Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Dr. Pavel Poredoš (foto: STA)
Dr. Pavel Poredoš | (foto: STA)

Ta zadeva ne sodi na referendum.

Slovenija | 22.04.2024, 09:49 Rok Mihevc

Vprašanje o pomoči pri samomoru ne sodi na referendum. Tako je v pogovoru za naš radio opozoril zdravnik dr. Pavel Poredoš.

Kako gledate na dejstvo, da bomo o zakonu pomoči pri samomoru odločali državljani in državljanke?

To odločanje ne bi smelo biti na nivoju zakona, kajti gre za temeljno vprašanje etičnosti. Gre za svetost življenja in to se naj ne rešuje s političnimi pristopi. Bil sem presenečen, da državni zbor tega zakona ni sprejel, ampak mislim, da je to zvit pristop. Ugotovili so, da bi s tem, ko bi sprejeli zakon, dejansko podpora vladi dodatno padla, zato so to prepustili odločanje ljudstvu. Prepričani so namreč, da je večina Slovencev za to, da se uveljavi prostovoljno končanje življenja, oz. umor, kot pravimo zdravniki.

Kakšna klima je v Sloveniji glede tega vprašanja, nas bo še bolj razdvojilo?

Žal mislim, da bo temu res tako. Bojim se, da veliko Slovencev podpira evtanazijo, ker so dezinformirani. Stroka je večinsko opredeljena, da evtanazija ni tisto, kar bi bilo temeljno poslanstvo zdravnika, ampak je v nasprotju z zdravnikovo dejavnostjo. Nasilno predčasno končanje življenja je umor.

Ste pričakovali, da bomo o tem vprašanju odločali na referendumu?

Nikakor nisem pričakoval, sem pa glede na strukturo sedanje vlade bil prepričan, da bo zakon sprejet, ker je bil to njihov projekt, tako da me je zelo presenetilo. Nikakor ta zadeva po moji oceni ne sodi na referendum.

Odvisno bo od tega, koliko bomo aktivni na področju informiranja in prepričevanja, ker gotovo bo koalicija naredila vse, da se večinsko ta pobuda podpre. 

Pa je kaj upanja, da ta zakon na referendumu zavrnemo?

Odvisno bo od tega, koliko bomo aktivni na področju informiranja in prepričevanja, ker gotovo bo koalicija naredila vse, da se večinsko ta pobuda podpre. Na nas pa je, tako na medicinski stroki kot na tistih, ki drugače mislimo, da skušamo ljudi prepričati, da so tudi druge rešitve, da imamo možnosti kvalitetne paliative in da se da neznosno trpljenje absolutno zmanjšati, če ne povsem odpraviti. Tisti, ki govorijo o tem, kako je neznosno trpljenje, ki vodi človeka v smrt, mislim, da nikoli niso bili zraven umirajočega človeka, za razliko od zdravnikov, ki smo dnevno izpostavljeni odhajajočemu življenju.

Slovenija
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...