Matjaž Merljak
Marko Zupan
Helena Križnik

Nadškof Hočevar o Cerkvi v Srbiji

05.01.2010, 10:54

Beograjski nadškof Stanislav Hočevar je za naš radio spregovoril o življenje katoliške Cerkve v Srbiji v preteklem letu. Povedal je, da so v znamenju Pavlovega leta odprli knjižnico poimenovano po njem, zatem pa so s srečanjem vseh duhovnikov v Stični opravili duhovne vaje, ki jih je vodil mostarski nadškof. Hkrati pa so v letu 2009 obeležili tudi 85. obletnico ponovne vzpostavitve beograjske nadškofije.

„V preteklem letu smo poskušali s posebno kulturno dimenzijo obhajati 85. obletnico o ponovni vzpostavitvi naše beograjske nadškofije. Prav zaradi tega smo pripravili številne novosti med njimi je tudi nova spletna stran, izdali smo pesmarico v kateri je tudi veliko slovenskih pesmi. Pred božičem je izšla še prva knjiga o zgodovini navzočnosti katoliške cerkve na tem področju in še posebej naše nadškofije. Izšli bosta še dve knjigi – to je za nas velik uspeh, ker je to knjigo napisal pravoslavni Srb, ki pa goji kot zgodovinar umetnosti veliko ljubezen do katoliške cerkve,“ je izpostavil nadškof Hočevar.

Beograjski nadškof Stanislav Hočevar je za naš radio spregovoril tudi o izzivih tamkajšnje Cerkve, v letu, ki se začenja. Med drugim je izpostavil nadaljevanja dialoga s Srbsko pravoslavno cerkvijo, ki bo konec januarja izvolila novega patriarha, in pripravam na leto 2013, ko bomo obhajali 1700 letnico milanskega edikta. Izdal ga je namreč Konstantin Veliki, ki je bil rojen v današnjem Nišu. Omenjeni edikt je dovolil izražanje vseh veroizpovedi in s tem tudi krščanstva, ki je v prvih stoletjih preganjano.

Celotnemu pogovoru z beograjskim nadškofom Stanislavom Hočevarjem lahko prisluhnete v nedeljski oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash) Cepljenje je edino orožje, ki ga imamo, da ustavimo širjenje smrtonosnega virusa. (photo: CDC / Unsplash)

So cepiva res od hudega duha?

Na novomeško škofijo se je obrnilo več zaskrbljenih vernikov. Slišali so namreč, da naj bi bilo cepljenje povezano z delovanjem hudobnega duha. Škof Andrej Saje je v odgovoru zapisal, da ...