Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 11:10

Papež: Jaz sem odgovoren za sporazum s Kitajsko

Začasni sporazum med Vatikanom in Kitajsko o imenovanju škofov, ki je bil podpisan v soboto, ni neka improvizacija, ampak sad večletnega potrpežljivega dialoga, je papež včeraj dejal novinarjem na letalu, ko se je vračal s potovanja po baltskih državah. O omenjenem sporazumu je spregovoril tudi ob koncu današnje splošne avdience. Da bi razumeli njegov pomen, je kitajskim katoličanom in vsem vernikom po svetu, napisal pismo. V njem izraža upanje, da bo z novim obdobjem na Kitajskem prišlo do ozdravitve ran preteklosti, da se bo vzpostavilo in ohranilo polno občestvo z vsemi kitajskimi katoličani, ki bodo s prenovljenim prizadevanjem oznanjali evangelij.


Cerkev se mora spreobrniti in spremeniti številne situacije

Papež Frančišek se danes mudi v Estoniji, zadnji etapi potovanja po baltskih državah, ki praznujejo stoletnico neodvisnosti. Estonija je visoko razvita, a hkrati tudi sekularizirana. Skoraj 70 odstotkov prebivalcev je versko neopredeljenih, nekdaj pa je večina pripadala luteranski Cerkvi. To rano je naslovil na ekumenskem srečanju z mladimi, kjer je dejal, da mora Cerkev spremeniti številne situacije, ki ljudi oddaljuje od nje. Sveti oče bo obisk sklenil s sveto mašo na Trgu svobode, v Vatikan pa se bo vrnil okoli 22. ure.


Aljažev stolp že v mnogo boljši kondiciji

Prenova Aljaževega stolpa poteka v skladu z načrtom. V prostorih podjetja KOV na Jesenicah, kjer zaključujejo prenovo, so strokovnjaki in restavratorji predstavili stolp, ki mu manjkata še zaščitni premaz in barva. "Za kakšen dan morda celo prehitevamo načrt, tako da bo obnova do konca tega tedna končana", je povedal generalni direktor Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije Jernej Hudolin.


Vera ni namenjena skrivanju

Papež Frančišek nadaljuje obisk baltskih držav ob njihovi stoletnici neodvisnosti. Potem ko je bil v soboto in včeraj v Litvi, ki ima edina večinsko katoliško prebivalstvo, je današnji dan namenjen Latviji, ki pa ima približno enak delež katoličanov, protestantov in pravoslavnih kristjanov. Zato je dopoldne glavni poudarek namenil ekumenizmu. Popoldne je bila še slovesnost v Marijinem svetišču v Angloni, kar je še en poudarek obiska v Latviji.


Duhovniki in redovniki niso funkcionarji!

Papež Frančišek se je pred odhodom iz Litve srečal z duhovniki, redovniki in redovnicami. Pozval jih je, naj ne bodo funkcionarji, ampak naj živijo v ljubezni.


Papež pri maši: Ne iščimo privilegijev preteklosti!

Papež Frančišek je drugi dan svojega obiska Litve začel s sveto mašo v parku mesta Kanaus, kjer se je zbralo več kot 100 tisoč ljudi. V nagovoru je spomnil na trpljenje mnogih v Sibiriji in v getu v Vilni, opozoril pa je tudi pred hlepenjem po oblasti in slavi.


Papež v svetišču Marije Usmiljenja: Kot bratje se poglejmo iz oči v oči

Papež Frančišek se mudi na obisku v Litvi. Popoldne je obiskal svetišče Device Usmiljenja. V nagovoru je nakazal kakšna naj bi bila Evropa.


Papež prispel v Litvo

Papež Frančišek je dopoldne prispel v Litvo, kjer bo ostal do jutri zvečer. V ponedeljek bo v okviru svojega 25. mednarodnega potovanja obiskal Latvijo, v torek pa še Estonijo, kjer je le odstotek katoličanov, skoraj polovica prebivalcev pa se je izreklo za neverujoče.


Dan Alzheimerjeve bolezni

Zaznamujemo svetovni dan Alzheimerjeve bolezni, ki sodi med največje zdravstvene, socialne in finančne izzive sodobne družbe. Skupnost socialnih zavodov Slovenije ob tem poziva k sistemu dolgotrajne oskrbe, ki bo pravičen tudi za osebe z demenco. Sedanji sistem namreč te obolele in njihove svojce po ugotovitvah skupnosti zavodov dodatno kaznuje.


Pred nami je Slomškov god

V ponedeljek bo Cerkev v Sloveniji obhajala god blaženega škofa Antona Martina Slomška, zato bo že to soboto na Ponikvi Slomškov dan, 23. septembra pa Slomškova nedelja.


Novejše novice | Starejše novice