Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Rok MihevcRok Mihevc

Evropsko leto: Nič revščine. Delujmo zdaj!

| 05.01.2010, 19:22

V tokratni oddaji Karitas smo z Alojzijem Štefanom, ki je pri Slovenski Karitas zadolžen za mednarodno sodelovanje in povezovanje spregovorili o letošnjem Evropskem letu boja proti revščini in socialni izključenosti. „Karitas Evropa je bila med najbolj glasnimi zagovornicami tega leta in mi smo imeli vse leto kampanjo naproti letu 2010, ki je dosegla vrhunec prav na konferenci Karitas Evropa na Bledu,“ je poudaril Štefan.

V letošnjem Evropskem letu boja proti revščini in socialni izključenosti so cilji priznati pravice izključenih ljudi do dejavne družbene vloge in njihove zmogljivosti za udejstvovanje v družbi, poudariti odgovornost vseh v boju proti revščini, spodbujati socialno vključenost in okrepiti zavezanost vseh glavnih političnih akterjev za sprejetje učinkovitejših ukrepov. V Evropski uniji revščina namreč grozi skoraj 80 milijonom ljudem, od tega 19 odstotkom otrok (vseh prebivalcev EU je 495 milijonov). V boj proti tej obsežni problematiki se bo s posebno peticijo vključila tudi Slovenska Karitas, ki poudarja, da je revščina problem nas vseh.

Alojzij Štefan je prepričan, da se revščina kljub številnim ciljem tudi Evropske unije ni zmanjšala in „trmasto vztraja in še celo raste.“ Glede tveganja revščine pa je povedal, da je to postavljeno umetno. „Vezano je na dohodek in ne upošteva vseh kriterijev, ki lahko človeka opredeljujejo v tem stanju revščine, v glavnem so to materialni kriteriji,“ je dejal Štefan, ki meni, da je to dogovorjena meja, ki „smo si jo sami postavili.“

Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...