Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Ljoba Jenče (foto: ARO)
Ljoba Jenče

Ljoba Jenče - zbirateljica in interpretinja

| 15.01.2010, 15:48 Robert Božič

V tokratni oddaji "Naš gost" se bomo pogovarjali s pevko, pravljičarko in zbirateljico, ki živi in dela ob presihajočem Cerkniškem jezeru, Ljobo Jenče. Poje in pripoveduje otrokom in odraslim, vodi delavnice petja ljudskih pesmi in umetnosti pripovedovanja pravljic doma in po svetu, raziskuje nove razsežnosti eteričnega tona in zdravljenja z glasom.

V starih pesmih in pravljicah prepoznava posebno lepa živa jedra in arhetipski spomin, skozi katera se povezuje s svetovi narave, spominom prostora, iz katerega izročila izhaja, kakor tudi z vsebinami razvoja človekove zavesti, ki je v vsako pesem ali pravljico vtisnjena kot neizbrisen pečat.

Sama začetke opisuje takole: "S prvimi koraki zbiranja in snemanja ljudskih pesmi sem začela leta 1987. S časoma sem postala poleg zbirateljice tudi interpretinja starih slovenskih pesmi in krenila na povsem novo, neuhojeno pot. Pot, na kateri me je vodila globoka predanost, neomajna vera v moč našega izročila in hkrati pot, za katero nisem vedela, da zajema tako obsežno znanje ne le iz etnologije, temveč tudi dialektologije, muzikologije, antropologije. Želela sem se posvetiti preprosti ljudski pesmi, ki pa se je izkazala za vse kaj drugega."

Pogovoru z Ljobo Jenče, ki bo seveda obogaten tudi z njenim prepevanjem, prisluhnite v soboto 16. januarja ob 18.30 ali v ponovitvi naslednji dan ob 22.00.

Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Škofje imajo novega tiskovnega predstavnika.

Slovenski škofje so v ponedeljek zasedali na izredni seji. Seznanili so se s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru ter z udeležbo na mednarodnih dogodkih v tujini ...

Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook) Kakšna je simbolika narobe obešenega škornja? (photo: Facebook)

Tudi slovenski kmetje na palico obešajo škornje

Ste v teh dneh, ob cestah, predvsem pred kmetijami in na poljih, že opazili na palico ali kol narobe obešen škorenj? Takšni prizori se širijo po našem podeželju, fotografije, ki jih objavljamo v ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...

Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik) Ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči (photo: Vesna Sever Borovnik)

Spodnjega glasu na začetku niso znale pravilno peti

Triglasno ubrano petje ter vsebinsko raznolik pesemski repertoar odlikuje ljudske pevke Čebelice iz Mirne Peči. So članice Društva podeželskih žena Mirna Peč. Skupino je ustanovila Milka Obrekar, ...