Ljubljana, sreda, 01. marec 2017, 21:07

VIDEO: Papež: Postni čas je romanje upanja

Papež Frančišek bo ob začetku postnega časa popoldne ob 16.30 vodil molitev v cerkvi sv. Anzelma na aventinskem griču v Rimu. Sledila bo spokorna procesija do cerkve sv. Sabine, v kateri se bodo zvrstili kardinali, škofje, duhovniki in redovniki ter verniki. Zatem bo vodil somaševanje v baziliki sv. Sabine; med mašo bo tudi obred pepeljenja. Že dopoldne pa je imel papež Frančišek običjano splošno avdienco. Zbranim na Trgu Sv. Petra in vsem vernim je spregovoril o pomenu postnega časa in nas spodbudil, naj se v postnih dneh tesneje povežemo s Kristusom. Tone Gorjup.


Poslanica papeža Frančiška za postni čas

Papež Frančišek je v letošnji postni poslanici poudaril, da je postni čas nov začetek, pot, ki vodi h gotovemu cilju: k velikonočnemu vstajenju, h Kristusovi zmagi nad smrtjo. Ta čas nas odločno poziva k spreobrnjenju.


Papež dal intervju za časopis milanskih brezdomcev

V pripravi na obisk Milana, ki bo potekal 25. marca, je papež Frančišek dal intervju za mesečnik Teniske, ki ga izdajajo tamkajšnji brezdomci. Omenjeni časopis je tudi del socialnega projekta, v katerega so vključeni brezdomci in drugi ljudje v stiski. Pomagal naj bi jim namreč predvsem povrniti samospoštovanje.


Papež v Milanu na obrobjih in v srcu Cerkve

Milanski nadškof kardinal Angelo Scola je na novinarski konferenci predstavil namen in program papeževega obiska v Milanu, ki bo potekal v soboto, 25. marca. Po njegovih besedah jih bo sveti oče predvsem prišel potrdit v veri in jim pokazati, kaj edino velja v življenju.


Kaj je papež v resnici rekel?

Pretekli teden so številni mediji citirali papeževe besede med četrtkovo jutranjo mašo in zatrjevali, da naj bi papež rekel, da je bolje biti ateist kot hinavski katoličan. Mnogi so ta navedek delili tudi na družbenih omrežjih in v njem našli potrditev svojega prepričanja. Vendar papež tega ni zatrdil tako.


VIDEO: Papež obiskal anglikansko skupnost v Rimu

Papež Frančišek je včeraj popoldne kot prvi papež v zgodovini obiskal anglikansko cerkev Vseh svetih v Rimu. Njegov obisk je sovpadal z 200. obletnico prvega anglikanskega bogoslužja za angleške vernike, ki so takrat živeli v Rimu. Med srečanjem je blagoslovil novo ikono Kristusa Odrešenika. Zbranim je zatrdil, da smo vsi bratje in sestre v Kristusu. Naznanil pa je tudi, da namerava obiskati trpeči Južni Sudan.


VIDEO: Papež: Zaupati v Boga, ne v denar

Papež Frančišek je, kot običajno ob nedeljah, tudi danes opoldne nagovoril množico zbrano na Trgu sv. Petra. Posebne pozornosti so bili ob njihovem dnevu deležni člani združenja za zdravljenje redkih bolezni. Opogumil jih je v njihovem zahtevnem poslanstvu tako na medicinski kot na zakonodajni ravni. Svoj osrednji nagovor pa je sveti oče namenil vprašanju našega zaupanja v Boga.


VIDEO: Papež župnikom: Bodite blizu vsem parom!

Papež Frančišek je dopoldne v avdienco sprejel udeležence tečaja o novem postopku za ugotavljanje ničnosti zakonske zveze, ki ga je Rimska rota pripravila za župnike. Tem je sveti oče dejal, naj bodo parom blizu v vsaki situaciji: tistim, ki so sklenili zakrament zakona kot tistim, ki so le civilno poročeni ali sploh ne, srečnim in nesrečnim družinam. Hkrati je pozval k dolgotrajnejši pripravi na zakon, ki ga je treba živeti ne kot družbeno dejstvo, ampak kot pravi zakrament.


Papež jutri v anglikansko cerkev v Rimu

Papež Frančišek bo jutri obiskal anglikansko župnijsko cerkev Vseh svetih v Rimu. Gre za zgodovinski dogodek, saj bo Frančišek prvi papež, ki bo obiskal anglikansko cerkev na ozemlju svoje škofije.


Papeževo »nakupovanje« na potresnem območju

Papež Frančišek ima redko priložnost, da osebno odide v kakšno trgovino. Doslej si je tako kupil le očala in čevlje. Ta teden je v svojem imenu v nakupovanje poslal svoj urad za miloščine - Apostolsko elemozinerijo. Ta je od kmetov in drugih pridelovalcev ter trgovcev z območja Italije, ki ga je prizadel potres, kupila njihove tipične prehrambene izdelke, nato pa jih dostavila rimskim menzam, ki z obroki oskrbujejo revne in brezdomce. S tem sveti oče želi pomagati in spodbuditi kmetije in podjetja, ki jim grozi zaprtje zaradi škode, ki jo je povzročil potres. Od družine kmetovalcev, ki se je znašla v težavah, je kupil celo traktor.


Novejše novice | Starejše novice

Radijski blogi