Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Tanja DominkoTanja Dominko
Govedo (foto: Alexas Fotos /Pixabay)
Govedo | (foto: Alexas Fotos /Pixabay)

Meso: Padec odkupnih cen v Sloveniji za približno 60 % večji od povprečja EU

Kmetijstvo | 11.12.2020, 08:56 Robert Božič

»V prašičereji imamo paradoks. Samooskrba je majhna, imamo 30 % prašičev in še teh rejci ne morejo prodati v klavnico. To je paradoks, to je skregano z vsemi pojmi in normalen človek tega ne more razumeti!« je za naš radio v torek povedal predsednik KGZS Roman Žveglič in dodal da imamo na drugi strani v govedoreji daleč najnižje odkupne cene živine, tudi če jih primerjamo s sosednjo hrvaško ali pa mnogimi vzhodnimi državami.

Isti dan je Javna agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence na svoji spletni strani objavila povzetek ugotovitev na področju cen mesa v verigi preskrbe s hrano. V njem pojasnjujejo, da so se odzvali na septembrske medijske objave glede nepravilnosti v verigi preskrbe s hrano ter opravili raziskavo cen mesa mlade govedine v verigi od štale do mize.

»Za namene raziskave je Agencija pridobila podatke o cenah in količinah mesa mlade govedine v obdobju od januarja do septembra 2020, in sicer s strani mesno-predelovalnih in trgovskih podjetij ter Agencije za RS za kmetijske trge in razvoj podeželja. Pridobljeni podatki mesno-predelovalnih podjetij kažejo, da je na začetku razglasitve prve epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 prišlo do hitrega in večjega znižanja nabavnih cen polovic mlade govedine. Cene so se nižale od začetka marca do konca maja, kar sovpada z obdobjem epidemije. Po preklicu epidemije pa se cene niso dvignile na raven pred epidemijo. V primerjavi s padcem nabavnih cen mladih bikov na celotnem trgu EU je bil padec cen v Sloveniji za približno 60 odstotkov večji. Nabavne količine polovic mlade govedine so se na začetku epidemije hitro povečale, nato precej zmanjšale, po tem pa ponovno dosegle raven pred epidemijo.«

Iz poročila torej ni razvidno, da bi se Agencija že odzvala tudi na prijave nedovoljenih ravnanj Varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano. V ugotovitvah posebej izpostavljajo:

  • Pridobljeni podatki mesno-predelovalnih podjetij kažejo, da je na začetku prve razglasitve epidemije prišlo do hitrega in večjega znižanja nabavnih cen polovic mlade govedine in sicer so se cene nižale od začetka marca do konca maja, kar sovpada z obdobjem epidemije.
  • Po preklicu epidemije pa se cene niso dvignile na raven pred epidemijo. V primerjavi s padcem nabavnih cen mladih bikov na celotnem trgu EU je bil padec cen v Sloveniji za približno 60 odstotkov večji.
  • Nabavne količine polovic mlade govedine so se na začetku epidemije hitro povečale, nato precej zmanjšale, po tem pa ponovno dosegle raven pred epidemijo.

Nepravilnosti ni?

»Pri pregledu nabavnih in prodajnih cen trgovskih podjetij za sveže postrežno meso mlade govedine Agencija ugotavlja, da so pri nabavnih in prodajnih cenah sicer bila prisotna nihanja, vendar ni mogoče potrditi, da so se nabavne cene opazneje znižale, prodajne pa opazneje zvišale. Slednje potrjuje tudi primerjava marž trgovskih podjetij, ki je pokazala, da se te niso bistveno spremenile,« so še zapisali v sporočilu za javnost.«

V primerjavi s padcem nabavnih cen mladih bikov na celotnem trgu EU je bil padec cen v Sloveniji za približno 60 odstotkov večji.

»Na Javni agenciji Republike Slovenije za varstvo konkurence zapis sklenejo z ugotovitvijo: »Analiza nabavnih cen polovic mlade govedine mesno-predelovalnih podjetij in njihovih prodajnih cen, ter nabavnih cen trgovskih podjetij za mlado govedino in njihovih maloprodajnih cen ni pokazala, da bi na trgu prišlo do medsebojnega dogovarjanja in/ali usklajevanja cen. Nabavne in prodajne cene namreč v predmetnih časovnih obdobjih med deležniki niso bile enake oziroma poenotene, prav tako pa ni prihajalo do usklajenega zvišanja ali znižanja cen.«

Kaj pomeni »opaznejše zvišanje ali znižanje cen«?

Ugotovitev preseneča, še posebej če spomnimo na dejstva, ki jih je novembra izpostavil direktor KGZS Branko Ravnik: »Recimo, pri padcu 10-tih odstotkov pri odkupni ceni, je nasprotno maloprodajna cena narasla za 9 odstotkov, kar pomeni da gre za neko nenavadno stanje na trgu. In lahko domnevamo da posamezni deležniki ... situacijo dejansko izkoriščajo. In vse kar bi si želeli je, da se naredi te informacije in to kar se dogaja transparentno, da se ve, kaj se prav za prav dogaja na trgu...«

A v sporočilu za javnost objavljene ugotovitve tega ne povedo. Še več, neodgovorjena puščajo številna vprašanja, med drugim tudi to, ali njihovo poročilo torej kaže, da so izjemnemu padcu odkupnih cen mesa botrovale poslovne odločitve klavnic, pa tudi, kaj za Agencijo pravzaprav pomeni termin »opaznejšega zvišanja oziroma znižanja cen«.

Zato smo na Agencijo zaprosili za dodatna pojasnila, odgovore bom objavil v nedeljski kmetijski oddaji.

Kmetijstvo
Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec) Udeleženci okrogle mize tedna za življenje - z mikrofonom Tomaž Merše (photo: Marjana Debevec)

Bo pesem "Mama je ena sama" kmalu prepovedana?

Zaključujemo teden za življenje, katerega eden od osrednjih dogodkov je bila sredina okrogla miza na temo: moški in ženska je izvorni načrt. V pogovoru so sodelovali trije zakonski pari, ki so ...

Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv) Nogometašica Mirjam Kastelec (photo: osebni arhiv)

Ne želim si, da Downovega sindroma ne bi imel

Na Pohodu za življenje je pričevala nogometašica, ki je tudi najboljša strelka prve slovenske ženske nogometne lige. Vendar pa izjemna 23-letnica ni zgolj 'kraljica strelk', temveč je tudi vzorna ...

Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash) Če imamo močne sadike z golimi koreninami, jih sadimo jeseni, sicer pa rajši spomladi (photo: Stan Slade / Unsplash)

Jesenska nega jagodičevja za obilno letino

Čeprav ob besedi jagodičevje največkrat pomislimo na jagode, maline, borovnice, robide, kosmulje in ribez, je jagodičevja iz leta v leto več. V Svetovalnici smo se ustavili ob nekaterih opravilih, ...

Marko Železnik (photo: osebni arhiv) Marko Železnik (photo: osebni arhiv)

Ko mami moli za tvoj »biznis«

V prostorih gradu Bogenšperk obratuje Krčma na gradu, katere vodenje je nedavno prevzel mladi kuharski šef Marko Železnik, ki se je že od svojega 15. leta izobraževal in izpopolnjeval na ...