Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

p. Metod Benedik: Včasih je čutiti krepko okostenelost Cerkve

Cerkev na Slovenskem | 07.01.2010, 18:00

Po prazničnem decembru smo spet v ustaljenih tirnicah in četrtkovi popoldnevi ponovno prinašajo oddajo Naše škofije. V tem letu bomo vsak prvi četrtek predstavljali cerkvene službe in karizme v slovenski Cerkvi. Tokrat je bil z nami kapucin p. dr. Metod Benedik, ki je predstavil razvoj cerkvenih služb in karizem v Cerkvi na slovenskem.

O njeni raznolikosti je p. Metod povedal: „Po eni strani je življenje Cerkve razgibano, na drugi strani pa je čutiti krepko, kar prehudo, okostenelost, vztrajanje pri tistih oblikah, ki so bile včasih zelo odmevne, močne,dejavne, toda glede na zunanje razmere niso več primerne, niso dorasle okoliščinam. Če hočemo ali nočemo treba bolj upoštevati te nove oblike, za katere je treba vendarle priznati, da so tudi delo Sv. Duha. Seveda je potrebna previdnost, duhove je treba razlikovati, kot nas uči apostol Janez. Novih oblik nikakor ne gre odrivati, pač pa je treba razumno presojati in tisto, kar začutimo, da je delo Božjega duha, sprejemati. To je pravzaprav prihodnost Cerkve.“

p. Metod Benedik
p. Metod Benedik © ARO
Praznični utrip slovenskih škofij

V oddaji smo se ozrli v praznično preteklost. V Katoliški Cerkvi smo včeraj obhajali praznik Gospodovega razglašenja ali praznik svetih treh kraljev. Nadškof Alojz Uran je ob tem obhajal tudi 17 let škofovske službe. 6. januarja leta 1993 mu je papež Janez Pavel II. v Rimu podelil škofovsko posvečenje. Za geslo v novi pastirski službi si je izbral Jezusove besede: Da, Oče!

Na Božič je v murskosoboški stolnici sv. mašo daroval nadškof Marjan Turnšek, ki je poudaril, da ne moremo in ne smemo spregledati podaljšanih vrst prosilcev osnovne pomoči pred vrati Karitasa in da ne moremo mimo naraščajočega števila brezposelnih. Nadškof Turnšek se je pred dnevi poslovil od duhovnikov, redovnikov in redovnic murskosoboške škofije. Na nedeljo Jezusovega krsta - 10. januarja popoldne, bo v stolni cerkvi Sv. Nikolaja v Murski Soboti slovesna maša, kjer bo umeščen novi ordinarij škof Peter Štumpf.

Božični čas povsod zaznamujejo jaslice. Marsikje so obiskovalcem na ogled tudi razstave jaslic. V koprski škofiji sta med takimi razstavami najbolj znani dve – Razstava Jaslice po piranskih cerkvah in razstava jaslic na Sv. Gori.

V Škofiji Novo mesto so se 1. januarja, na dan, ko je Lojze Grozde sklenil svojo pot v mučeništvu, zbrali v molitvi za njegovo beatifikacijo. Predstavili smo tudi tridnevnico v njegovo čast, ki so jo naslovili Iz rdeče krvi, sveto in belo žari v naš čas.

Cerkev je misijonska

V novi rubriki smo spoznali življenje cerkve na slonokoščeni obali. „Pravijo, da je v državi okrog 20 milijonov ljudi. Koliko je katoličanov? Odvisno od pokrajine. Ponekod skoraj 50 odstotkov, ponekod niti 1 odstotek. Povprečje, tako pravijo, je 15-20 odstotkov. V deželi na splošno vlada poganski duh,“ je zapisal misijonar na slonokoščeni obali Ivan Bajec.

Napoved pomembnih dogodkov

  • V Refektoriju minoritskega samostana bo v petek, 8. januarja 2010, ob 19. uri večer, ki so ga naslovili: Srečanje z Radiom Ognjišče ob 15-letnici delovanja. Z nami bodo Franci Trstenjak glavni urednik Radia Ognjišče in voditelj Jure Sešek. V glasbenem utrinku bosta nastopila Tadej Sadar in Petra Stopar.
  • V nedeljo, 10. januarja 2010, bo v Katoliški Cerkvi praznik Jezusovega krsta, ki ga obhajamo na prvo nedeljo po prazniku Gospodovega razglašenja oz. sv. treh kraljev. Praznik Jezusovega krsta je povezan s praznikom Gospodovega razglašenja, saj je Bog sam izpričal, da je Jezus njegov ljubljeni sin, ko je bil le-ta krščen v reki Jordan. Ob prazniku Jezusovega krsta bo v nedeljo, 10. januarja 2010, ob 9.00, v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani slovesna sv. maša, med katero bo dosedanji ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran desetim bogoslovcem in desetim kandidatom za stalni diakonat podelil službo bralca (lektorja) in mašnega pomočnika (akolita). Ob tej priložnosti se bo nadškof tudi zahvalil za prejete milosti v času vodenja ljubljanske nadškofije.
  • V Celju bo v župnijski in stolni cerkvi sv. Danijela sv. maša ob 10. uri. Nadškof Anton Stres bo podelil službo bralca in službo mašnega pomočnika.
  • Tudi v Mariborski stolnici sv. Janeza Krstnika bo slovesna maša ob 10. uri. Nadškof Kramberger bo slovesno podelil službo bralca in mašnega pomočnika bogoslovcem ter enega pripravnika za diakonat.
  • Redno mesečno srečanje Prenove v Duhu za novomeško škofijo bo drugo nedeljo v januarju, 10. januarja ob 16. uri v Zavodu Friderika Barage v Šmihelu pri Novem mestu. Gost srečanja bo mag. Igor Luzar, postulator v postopku beatifikacije Lojzeta Grozdeta.
Cerkev na Slovenskem, Oddaje
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.