Marjan Bunič
Andrej Novljan
Petra Stopar

Nadškof Hočevar o Cerkvi v Srbiji

05.01.2010, 10:54

Beograjski nadškof Stanislav Hočevar je za naš radio spregovoril o življenje katoliške Cerkve v Srbiji v preteklem letu. Povedal je, da so v znamenju Pavlovega leta odprli knjižnico poimenovano po njem, zatem pa so s srečanjem vseh duhovnikov v Stični opravili duhovne vaje, ki jih je vodil mostarski nadškof. Hkrati pa so v letu 2009 obeležili tudi 85. obletnico ponovne vzpostavitve beograjske nadškofije.

„V preteklem letu smo poskušali s posebno kulturno dimenzijo obhajati 85. obletnico o ponovni vzpostavitvi naše beograjske nadškofije. Prav zaradi tega smo pripravili številne novosti med njimi je tudi nova spletna stran, izdali smo pesmarico v kateri je tudi veliko slovenskih pesmi. Pred božičem je izšla še prva knjiga o zgodovini navzočnosti katoliške cerkve na tem področju in še posebej naše nadškofije. Izšli bosta še dve knjigi – to je za nas velik uspeh, ker je to knjigo napisal pravoslavni Srb, ki pa goji kot zgodovinar umetnosti veliko ljubezen do katoliške cerkve,“ je izpostavil nadškof Hočevar.

Beograjski nadškof Stanislav Hočevar je za naš radio spregovoril tudi o izzivih tamkajšnje Cerkve, v letu, ki se začenja. Med drugim je izpostavil nadaljevanja dialoga s Srbsko pravoslavno cerkvijo, ki bo konec januarja izvolila novega patriarha, in pripravam na leto 2013, ko bomo obhajali 1700 letnico milanskega edikta. Izdal ga je namreč Konstantin Veliki, ki je bil rojen v današnjem Nišu. Omenjeni edikt je dovolil izražanje vseh veroizpovedi in s tem tudi krščanstva, ki je v prvih stoletjih preganjano.

Celotnemu pogovoru z beograjskim nadškofom Stanislavom Hočevarjem lahko prisluhnete v nedeljski oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay) Jeruzalem, Sveta dežela, Izrael (photo: Pixabay)

Gaiser: Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče

Razmere na Bližnjem vzhodu so zaskrbljujoče, saj je dinamika dogodkov težko predvidljiva, je nove napetosti med Izraelom in Palestino za Radio Ognjišče komentiral geopolitični analitik dr. Laris ...