Mateja Subotičanec
Marko Zupan
Petra Stopar

Radio Ognjišče na satelitu EUTELSAT 16 stopinj vzhodno


1. septembra 2009 smo začeli z rednim oddajanjem našega radijskega programa na satelitu Eutelsat, ki je stacioniran na geoorbitalni poziciji 16 stopinj vzhodno. V nadaljevanju najdete vse potrebne podatke za sprejem našega programa prek satelita.

Območja, ki jih pokriva satelitsko oddajanje
Območja, ki jih pokriva satelitsko oddajanje © Eutelsat

Območje, kjer nam lahko prisluhnete preko satelitskega oddajanja, je označeno s temno oranžno barvo. Na tem območju nas lahko spremljate z anteno premera manj kot 60 cm, na drugih območjih pa potrebujete večji premer sprejemne antene. Bolj kot je barva svetla, večjo anteno potrebujete za nemoten sprejem.

Tehnični podatki:

Satelit:

EUTELSAT W3C

Pozicija:

16 stopinj vzhodno

Frekvenca:

10721 MHz

Polarizacija:

H - horizontalna

SR:

30000

FEC:

3/4

SID:

3002

AUDIO-pid:

3202

PMT-pid:

3201

Ime programa:

OGNJISCE RADIO

Program radia Ognjišče na satelitu ni kodiran.

Zgodovina satelitskega oddajanja

Prvi maj 2004 bo v slovenski zgodovini zaradi vstopa v EU za vedno ostal pomemben zgodovinski mejnik. Prav tako se bomo tega datuma še dolgo spominjali tudi na Radiu Ognjišče. Z začetkom oddajanja našega programa (takrat preko satelita HOT BIRD 3) je bil narejen velik korak k poslušalcem, ki nas zaradi oddaljenosti ali slabega signala doslej niste mogli spremljati.

Prvi v Sloveniji smo sicer že 15. aprila 1997 začeli z neprekinjenim oddajanjem našega živega radijskega programa s pomočjo interneta. S prehodom na satelit pa se je ponudila možnost sprejema vsem po Evropi, tudi Bližnjem vzhodu in v severni Afriki, ki imate digitalen satelistski sprejemnik in anteno, usmerjeno proti satelitu EUTELSAT 16 stopinj vzhodno.

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori

  • Kaj potrebujem za poslušanje?

Digitalni satelitski sprejemnik, anteno s premerom vsaj 60 cm in aktivne zvočnike, televizor ali HIFI napravo.

  • Še kakšni drugi pogoji?

Odprt pogled proti jugu. 30 stopinj nad horizontalo ne sme biti ovir - hrib, drevje, druge stavbe ipd.

  • Ali moram imet TV prižgan?

Ne, sicer je TV skoraj obvezen pri nastavljanju sprejemnika, ker le tako lahko vidite kje v menijih se nahajate. Ko pa imate program radia Ognjišče v sprejemniku shranjen, za poslušanje radia potrebujete le na satelitski sprejemnik priključene npr. aktivne (npr. računalniške) zvočnike ali HI-FI - glasbeni stolp - ojačevalec. Vhod zvočnikov ali HI-FI (aux ipd.) povežete z "AUDIO OUT" priključki, ki se nahajajo na zadnji strani sprejemnika

  • Ali lahko poslusam radio in gledam TV?

Lahko gledate TV programe, ki jih sprejemate z zemeljskih oddajnikov, ne morete pa gledati satelitskih programov in hkrati poslušati satelitskega Radia Ognjišče. Če bi to želeli, bi morali zamenjati LNB z dvojnim in dokupiti še en sprejemnik.

  • Satelitsko imam v dnevni sobi, radio pa želim poslušati še kje drugje?

Zvočnike morate povezati kot je opisano v točki 3. Vzporedno lahko priključite tudi več aktivnih zvočnikov po prostorih, kjer bi radi poslušali radio Ognjišče.

  • Kje lahko dobim več informacij o satelitskih sprejemnikih, satelitih, antenah...?

Poglejte navodila vašega sprejemnika, priporočamo pogovor z vašim monterjem anten, ki vam bo uredil sprejem satelitov po vaših željah in potrebah.

  • Imam digitalni satelitski sprejemnik, usmerjen na satelit ASTRA in/ali HOTBIRD. Je kakšna možnost za sprejemanje z isto anteno tudi satelit EUTELSAT?

Z manjšimi stroški lahko sprejemate na isti anteni tudi satelit EUTELSAT. Dokupiti je potrebno še en LNB, nosilec zanj ter razdelilnik. Sprejemnik mora podpirati protokol DiSEqC, da lahko krmili razdelilnik. .

  • Imam analogni satelitski sprejemnik. Je kakšna možnost za sprejem?

Naš program lahko spremljate samo z digitalnim satelitskim sprejemnikom.

Naj vas še enkrat opozorimo! Veseli bomo vseh odzivov in seveda tudi vprašanj, na katera bomo radi poskušali odgovoriti.