Slavi KoširSlavi Košir
Aleš KarbaAleš Karba
Petra StoparPetra Stopar
dr. Drago Ocvirk (foto: ARO)
dr. Drago Ocvirk

Ne živimo v realnem svetu!

| 01.01.2010, 18:49 Robert Božič

V današnji oddaji Spoznanje več, predsodek manj je profesor Ocvirk nadaljeval s predstavitvijo poslanice svetega očeta Benedikta XVI. za svetovni dan miru, ki ga danes obhajamo.

Sveti oče s poslanico pokaže, da sta stvarstvo in ohranjanje miru zelo povezana. Vse namreč prihaja od Boga in če naravne zakonitosti spolnjujemo, je človek v sodelovanju z Njim in je človeku dobro. Ko pa gremo proti naravnim zakonom, ki jih je Bog dal v naravo, se vse obrne proti človeku. Podirajo in uničujejo se vezi z ljudmi, stvarstvom in Bogom, je prepričan dr. Ocvirk.

V povezavi z ohranjanjem stvarstva se je profesor navezal na razpravo o predlogu nove družinske zakonodaje, pri kateri ga moti razprava o diskriminaciji istospolnih parov do posvojitev. Rekel je:

"Kakšna diskriminacija je to? A so ga rodili? Imajo možnost, da ga rodijo? Življenjska skupnost dveh je seveda podobna družinski skupnosti, ni pa enaka! Ravno zaradi tega, ker heteroseksualni par lahko rodi otroka, istospolni pa ne more. Zakaj to govorim? Mi se sedaj s tem vprašanjem ukvarjamo. V svetu istočasno pa milijoni in milijoni - ali umirajo od lakote, pa to za nas očitno ni noben problem, to pa ni človekova pravica do življenja. Stotine milijonov otrok, posebej deklic nima pravice do izobrazbe, jaz vidim kako je to na Salamonovih otokih“.

Profesor Ocvirk je prepričan, da ne živimo v realnem svetu, "ker smo si ustvarili en popolnoma umetni svet, kjer smo izgubili popolno orientacijo, ne vemo več kaj je prav in kaj je narobe“.

Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana) Luščena prosena kaša (photo: Naša super hrana)

Kako pravilno skuhati proseno kašo?

»Najbolj važno je znati pravilno skuhati samo kašo, recepti za jedi iz nje se potem kar sami zvrstijo,« je v Svetovalnici spomnila naša gostja Mirjam Kopše. In dodala: »Tudi sama dolgo nisem ...