Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Uporabljene plastenke (foto: Pixabay)
Uporabljene plastenke | (foto: Pixabay)

Res to potrebujem?

Novice | 22.04.2024, 12:41 Marjana Debevec

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi po vsem svetu. Letos je v ospredju prizadevanje za zmanjšano uporabo plastike.

Klimatologi opozarjajo, da smo veliko prepozno začeli skrbeti za naš planet. Na svetovni ravni sicer potekajo podnebne konference, vendar nekega velikega napredka ni zaznati.

Papež Frančišek je varovanju našega skupnega doma pred osmimi leti posvetil okrožnico Hvaljen, moj Gospod, lani oktobra pa je objavil njeno nadaljevanje z naslovom Hvalite Boga. Članica slovenske skupine, ki preučuje tovrstne zapise, biologinja Katarina Novak, je med navadami, ki jih vsak od nas lahko spremeni takole dejala.

»Najmanj, kar lahko naredimo, je to, da zmanjšamo količino odpadkov, in pametno uporabljamo materialne dobrine. Se pravi: preden kupimo neko stvar, se vprašajmo, ali to sploh potrebujemo. Potem preden zavržemo to stvar se vprašajmo, ali jo lahko še vedno uporabljamo. Ampak za marsikoga to pomeni spremenjen življenjski slog, kakor pravi tudi papež.«

Rajši stekleni ali kovinski bidoni namesto plastičnih

Predsednica države Nataša Pirc Musar je v svoji poslanici ob današnjem dnevu zemlje spodbudila k sajenju živih mej v naseljih ter spomnila, da je cilj zmanjšati proizvodnjo plastike za 60 odstotkov do leta 2040.

»Uporabljajte steklenice ali kovinske bidone, kajti za izdelavo ene plastenke je potrebno 6-krat več vode, kot je je v sami plastenki. Ko plastika razpade na mikroplastiko, strupene kemikalije prodirajo v naše vodne vire, hrano in v zrak, ki ga dihamo. Plastika je v naši krvi in organih ter s sabo prinaša težke kovine, ki povzročajo raka in mnoge druge bolezni.«

Narava živi v skladnosti
Narava živi v skladnosti © Pixabay

Spar že brez plastičnih vrečk za sadje in zelenjavo

Nekatere trgovske verige se že odločajo, da bodo omejile uporabo plastike. Vodja trajnostnega razvoja v Spar Slovenija Maša Šprajcar-Rančić je za naš radio poudarila, da v Sparu podpirajo krožno gospodarstvo, kar med drugim uresničujejo tudi z umikom plastičnih vrečk na oddelkih sadja in zelenjave.

»S tem umikom bomo na leto prihranili kar 105 ton plastike. Lahko povem še, da so lahke plastične vrečke eden od desetih najpogostejših odpadkov, ki končajo v naravi in kot takšne velik okoljski problem. Mi v prvi vrsti spodbujamo uporabo mrežastih vrečk za večkratno uporabo.

Našim kupcem pa so na voljo tudi bio razgradljive vrečke,« je še pojasnila predstavnica podjetja Spar Slovenija.

Novice
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...