Ljubljana, ponedeljek, 20. avgust 2018, 14:34

Papež: Ko prejemamo sveto obhajilo, nas Kristus preobraža od znotraj

Papež Frančišek je množici, zbrani na Trgu svetega Petra v Vatikanu, in vsem, ki so prek medijev spremljali neposreden prenos njegovega rednega nedeljskega nagovora pred opoldansko molitvijo, razlagal resnost Jezusove besede o kruhu življenja. Ta odlomek poslušamo pri sveti maši na 20. nedeljo med letom. Sledi tistemu, o Jezusovi pomnožitvi kruha in rib za veliko množico lačnih. Sporoča nam, kako je sam Jezus kruh, ki prihaja iz nebes in nam podarja večno življenje.


Svetovno srečanje družin največji cerkveni dogodek v Evropi letos

Pred nami je deveto svetovno srečanje družin, ki se ga bo konec tedna udeležil tudi sveti oče. Ob vsakem papeževem potovanju se novinarji sprašujejo, kako velikega pomena bo ta dogodek, koliko bo stal in kdo nad njegovim obiskom ni navdušen. Urednik spletnega portala Crux John Allen povzema medije, da gre pri Svetovnem srečanju družin za največji dogodek na Irskem v zadnjih 40-ih letih. Papeževe sklepne svete maše prihodnjo nedeljo se bo udeležilo kar pol milijona ljudi. Sveti oče je že napovedal, da bo to največji cerkveni dogodek v Evropi v tem letu.


V Italiji žalujejo za žrtvami zrušenja avtocestnega viadukta v Genovi

Italija žaluje za umrlimi v zrušenju avtocestnega viadukta v Genovi. Neuradno se je število žrtev povečalo na 42. Reševalci so namreč med pregledom ruševin odkrili posmrtne ostanke še štirih ljudi, a jih je prej treba identificirati. V pristaniškem mestu pri naših zahodnih sosedih so pripravili državni pogreb, sveto mašo je daroval nadškof Angelo Bagnasco. Zbralo se je na tisoče žalujočih.


Marjan Šarec izvoljen za predsednika vlade

Dva meseca in pol po parlamentarnih volitvah prihaja nova, 13. vlada. Prvi korak za njeno oblikovanje je bila današnja izvolitev Marjana Šarca za premierja v državnem zboru. Na tajnem glasovanju ga je podprlo 55 poslancev, proti jih je bilo 31, eden je oddal neveljavno glasovnico. Šarec je pred tem poudaril, da se ne boji prevzeti odgovornosti za izboljšanje razmer v državi.


Vatikan: Žrtve morajo vedeti, da je papež na njihovi strani

Na poročilo velike porote v ameriški zvezni državi Pensilvaniji, ki razkriva, da je približno 300 duhovnikov v obdobju 70-ih let zlorabilo najmanj 1000 mladoletnih, se je odzval tudi Vatikan. Tiskovni predstavnik Greg Burke je ob omenjenih zločinih izrazil sram in bolečino. Žrtve morajo vedeti, da je papež na njihovi strani, je zapisal v izjavi in dodal, da se mora Cerkev iz preteklosti naučiti težkih lekcij, odgovornost pa morajo sprejeti tako tisti, ki so zlorabljali, kot tisti, ki so dovolili, da je do zlorab prišlo. Poudaril je tudi, da so ukrepi, sprejeti v zadnjih desetih letih, drastično zmanjšali pojav spolnih zlorab s strani duhovnikov.


ZDA: Nov pedofilski škandal

Mediji so bili ravno pred praznikom in na sam praznik Marijinega vnebovzetja polni novic o spolnih zlorabah v Cerkvi. V Čilu je policija v torek preiskala sedež škofovske konference. V Avstraliji se je začel glavni sodni postopek proti kardinalu Georgeu Pellu, ki je v dveh primerih obtožen spolnih napadov na mladoletne osebe. Nekdanjemu nadškofu v Adelaidi, Philipu Wilsonu, ki je obsojen prikrivanja zlorab, je sodišče dovolilo, da bo enoletno zaporno kazen odslužil v hišnem priporu. Na Irskem, kjer prihodnji teden pričakujejo papeža, novic o tem kar mrgoli. Najbolj pa je odjeknil dokument velike porote v ameriški zvezni državi Pensilvanija. Ta je objavila doslej najobsežnejše poročilo o spolnih zlorabah, ki zajema šest od osmih škofij te zvezne države. Poimensko razkriva 301 duhovnika, ki so v obdobju 70 let skupno zlorabili najmanj 1000 mladoletnih. Žrtev pa naj bi bilo veliko več. Škofje so izrazili sram in obžalovanje zaradi zlorab in neukrepanja ter se znova zavezali k zagotavljanju varnega okolja za otroke.


Papež Frančišek: Marijino vnebovzetje potrjuje našo zveličavno usodo

Obhajamo praznik Marijinega vnebovzetja, ki je največji praznik Jezusove Matere, sodi tudi med najstarejše. O stoletni veri v to, da je bila vzeta v nebo, pričajo številne cerkve po svetu, tako mogočne katedrale kot tudi božjepotna in vaška svetišča. Danes je bilo med drugim praznično v Vatikanu. Na trgu pred baziliko svetega Petra se je zbrala množica vernikov, ki so poromali v večno mesto, da bi med drugim prisluhnili besedam papeža Frančiška. Ta jih je opoldne pozdravil z okna apostolske palače in z njimi zmolil angelovo češčenje. Pred tem je z njimi delil nekaj misli o Mariji.


Ugledni organizaciji stopili v bran dr. Možini in dr. Dežmanu

Po pogromu nad voditeljem in novinarjem Televizije Slovenija dr. Jožetom Možino zaradi njegovega intervjuja z zgodovinarjem dr. Jožetom Dežmanom so se zvrstili tudi številni izrazi podpore delu, ki ga opravljata oba. Kot je znano, je oddaja, v kateri sta govorila o polpretekli zgodovini naše države, sprožila nemalo različnih odzivov. Da je o vsem tem treba razpravljati, poudarjajo v Združenju za slovensko besedo in Svetovnem slovenskem kongresu, kjer so dr. Možini in dr. Dežmanu stopili v bran.


AVDIO: Papež mladim: Ne preživite življenja na kavču!

Konec tedna je v Vatikanu potekalo srečanje papeža Frančiška s 70 tisoč mladimi iz vse Italije. Sobotni večer je bil posvečen glasbi, pričevanjem in papeževemu pogovoru z udeleženci srečanja. Mlade so zanimale teme, kot so smisel življenja, pomen sanj ter življenjske in verske odločitve, kar je tudi osrednja tema škofovske sinode o mladih, ki bo med 3. in 28. oktobrom zasedala v Vatikanu. V nedeljo pa so se mladi udeležili svete maše na Trgu sv. Petra.


AVDIO: Po prepričanju kardinala Rodeta obstoj klaris v Sloveniji delo Božje previdnosti

Ob godu sv. Klare Asiške in praznovanju 40. obletnice vrnitve sester klaris v Slovenijo je kardinal dr. Franc Rode med sveto mašo v Nazarjah spregovoril o hrepenenju vsakega človeka po idealu na eni strani ter o predanosti Božji ljubezni na drugi strani. Izrekel je hvaležnost za prisotnost klaris na slovenskih tleh in menil, da je tu na delu Božja previdnost. Ker je po njegovem opažanju vera v slovenskem narodu nekoliko opešala, si želi, da bi ta redovna skupnost poživila vero in mnogim pokazala pot do Kristusa.


Novejše novice | Starejše novice