Ljubljana, četrtek, 27. april 2017, 16:45

Kmetič: 27. april zaznamuje le peščica nostalgikov

V Sloveniji je 27. april državni praznik. Od leta 1992 nosi ime dan upora proti okupatorju. Da deli narod, so v preteklosti že večkrat opozorili v Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve. Njegov nekdanji predsednik Slavko Kmetič je v pogovoru za naš radio poudaril, da ta državni praznik ne pomeni ničesar, da je prazen, lažniv in skrajno zavajajoč.


Avdienca: Če nam je Bog zagotovil, da nas nikoli ne bo zapustil, česa bi se torej bali?

»Jaz sem z vami vse dni do konca sveta«. To Jezusovo zagotovilo, polno upanja, je bilo vodilo tokratne papeževe kateheze. Naš Bog namreč ni oddaljen, ampak ima ljudi tako rad z nežno ljubeznijo, da se ne more ločiti od njih, je zatrdil sveti oče.


Papež pred potovanjem v Egipt: Svet potrebuje pogumnih delavcev za mir!

Egipt se pripravlja na obisk papeža Frančiška. Včeraj je prebivalcem te dežele papež poslal video sporočilo, ki ga je začel s starodavnim pozdravom: »Al Salamò Alaikum! Mir naj bo z vami!« Zatrdil je, da bo z veselim in hvaležnim srcem prišel na obisk v njihovo drago domovino, zibelko civilizacije, dar Nila, deželo sonca in gostoljubnosti, kjer so živeli očaki in preroki in kjer je Bog, ki je Prizanesljivi in Usmiljeni, Vsemogočni in Edini, dal slišati svoj glas. Egipt je tudi dežela, ki je nudila zatočišče Sveti družini.


Papež se v Egiptu ne bo vozil v varnostnem vozilu

Potekajo še zadnje priprave na papežev obisk Egipta. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Greg Burke je novinarjem povedal, da bo papež po državi potoval v normalnem in ne varnostnem vozilu. Tamkajšnji kristjani pa si od njegovega obiska obetajo spodbude k miru v tej nemirni deželi.


Papež: Begunski centri kot koncentracijska taborišča. Odzivi na izjavo različni.

Papež Frančišek je v soboto v rimski baziliki sv. Bartolomeja na otoku Tiberina vodil bogoslužje v spomin na nove mučence 20. in 21. stoletja. Pri tem se je spomnil drame beguncev, ki pogosto v Evropi niso sprejeti. Begunske centre je primerjal s koncentracijskimi taborišči. To je po svetu naletelo na pozitivne in negativne odzive.


Papež Frančišek o nedelji Božjega usmiljenja

Obhajamo drugo velikonočno nedeljo, imenovano tudi bela nedelja in nedelja Božjega usmiljenja, na katero je papež Frančišek z romarji v Vatikanu molil molitev »Raduj se, Kraljica«. Tudi danes se je ob njem zbralo zelo veliko ljudi. Papež jih je prisrčno pozdravil in se med drugim zahvalil za velikonočna voščila, na katera odgovarja s prošnjo k Vstalemu Gospodu za blagoslov ter se tudi sam priporoči v našo molitev.


S papežem bo v Egipt odpotoval tudi patriarh Bartolomej

Carigrajski ekumenski patriarh in častni voditelj pravoslavnih kristjanov Bartolomej I. bo v petek skupaj s papežem Frančiškom odpotoval v Egipt. Tam se bosta srečala s koptskim papežem Tavadrosom II. in velikim imamom največje sunitske univerze Al-Azhar, Ahmedom Mohammedom al-Tayyebom. Bartolomej, Frančišek in al-Tayyeb bodo spregovorili tudi na mirovni konferenci, ki jo prihodnji teden prirejajo v egiptovski prestolnici.


Molitev v čast mučencev sodobnega časa

Papež Frančišek bo popoldne obiskal baziliko sv. Bartolomeja na otoku Tiberina, kjer bo počastil nove mučence. Liturgija Božje besede bo potekala na pobudo Skupnosti sv. Egidija.


Je islam pred zgodovinskim preobratom?

Papež Frančišek prihodnji petek odhaja na dvodnevni obisk v Egipt. Gre za zelo pomembno potovanje, saj se bo srečal z velikim imamom univerze Al-Azhar in govoril na mednarodni konferenci o miru. Omenjena univerza je teološki center sunitskega islama, ki mu pripada 90 odstotkov vseh muslimanov. Tam nastajajo tudi glavne usmeritve te veje islama, ki je pred velikimi izzivi – namreč, kako ponuditi odgovore na vprašanja sodobnega sveta. Mnogi strokovnjaki menijo, da islam potrebuje nekaj podobnega kot Cerkev 2. vatikanski koncil.


Kanonizacija Jacinte in Frančiška bo 13. maja

Papež Frančišek bo fatimska vidca Jacinto in Frančiška za svetnika razglasil med svojim obiskom v Fatimi, 13. maja. Datum je sporočil na današnjem rednem javnem konzistoriju za nekatere primere kanonizacij.


Novejše novice | Starejše novice