Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Radijski misijon 2024 (foto: franciscanseculars.com)
Radijski misijon 2024 | (foto: franciscanseculars.com)

Radijski misijon 2024 odmeva

Radijski misijon | 04.04.2024, 13:53 Robert Božič

V tednu od tihe do cvetne nedelje se je na valovih radia Ognjišče odvijal 19. radijski misijon. Pod skupnim naslovom »Molitev, utrip življenja« smo pripravili številne radijske oddaje, med katerimi posebej izstopa sedem misijonskih govorov br. Štefana Kožuha, sedem misijonskih nagovorov duhovnika Mitja Markoviča, dnevne spodbude gledališkega igralca Gregorja Čušina, večerni prenosi svetih maš iz Asissia ter misijonski jutranji pogovori z gosti in poslušalkami in poslušalci.

Vse misijonske vsebine so enostavno dostopne

Vse misijonske vsebine so vam na voljo na misijonskem spletnem mestu in v našem avdio arhivu, kjer jih lahko poslušate tudi v obliki misijonskega podcasta. Osrednje misijonske govore, ki jih je pripravljal kapucin br. Štefan Kožuh, smo posneli v krajih svetega Frančiška Asiškega in so vam na voljo tudi v video obliki v našem YouTube kanalu. V video obliki so vam na voljo tudi vsi misijonski nagovori duhovnika Mitja Markoviča, župnika v Šentjurju pri Celju.

Misijonski govori br. Štefana Kožuha

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje

Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, oziroma, kot je dejal naš misijonar, v samotišču. Gre za kraj, ki ga je sv. Frančišek obiskal trikrat.

Božja beseda rešuje alkoholika, vdovo, siroto… vsakega od nas

»Moč Božje besede« je bila osrednja tema 2. misijonskega nagovora. Brat Štefan Kožuh ga je pripravil v Porcijunkuli, ki je v cerkvi sv. Marije Angelske pri Assisiju. Razmišljal je o moči Božje besede.

Na svetu si zato, da postaneš živa daritev

3. misijonski nagovor je nastal v kraju Greccio, kjer je sv. Frančišek postavil prve jaslice. Tema njegovega razmišljanja se je nanašala na besede »Evharistija naše življenje«. Uvodoma je pred votlino prvih jaslic spregovoril o tem, da se je sv. Frančišek v tem kraju ustavil po tem, ko mu je papež Honorij III. v Rimu potrdil vodilo za brate.

Ostati zvest v zakonu, poklicu, poslanstvu…

Četrti misijonski nagovor je nastal v samostanu La Verna. 17. septembra 1224 je sveti Frančišek Asiški v tem kraju prejel Kristusove rane. Zato je osrednji misijonar br. Štefan Kožuh v nagovoru razmišljal na temo: Rane, ki ozdravljajo. »Vse se prične v praznem, ubožnem, ponižnem srcu. Ubog, vsem na razpolago, vsem služabnik. Če ne delam z nesebičnim namenom, z očiščenim in izpraznjenim srcem samoljubja, potem ne bom sposoben služiti ampak se bom vedno le nevede ali pa vede posluževal drugih. Nemogoče je ljubiti druge zares, če sebe ljubim na neurejen, egoističen način. Zato se je treba izprazniti, sleči vso navlako, osvoboditi samoljubja,« je dejal br. Štefan.

Sem obsojenec? Obsojam?

Božje usmiljenje je neskončno, je bil naslov petega misijonskega dne in na to je svoje razmišljanje naslovil tudi kapucin brat Štefan Kožuh. Misijonski nagovor je namreč pripravil v več kot tisoč let stari kripti in cerkvi Sv. Maseja, kjer je sv. Frančišek stregel gobavcem. »Tu smo se ustavili z enim samim razlogom, da bi šli vase, da bi se v molku poglobili v svoje življenje in pogledali v svoje srce. Potrebujemo torej molk in samoto. Hočemo biti resnicoljubni,« je dejal.

Gospod začni s prenovo Cerkve pri meni

Ponižnost je bila osrednja tema šestega nagovora kapucina brata Štefana Kožuha. Osrednji misijonar je zato o ponižnosti govoril najprej v cerkvi, kjer je sv. Frančišek Asiški slekel svoja posvetna oblačila in ga škof odene v svoj plašč, nato pa je soredni del nagovora opravil pred baziliko svetega Frančiška.

Brat Štefan Kožuh zadnji dan Radijskega misijona še o temi: Živeti vstajenjsko

Zadnji osrednji misijonski nagovor 19. Radijskega misijona je bil iz romarskega doma v Assisiju. Kapucin brat Štefan Kožuh nam je spregovoril o tem, kako živeti vstajenjsko. S tem nagovorom pa se je tudi sklenilo delo naših sodelavcev in br. Štefana v Asissiju, saj so obiskovali kraje, ki so zaznamovani z delovanjem sv. Frančiška.

 

Misijonski nagovori duhovnika Mitja Markoviča

Ko švigajo strele nad glavo in teče voda v grlo.

Pred kratkim smo na srečanju Alfa izmenjevali svoje izkušnje molitve. Sam sem na kratko pripovedoval izkušnjo, na katero velikokrat pomislim, ko je govora o molitvi. In to izkušnjo običajno opišem kot trenutek v svojem življenju, ko sem – najbolj goreče molil, je prvi nagovor začel Mitja Markovič.

Boga ni treba prijeti za vrat. Klic je dovolj!

