Ljubljana, četrtek, 18. januar 2018, 09:00

Papež staroselskim ljudstvom: Edinost ne pomeni uniformiranosti

Papež Frančišek je tretji dan v Čilu odpotoval v kraj Temuco, kjer so prvotno živeli indijanski staroselci Mapuči. Na tamkajšnjem letališču je popoldne po našem času daroval sveto mašo za napredek ljudstev. Povabil jih je predvsem k delu za edinost, ki ne pomeni uniformiranosti, ampak sprejemanje drugega. Na kosilu se je nato sveti oče srečal s predstavniki prebivalcev tega območja, kjer so neznanci sinoči zažgali dve cerkvi, ena je pogorela do tal. Do podobnih primerov je v preteklih letih prišlo večkrat. Mapuški aktivisti so s tem opozarjali na izkoriščanje, ki ga doživljajo. Sicer pa so neznanci v zadnjih dneh v Čilu skupno napadli že 9 cerkva, pri čemer so se pojavili tudi letali s konkretnimi grožnjami papežu.


Papež z žrtvami spolnih zlorab, čilske škofe posvaril pred klerikalizmom

Papežev včerajšnji nagovor duhovnikom, redovnikom in redovnicam velja za najpomembnejšega na njegovem potovanju v Čilu. Znova se je vrnil k problemu spolnih zlorab, za katere visoko ceno plačujejo vsi, tudi duhovniki, ki s tem nimajo nič. Ob tem je poudaril, da Božje ljudstvo od njih ne pričakuje superjunakov, ampak sočutne pastirje. Škofe pa je posvaril pred klerikalizmom.


Papež Čilencem: Sejte mir z bližino ljudem!

Papež Frančišek je obisk v Čilu, ki ga danes preživlja v prestolnici Santiago, začel z opravičilom za spolne zlorabe otrok s strani duhovnikov. Ob tem je v nagovoru oblastem poudaril, da je treba podpreti žrtve in si prizadevati, da se to ne bo več ponovilo. Zavzel se je tudi za spoštovanje pravic avtohtonih prebivalcev. Sledila je maša v parku O’Higgins, ki je poimenovan po enem od ustanovnih očetov Čila. Razteza se na površini skoraj 800 tisoč kvadratnih metrov, na kateri se je ob tej priložnosti zbralo 400 tisoč ljudi. Papež je v pridigi Čilence pozval, naj se ne sprijaznijo s stanjem, ampak delajo za spravo in sejejo mir.


Papež v Čilu z opravičilom za spolne zlorabe otrok

Papež Frančišek današnji dan v Čilu preživlja v prestolnici Santiago, kjer je imel prva uradna srečanja, potem ko je včeraj ob prihodu obiskal le grob prelata, ki ga poznajo pod imenom »škof revnih«. Danes se je srečal s predsednico Michelle Bachelet in nagovoril predstavnike oblasti, med katerimi je bil tudi Sebastian Pinera, ki bo mandat predsednika nastopil marca.


Papež v Čilu: Santiago

Papež Frančišek je ponoči po našem času prispel v Čile, kjer so ga na letališču sprejeli politični in cerkveni predstavniki. Preden je prispel na nunciaturo, kjer bo bival v teh dneh, se je ustavil še v župniji, kjer je pokopan msgr. Enrique Alvear Urrutia, poznan kot škof revnih. Prva uradna srečanja ima danes, ko se mudi v prestolnici Santiago. Vabljeni k spremljanju.


V Dražgošah so se včeraj spomnili največeje tragedije

V župnijski cerkvi sv. Lucije v Dražgošah so imeli včeraj sveto mašo za pobite v dražgoški tragediji v začetku leta 1942. Na svojevrsten spravni dan so se tokrat pripavljali z devetdnevnico s prošnjo Gospodu, naj spodbudi odgovorne, da bi pobitim vaščanom omogočili dostojen krščanski grob z imenom in priimkom. Njihov grob na župnijskem pokopališču so leta 1976 izpraznili in posmrtne ostanke shranili v kostnico pri spomeniku Cankarjevemu bataljonu.


Papež odpotoval v Čile; novinarjem podaril sliko dečka iz Nagasakija

Papež Frančišek je davi odpotoval na 22. mednarodno apostolsko potovanje v Čile, kamor bo prispel ob 20. uri. Sledil bo še obisk Peruja. Po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika Grega Burkea gre predvsem za pastoralni obisk. Osrednji trenutki potovanja v obeh deželah pa bodo po njegovih besedah srečanja s staroselskimi skupnostmi. V Čilu medtem potekajo protesti proti papeževemu obisku.


Perujci se veselijo papeževega obiska, Čilenci malo manj

Papež Frančišek se je danes odpravil na novo mednarodno potovanje. Že šestič v svojem pontifikatu se bo mudil na svoji domači celini. Obiskal bo Čile in Peru. Gre za dve zelo različni državi, nam je v pogovoru pojasnil tajnik na nunciaturi v Kolumbiji, dr. Matjaž Roter.


Papež o migrantih

Ob današnjem svetovnem dnevu migrantov in beguncev je papež Frančišek v baziliki sv. Petra v Vatikanu dopoldne daroval sveto mašo. Udeležili so se je priseljenci prve in druge generacije, kakor tudi prosilci za azil, ki zdaj živijo na področju rimske škofije.


Mladi in družine v središču življenja Cerkve

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin je kot bistvene poudarke Cerkve in papeža v letu 2018 izpostavil jutrišnje potovanje v Čile in Peru, sinodo mladih, svetovno srečanje družin v Dublinu, pa tudi poglabljanje spodbude Radost ljubezni in reformo rimske Kurije.


Novejše novice | Starejše novice