Blaž LesnikBlaž Lesnik
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović
Papež Frančišek  (foto: Vatican Media)
Papež Frančišek | (foto: Vatican Media)

Mir, dosežen s pogajanji, je boljši od vojne brez konca

Svet | 25.04.2024, 10:15 Marta Jerebič

Papež je dal nov intervju, tokrat za ameriško radijsko in televizijsko postajo CBS. Sinoči so predvajali nekaj odlomkov, celota pa bo predvajana v nedeljo, 19. maja, pred svetovnim dnevom otrok, ki bo v Rimu potekal 25. in 26. maja.

Papež je v enournem pogovoru pozval k ustavitvi vojn v Ukrajini, Gazi in po vsem svetu. Po njegovih besedah je mir, dosežen s pogajanji, boljši od vojne brez konca. Povedal je, da veliko moli za mir in da vsak večer ob 19. uri pokliče edino katoliško župnijo v Gazi, da prejme novice. Ob tem je dejal, da so razmere zelo težke, tudi zato, ker se morajo ljudje boriti za hrano.

Na vprašanje o posledicah ruske invazije na Ukrajino na otroke je papež Frančišek odgovoril, da se ti otroci ne znajo več smejati in ko se to zgodi, je zelo resno. Ob tem je o svetovnem dnevu otrok dejal, da otroci "vedno nosijo sporočilo": dajejo nam priložnost, da imamo "mlajše srce".

Na vprašanje o svojem zdravju je odgovoril z nasmehom, da je v redu.

Nato je ponovil, da je v Cerkvi prostor za vse. Če župnik v neki župniji ni gostoljuben, ga razume, vendar ob tem ljudi spodbuja, naj gredo pogledat drugam, naj ne bežijo pred Cerkvijo. "Cerkev je zelo velika. Je več kot zgolj eno svetišče. ... Ne bi smeli bežati pred njo," je še dejal papež v pogovoru za CBS.

Svet
Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: ) Naslovnica knjige V postelji s sovražnikom (photo: )

Živela sem z romantičnim narcisom

Vse, kar si je Petra Strelec želela, je bila ljubezen, spoštovanje, nežnost in varnost. Vse tisto torej, kar ji je manjkalo v zgodnjem otroštvu, je iskala v moškem. Tega ni našla. V času ...