»Rad bi se Bogu najprej zahvalil za vse, ki nas je ta trenutek zbral tu v neko obliko občestva ... Za vsakogar, ki to posluša. Pa ne zato, ker posluša mene, ampak ker je to znamenje, da želimo nekaj narediti. Da gojimo upanje - upanje, da lahko postanemo boljši,« je drugi misijonski nagovor začel duhovnik Mitja Markovič.

Ko roke omahnejo …

»Molitev počasi postane del drže, del skupnostne dinamike. In Jezus postane sopotnik. Ključna pa je moč in opora skupnosti. Vselej je kdo, ki mu roke omahnejo. Vselej je kdo, ki dvomi, ki obupuje. In vselej kdo, ki ima prav v tistem trenutku dovolj vere in zaupanja, da dvigne duha še komu,« v 3. malem misijonskem nagovoru pravi duhovnik Mitja Markovič.

Duh preseneča

»Bog preseneča. Ne le Elija. Tudi nas. On ne želi govoriti iz groma, potresa in viharja. On ne želi z glasnim ropotom dopovedovati človeku svoje besede. On si želi odnos. Zato šepeta. V srcu. Želi, da se pogovarjamo z njim, kakor se otrok pogovarja s svojim očetom in mamo. Želi nas potolažiti, želi nas vzpodbuditi. Želi nam povedati, da je ponosen na nas. Želi nas posvariti pred nevarnostjo, v katero se zapletamo. Želi nam pokazati priložnosti,« v 4. malem misijonskem nagovoru pojasnjuje duhovnik Mitja Markovič, župnik v Šentjurju pri Celju.

Biti z njim. Vsakdo. Vsak čas. In neprenehoma moliti ...

»Že dobri dve desetletji sem duhovnik. A v tistih dneh sem prvič imel zares priložnost živeti tisti ideal, o katerem je na kakih duhovniških srečanjih bilo vselej govora: sveta maša naj bo vrhunec dneva. Zares vrhunec dneva,« se časa epidemije novega koronavirusa v 5. malem misijonskem nagovoru spominja duhovnik Mitja Markovič, župnik v Šentjurju pri Celju.

Vsaka molitev je učinkovita. Nobene Gospod ne presliši.

»Brez osebnega stika z Gospodom, brez molitve, se srce izprazni. Človek lahko izgubi orientacijo. Hitro se zgodi, da samo še hitimo, ne da bi preverjali, če sploh v pravo smer. In tudi še tako dobri in plemeniti nameni našega dela, izgubijo svoj polet. Brez Gospoda in tesnega stika z njim, nekaj, kar je bilo ljubezen, lahko hitro postane le še rutina,« je v 6. misijonskem nagovoru opozoril duhovnik Mitja Markovič, župnik v Šentjurju pri Celju.

Bog je potrpežljiv z nami. Bodimo potrpežljivi tudi sami.

»Dobro v nas počasi raste. Počasi rastejo naše življenjske izkušnje. Počasi raste naša modrost. Naš značaj se počasi preoblikuje, prilagaja in postaja vse bolj človeški. Tudi dobrota človeške družbe počasi raste. Počasi rastejo spoznanja o dostojanstvu človeške osebe. O enakopravnosti. O potrebi po sodelovanju. Počasi rastejo spoznanja o tem, kako uničujoče je sovraštvo in ljubosumje, kako nesmiselno je tratiti svoje moči za prekomerno kopičenje materialnih dobrin. In počasi v nas in v družbi raste spoznanje o tem, da je najdragocenejše tisto, kar je v srcu in kar živi v naših odnosih,« je v sedmem misijonskem nagovoru poudaril duhovnik Mitja Markovič.

RADIJSKI MISIJON 2024

Misijonski podkast vam je tudi letos na voljo v vseh pomembnejših podkast imenikih. Lahko ga najdete in se nanj naročite v Google Podkastih, na Apple Podcasts in ostalih. Nekaj dobrodošlih navodil, kako lahko začnete s poslušanjem podkastov, najdete v tem članku.

Osrednje misijonske govore, ki jih je pripravljal kapucin br. Štefan Kožuh, smo posneli v krajih svetega Frančiška Asiškega in so vam na voljo tudi v video obliki v našem YouTube kanalu. V video obliki so vam na voljo tudi vsi misijonski nagovori duhovnika Mitja Markoviča, župnika v Šentjurju pri Celju.

Franci Trstenjak: "Nedvomno je bil radijski misijon delo Svetega Duha!"

Nedvomno je bil radijski misijon delo Svetega Duha, ki pa je uporabil tudi nas radijce in misijonske govornike za svoje orodje. Zato se iskreno zahvaljujem kapucinu br. Štefanu Kožuhu, ki je pripravil osrednje dnevne govore in tudi nagovore pri svetih mašah, ki smo jih prenašali iz Assisija. Prav ti prenosi in posnetki iz krajev svetega Frančiška Asiškega, pa tudi svete Klare in blaženega Carla Acutisa, so letošnjemu misijonu dali posebno razsežnost in lepoto radijskega dela.

Ekipa letošnjega Radijskega misijona
Ekipa letošnjega Radijskega misijona © Rok Mihevc

Iskreno se zahvaljujem Mitju Markoviču, župniku v Šentjurju pri Celju, ki nas je v dopoldnevih spodbujal, naj postane molitev del našega življenja. Ne samo občasno, ampak vsak dan. In prav tako velik hvala Gregorju Čušinu, ki nam je govoril na sebi lasten način. In zahvala tudi vsem gostom, ki so sodelovali v t.i. jutranji svetovalnici in v drugih misijonskih oddajah.

Radijski misijon
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...