Ljubljana, sreda, 25. april 2018, 20:00

AUDIO: Politična korektnost Rdeče kapice do vegetarijancev? Babici nosi sadje

Politična korektnost in strpnost sta bili glavni temi oddaje »Spoznanje več, predsodek manj«, v kateri smo gostili klaretinca p. Branka Cestnika. Z njim se je pogovarjal voditelj Jože Bartolj.


Delati z veseljem je velika stvar

Ljudje z delom ustvarjamo kulturo. Delamo z rokami, s pametjo, z organi, kolikor moremo, vse pa vodi zavestna pamet. Ljudje imamo seveda tudi instinkte, nagone, avtomatizme, vendar imamo še nekaj več. Svoje potrebe zaznavamo, zavedanje pa je začetek vsega pri človeku. Je tudi začetek sožitja. In delo je velik del sožitja, je v aprilski oddaji Za sožitje dejal prof. dr. Jože Ramovš.


Začetek sezone piknikov tudi pri s. Nikolini

Druga aprilska Svetovalnica s sestro Nikolino se je dotaknila sezone piknikov, ki se je s toplim vremenom že nekako začela. Ena od poslušalke je spraševala o pripravi grške oz. šopske solate, druga o pripravi sladice za piknike. No, zanimala so vas tudi goveja juha, goveja pečenka, jedi iz špargljev ...


Naš gost: Bojan Kodelja

Bojan Kodelja je vodja projekta "Neodvisen.si", ki je leta 2007 prvič izpeljal kampanjo za ozaveščanje posameznika in družbe o pasteh zasvojenosti. V naslednjih letih je ideja prerasla v gibanje, ki se zaveda, da je neodvisnost danes še težje dosegljiva, kot pred desetletjem in več. "Biti neodvisen pomeni, da človek zna misliti in se odločati s svojo glavo. Danes to ni več preprosto. Glave so bistveno bolj programirane, kot so bile pred desetletji!" je povedal sogovornik v oddaji Naš gost.


Zlatomašnik nadškof Anton Stres

Na vigilijo bele nedelje, 20. aprila 1968 je nadškof Jožef Pogačnik posvetil v duhovnika Antona Stresa, danes nadškofa. Zakrament mašniškega posvečenja je prejel kot bogoslovec v Misijonski družbi lazaristov med študijem na Katoliškem inštitutu v Parizu, kjer je pozneje doktoriral iz filozofije. Polnost svetega reda je prejel 24. junija 2000, ko je bil posvečen v škofa. Med drugim je bil prvi ordinarij novoustanovljene celjske škofije, nadškof koadjutor v Mariboru in redni ljubljanski nadškof do 31. julija 2013. Ob 50. obletnici mašniškega posvečenja mu je njegov naslednik nadškof Stanislav Zore namenil voščilo in se mu zahvalil, da je še vedno z veseljem navzoč na toliko področjih življenja naše krajevne Cerkve. Zlatomašnik nadškof Anton Stres je od vsega začetka dejaven tudi na Radiu Ognjišče. Trenutno skupaj s sobrati v škofovski službi pripravlja duhovne nagovore in sodeluje v radijski katehezi vsako prvo soboto v mesecu. Gospod zlatomašnik hvala in Bog vas živi!


Vseslovensko romanje skavtov to soboto

Slovenski skavti se bodo to soboto, 21. aprila, odpravili na romanje ter ga zaključili s skupno sveto mašo. Na oltar želijo postaviti vse svoje delo in se želijo zahvaliti Bogu za prehojeno pot ter prositi, da bi jim bilo tudi vnaprej dano vselej najti pravo sled.


Moja ljubezen se čuti v besedilih, ljubezen peka v dobrem kruhu

Rok Lunaček je bil gost tokratne oddaje »A štekaš?«, v kateri je na svojevrsten iskren način predstavil svoj pogled na življenje in njegovo delo. Je član skupine Flirrt, sicer pa znan po številnih besedilih pesmi slovenskih avtorjev.


Študentje združili šport in zbiranje sredstev za najrevnejše

Zadnji mesec so študentje v katoliških domovih pridno trenirali in nabirali kondicijo. V obeh športnih dvoranah Zavoda sv. Stanislava se bo danes na Olimpijadi katoliških študentskih domov zbralo kar 38 ekip. Študenti in študentke iz dvanajstih katoliških študentskih domov iz Ljubljane, Maribora in Kopra se bodo pomerili v odbojki, košarki, nogometu in namiznem tenisu. Na olimpijadi bodo zbirali tudi sredstva za najrevnejše otroke v Etiopiji in Zambiji.


Vrhovna sodnika Barbara in Jan Zobec o povojnih pobojih in zaupanju v pravosodje

Pomembno je, da se volitev udeleži čim več ljudi, da ljudje odgovorno izkoristijo svojo edino priložnost, da vplivajo na to, kdo bo vodil to državo in kam bo ta država šla, sta pred predčasnimi volitvami v pogovoru za Radio Ognjišče opozorila vrhovna sodnika Barbara in Jan Zobec. Komentirala sta tudi nizko zaupanje ljudi v sodstvo, referendum o drugem tiru ter med in povojne izvensodne poboje.


Na nagrobniku motorista ne bo pisalo: Bil je pesek na cesti

Začetek pomladi, slab oprijem pnevmatik, udarne jame na voziščih, vse to je opozorilo voznikom, posebej motoristom, ki jih sonce vabi na ceste. V izogib nesrečam, Agencija za varnost prometa poziva k dodatni previdnosti, prav tako vabi na treninge varne vožnje. Ker se je v teh dneh začela tudi preventivna akcija »Hitrost ubija, vozimo pametno,« smo v Svetovalnico povabili direktorja agencije Igorja Velova.


Novejše novice | Starejše novice