Slavi Košir
Andrej Novljan
Alen Salihović

Radio Ognjišče na satelitu EUTELSAT 16 stopinj vzhodno

VAŽNO! V nedeljo 15. aprila 2018 se bo spremenila frekvenca in polarizacija pri našem satelitskem oddajanju. Frekvenca bo odslej 11 345 MHz, polarizacija pa horizontalna (H). Točne podatke najdete v nadlajevanju. V primeru morebitnih težav vam je na voljo naša tehnična služba na elektronskem naslovu okvare@ognjisce.si.

1. septembra 2009 smo začeli z rednim oddajanjem našega radijskega programa na satelitu Eutelsat, ki je stacioniran na geoorbitalni poziciji 16 stopinj vzhodno. Konec  januarja 2010, so se zaradi okvare satelita W2, spremenili nekateri parametri našega satelitskega oddajanja. V nadaljevanju najdete vse potrebne podatke za sprejem našega programa prek satelita.

Eutelsat zemljevid pokrivanja
Eutelsat zemljevid pokrivanja © ARO

Območje, kjer nam lahko prisluhnete preko satelitskega oddajanja ostaja nespremenjeno oziroma se je še celo povečalo. Z temno oranžno barvo je označeno območje, kjer nas lahko spremljate z anteno premera manj kot 60 cm, na drugih območjih pa potrebujete večji premer sprejemne antene. Bolj kot je barva svetla, večjo anteno potrebujete.

Tehnični podatki satelitskega oddajanja:
Satelit:
EUTELSAT W3C
Pozicija:
16 stopinj vzhodno
Frekvenca:
11345 MHz
Polarizacija:
H - horizontalna
SR:
30000
FEC:
3/4
SID:
3002
AUDIO-pid:
3202
PMT-pid:
3201
Ime programa:
OGNJISCE RADIO
Program radia Ognjišče na satelitu ni kodiran.

Oddajna antena v Domžalah
Oddajna antena v Domžalah © Marko Zupan

Prvi maj 2004 bo v slovenski zgodovini zaradi vstopa v EU za vedno ostal pomemben zgodovinski mejnik. Prav tako se bomo tega datuma še dolgo spominjali tudi na Radiu Ognjišče. Z začetkom oddajanja našega programa (takrat preko satelita HOT BIRD 3) je bil narejen velik korak k poslušalcem, ki nas zaradi oddaljenosti ali slabega signala doslej niste (o) mogli spremljati.

Prvi v Sloveniji smo sicer že 15. aprila 1997 začeli z neprekinjenim oddajanjem našega živega radijskega programa s pomočjo interneta, vendar ima ta tehnična novost poleg lepe lastnosti, da nas lahko spremljate kjerkoli na Zemlji (in tudi v vesolju), kjer je mogoč dostop do svetovnega spleta, tudi veliko pomanjkljivosti, in sicer omejeno število poslušalcev ter zahtevo po osebenem računalniku. S prehodom na satelit pa se je ponudila možnost sprejema ponuja vsem po Evropi, tudi Bližnjem vzhodu in v severni Afriki, ki imate digitalen satelistski sprejemnik in anteno, usmerjeno proti satelitu EUTELSAT 16 stopinj vzhodno.

Oddajno - kontrolna soba Poslovno tehničnega centra satelitskih komunikacij STN v Dobu pri Domžalah
Oddajno - kontrolna soba Poslovno tehničnega centra satelitskih komunikacij STN v Dobu pri Domžalah © Administrator

 

Pogosto zastavljena vprašanja in odgovori nanje

  • Kaj potrebujem za poslušanje?

Digitalni satelitski sprejemnik, anteno s premerom vsaj 60 cm in aktivne zvočnike, televizor ali HIFI napravo.

  • Še kakšni drugi pogoji?

Odprt pogled proti jugu. 30 stopinj nad horizontalo ne sme biti ovir - hrib, drevje, druge stavbe ipd.

  • Ali moram imet TV prižgan?

Ne, sicer je TV skoraj obvezen pri nastavljanju sprejemnika, ker le tako lahko vidite kje v menijih se nahajate. Ko pa imate program radia Ognjišče v sprejemniku shranjen, za poslušanje radia potrebujete le na satelitski sprejemnik priključene npr. aktivne (npr. računalniške) zvočnike ali HI-FI - glasbeni stolp - ojačevalec. Vhod zvočnikov ali HI-FI (aux ipd.) povežete z "AUDIO OUT" priključki, ki se nahajajo na zadnji strani sprejemnika

  • Ali lahko poslusam radio in gledam TV?

Lahko gledate TV programe, ki jih sprejemate z zemeljskih oddajnikov, ne morete pa gledati satelitskih programov in hkrati poslušati satelitskega Radia Ognjišče. Če bi to želeli, bi morali zamenjati LNB z dvojnim in dokupiti še en sprejemnik.

  • Satelitsko imam v dnevni sobi, radio pa želim poslušati še kje drugje?

Zvočnike morate povezati kot je opisano v točki 3. Vzporedno lahko priključite tudi več aktivnih zvočnikov po prostorih, kjer bi radi poslušali radio Ognjišče.

  • Kje lahko dobim več informacij o satelitskih sprejemnikih, satelitih, antenah...?

Za različne tipe sprejemnikov in druga vprasanja priporočamo forum http://forum.sibila.si/
Poglejte navodila vašega sprejemnika, priporočamo pogovor z vašim monterjem anten, ki vam bo uredil sprejem satelitov po vaših željah in potrebah.

  • Imam digitalni satelitski sprejemnik, usmerjen na satelit ASTRA in/ali HOTBIRD. Je kakšna možnost za sprejemanje z isto anteno tudi satelit EUTELSAT?

Z manjšimi stroški lahko sprejemate na isti anteni tudi satelit EUTELSAT. Dokupiti je potrebno še en LNB, nosilec zanj ter razdelilnik. Sprejemnik mora podpirati protokol DiSEqC, da lahko krmili razdelilnik. .

  • Imam analogni satelitski sprejemnik. Je kakšna možnost za sprejem?

Naš program lahko spremljate samo z digitalnim satelitskim sprejemnikom.

Naj vas še enkrat opozorimo! Veseli bomo vseh odzivov in seveda tudi vprašanj, na katera bomo radi poskušali odgovoriti.