Ljubljana, petek, 23. februar 2018, 20:52

Na internetu oddajamo že 20 let

15. aprila 1997 smo postali prva slovenska radijska postaja, ki ste ji lahko prek interneta prisluhnili kjerkoli po svetu, 24 ur na dan. V teh dvajsetih letih so se zgodile številne tehnične spremembe in izboljšave našega oddajanja, vse z namenom, da bi naš glas lahko slišali v čimboljši kakovosti. Od lanskega leta nam prek interneta lahko prisluhnete v štirih različnih tehnikah, kar seveda pomeni večjo izbiro za vse tiste, ki nas poslušate preko medmrežja na najrazličnejših napravah.

Novi Opus kodek

Čeprav se je že zdelo, da bomo za vedno ostali ujetniki vojne med audio kodeki in njihove zelo različne podprtosti tako pri izdelovalcih naprav, kot tudi posameznih spletnih brskalnikov, pa je v zadnjem času vendarle prišlo do preboja. Z velikimi koraki stopa v ospredje odprtokodni Opus kodek, ki ponuja izjemne tehnične lastnosti in svoje konkurente užene pravzaprav pri vseh hitrostih bitnega pretoka. Kaže tudi, da bo prav kmalu podprt v vseh glavnih brskalnikih, zanj se je odločil tudi Skype, kar mu daje velike možnosti uveljavitve. Na radiu Ognjišče smo zadnji dve leti pozorno spremljali njegov razvoj ter testirali delovanje in ob 20. obletnici spletnega oddajanja ta način oddajanja postavljamo v ospredje in mu dajemo prvo mesto.


Opus audio kodek:
 
Uživajte v poslušanju! (80 kbps, stereo)
Odpri predvajalnik v svojem oknu...
Priporočeni predvajalniki: VLC


Poslušanje na tablicah in telefonih

V zadnjem času se je precej razmahnilo poslušanje na tablicah, mobilnih telefonih in drugih napravah, priklopljenih v svetovni splet. S HTML5 audio predvajalnikom to poteka brez težav pravzaprav na vseh sistemih z nameščenimi najnovejšimi različicami brskalnikov, ki standard HTML5 podpirajo.

Vsem tisitm, ki nas še naprej želite poslušati s pomočjo samostojnih audio odjemalcev pa pridejo prav povezave v nadaljevanju strani. Prijetno poslušanje. Veseli bomo vaših odzivov.

Vse možnosti poslušanja:

Poslušanje s pomočjo HTML 5 audio predvajalnika
HTML 5 ptredvajalnik deluje na (skoraj) vseh sistemih. Predvsem ga svetujemo, če naš program poslušate na tablicah in telefonih.

Oddajanje za WM predvajalnik:
 
Prisluhni! (128 kbps)
 
Priporočeni predvajalniki: Windows Media Player 9 ali novejši


AAC+V2 stereo oddajanje

Kodiranje AAC+V2:
 
Prisluhni! (64 kbps, 44100 Hz, stereo) (Alternativa XSPF playlist!)

 
Priporočeni predvajalniki: Winamp, VLC


Kodiranje MP3:
 
Prisluhni! (128 kbps, 44100 Hz, stereo)
 
Priporočeni predvajalnikiWinamp, VLC


Opus audio kodek:
 
Prisluhni! (64 kbps, stereo)
Odpri predvajalnik v svojem oknu...
Priporočeni predvajalniki: VLCV primeru, da vam programska oprema, ki jo imate nameščeno na vašem računalniku, javlja napake ob poskusu poslušanja našega novega oddajanja, vam predlagamo, da namestite najnovejše verzije programov, ki jih priporočamo ob posameznih načinih internetnega oddajanja. To še posebej velja za Windows Media Player, ki naj bo vedno najnovejši.

V praksi se izkaže, da je najmanj težav s poslušanjem, če imate nameščen brezplačni odprtokodni VLC predvajalnik. Najdete ga tukaj.

Nekateri poročajo, da so imeli težave s poslušanjem po tem, ko so namestili varnostne popravke operacijskega Windows. Ponavadi pomaga, če na novo namestite enega od zgoraj omenjenih programov.