Ljubljana, torek, 25. julij 2017, 08:50

Frančiškanski pohod mladih proti Porciunkuli

V Italiji se danes začenja že 37. frančiškanski pohod, desetdnevno romanje za mlade, ki se ga vsako leto udeleži več tisoč Italijanov med 18. in 32. letom. Pot začnejo na različnih krajih po Italiji in 2.avgusta, na praznik asiškega odpustka, prispejo do Porcijunkule.


»Vsi smo Krištofi, vsi smo nosilci Kristusa«

Za varnost v prometu in na vseh poteh našega življenja se priporočamo sv. Krištofu, ki goduje danes. Že včeraj smo obhajali Krištofovo nedeljo. Osrednja slovesnost je bila na Brezjah in jo je zaznamovala 30. obletnica akcije MIVA Slovenija, ki deluje pod okriljem Misijonskega središča Slovenije. Tudi letos smo bili povabljeni, da v zahvalo za prevožene kilometre darujemo za misijonska vozila.


Papež: Meja med dobrim in zlim poteka v človekovem srcu

Papež Frančišek je opoldanski nagovor povezal z današnjim evangeljskim odlomkom, ki govori o dobri pšenici in o ljuljki. Ob tem je spregovoril o problemu zla v svetu in poudaril Božjo potrpežljivost z vsakim od nas.


Obhajamo Krištofovo nedeljo

V svetišču Marije Pomagaj na Brezjah bo popoldne osrednje slovensko praznovanje današnje Krištofove nedelje, ki sovpada s 30. obletnico akcije MIVA Slovenija. V njej zbrane darove vernikov Misijonsko središče Slovenije nameni za nakup prevoznih sredstev za slovenske misijonarje po svetu. V mnogih župnijah bodo duhovniki blagoslovili osebna vozila.


Kardinal Bassetti o Charlieju: Življenje je vedno dar!

Novoimenovani predsednik Italijanske škofovske konference kardinal Gualtiero Bassetti je v intervjuju naštel tri stebre svojega mandata in sicer: oznanjevanje, edinost in dejavna ljubezen. Po njegovih besedah je Cerkev poklicana iti na obrobja, k najbolj ubogim. Kot škof želi biti blizu duhovnikom, ti pa naj bi si po njegovih besedah prizadevali predvsem za služenje iz ljubezni. Kardinal Bassetti je spregovoril tudi o enajstmesečnem Charlieju, ki ima redko genetsko bolezen in za čigar življenje se je zavzel tudi papež Frančišek.


God sv. Marije Magdalene od lani tudi cerkveni praznik

Obhajamo praznik sv. Marije Magdalene, prve priče, ki je videla Vstalega, in prve glasnice, ki je apostolom oznanila vstajenje Gospoda. Papež Frančišek je v okviru jubileja Usmiljenja določil, da se god sv. Marije Magdalene povzdigne v praznik, da bi izpostavil pomembnost te ženske, ki je pokazala veliko ljubezen do Kristusa.


V Zalogu pri Novem mestu še tli, pristojni zbirajo vzorce

Po vrhniškem Kemisu in ljutomerskemu Eko Plastkomu se v Sloveniji soočamo z novim obsežnim požarom v obratu za predelavo odpadkov. Zagorelo je v podružnici Ekosistemov v Zalogu pri Novem mestu. Gasilci so ognjene zublje obvladali, a na požarišču še tli. Na pomoč jim je s helikopterjem priskočila Slovenska vojska. Bližnji prebivalci, ki so jih morali sprva evakuirati, naj bi se v kratkem vrnili na svoje domove, z Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob tem opozarjajo na nevarnost izpostavljanja dimu in ostalim plinom ter na splošno onesnaženost.


Papež poslal pomoč za Vzhodno Afriko

Papež Frančišek je Organizaciji ZN za prehrano in kmetijstvo (Fao) simbolično podaril 25 tisoč evrov. S tem želi pomagati prebivalstvu vzhodne Afrike, ki ga je globoko prizadelo hudo pomanjkanje.


Divji lovec – ljubezenska igra s petjem

Pred Poletnim festivalom Studenec 2017 je še zadnje dejanje - domača gledališka predstava, ki bo danes v petek v Poletnem gledališču Studenec pri Domžalah doživela premiero. Z letošnjim izborom se ustvarjalci vračajo v čase, ko je gledališče živelo pod kozolcem in uprizarjalo predvsem dela iz slovenske ljudske zakladnice. Obeležujejo pa tudi pomembno obletnico.


Voditelji Cerkva v Jeruzalemu zaskrbljeni zaradi napetosti na Tempeljskem griču

Voditelji vseh Cerkva v Jeruzalemu so se odzvali na nedavni incident na Tempeljskem griču, ki je zahteval smrtni žrtvi. Zaskrbljeni so zaradi stopnjevanja napetosti na tem svetem kraju, obžalovali so izgubo življenj in ostro obsodili nasilje.


Novejše novice | Starejše novice