

Slednjemu pripadajo tudi vse redovne skupnosti. Bogu posvečene na današnji dan še posebej prosijo za milost, da bi prejeto redovno karizmo vedno bolj pristno in globoko živele in bi bila tudi v našem času vir rodovitnega apostolskega delovanja.

Evharistija, luč v temi življenja je tema 14. svetovnega dneva posvečenega življenja, ki se v Cerkvi obeležuje na praznik Gospodovega darovanja v templju. Izbiro gesla je za naš radio razložil provincial kapucinov br. Štefan Kožuh. Današnji dan je po njegovih besedah z evharistijo povezan z dveh vidikov. „Prvi je naš slovenski – slovenski evharistični kongres, drugi pa je Leto duhovnikov. Oboje je povezano z živo, realno navzočnostjo Jezusa v evharistiji med nami. To je tisto središče, okrog katerega se plete vse tkivo Cerkve.“

Omenjeni svetovni dan je leta 1997 ustanovil papež Janez Pavel II. kot dan molitve za može in žene, ki so se odločili za življenje v enem izmed katoliških redov ali skupnosti apostolskega življenja. Dogodek sovpada s praznikom svečnice, ker se na ta dan po starodavni navadi po cerkvah blagoslavljajo sveče, ki simbolizirajo Kristusa – luč življenja.

„Da se vsako leto še bolj zavestno in hvaležno spomnimo tega daru poklica, hkrati pa seveda tudi preverimo našo pot, prosimo za zvestobo na tej poti, da bi bili res Gospodovi in za ljudi“, pravi br. Štefan Kožuh.

Papež Benedikt XVI. bo skupaj z redovnicami in redovniki v baziliki sv. Petra nocoj molil slovesne večernice. Liturgija večernic se bo začela z izpostavitvijo najsvetejšega oltarnega zakramenta, sledilo bo petje večernic ter evharistični blagoslov. Prefekt kongregacije za redovnike kardinal Franc Rode. „Letos je želel, da namesto svete maše z njim obhajamo večernice, ki jih bo on vodil in med katerimi nam bo podal nekaj misli o smislu posvečenega življenja, na koncu pa nam bo podelil blagoslov z Najsvetejšim.“

Po slovenskih (nad)škofijah pa bodo redovniki in redovnice svetovni dan posvečenega življenja praznovali z molitveno uro čaščenja Najsvetejšega ali s sv. Mašo. Kardinal Rode je o pomenu teh srečanj takole spregovoril. „To je lepa priložnost, da se redovniki in redovnice srečajo s svojim škofom in med seboj. Tako se utrjujejo medsebojne vezi in se poglablja prijateljstvo, hkrati pa dobijo nov zagon in novo veselje do dela, ki jim ga je Gospod zaupal v svojem vinogradu“.

V murskosoboški in novomeški škofiji so se redovniki in redovnice zbrali že dopoldne, po ostalih škofijah in nadškofijah pa so molitveno uro začeli pred nekaj minutami.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...