Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Na eni od oglasnih desk Zavoda Antona Martina Slomška smo našli tudi to iskrivo in simpatično vabilo  (foto: Rok Mihevc)
Na eni od oglasnih desk Zavoda Antona Martina Slomška smo našli tudi to iskrivo in simpatično vabilo | (foto: Rok Mihevc)

Teden katoliških šol

Dogodki | 11.03.2024, 05:00 Nataša Ličen

Nosilec letošnjega Tedna katoliških šol je mariborski Zavod Antona Martina Slomška. Odvija se od ponedeljka, 11., do petka, 15. marca, z namenom predstavitve utripa in dela štirih katoliških zavodov: Zavoda Škofijske gimnazije Vipava, Zavoda sv. Frančiška Saleškega v Želimljah, Zavoda sv. Stanislava v Ljubljani in Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru. Teden katoliškega šolstva ima tudi dobrodelno noto – zbiranje prostovoljnih darov za učence in dijake, ki so potrebni finančne pomoči za svoje šolanje.

V slovenskem prostoru je pomen katoliških šol še posebej svojstven, tudi glede na ostale države v evropskem kontekstu, ker je Slovenija ena redkih držav, ki v sklopu splošne deklaracije o človekovih pravicah razsežnosti duhovne rasti ne vključuje sistematično v naše šolske sisteme. Katoliške gimnazije so ene izmed tistih, ki z načinom življenja, med drugim s predmetom »Vera in kultura«, ponujajo mladim priložnosti za duhovno rast in hkrati lahko tudi odkrito govorijo o vrednotah, ki pomembno oblikujejo našo družbo.

Prof. dr. Samo Repolusk, ravnatelj Škofijske gimnazije A. M. Slomška, Nataša in Maja ter Klemen Gartner, zavodski kaplan in profesor.
Prof. dr. Samo Repolusk, ravnatelj Škofijske gimnazije A. M. Slomška, Nataša in Maja ter Klemen Gartner, zavodski kaplan in profesor. © Rok Mihevc

Dr. Samo Repolusk, ravnatelj Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška, tudi profesor matematike: »Vsakih pet let, ker sodeluje tudi Osnovna šola Alojzija Šuštarja, je Teden katoliškega šolstva za nas prijeten dogodek, ker imamo možnost, da otroci v našem Montessori vrtcu kot dijaki gimnazije in tisti, ki tu tudi živijo v Dijaškem domu, predstavijo svoj način življenja in dela, ki se odvijata nekoliko drugače, zato smo vašega obiska vedno veseli."

Slovenija je ena redkih držav, ki v državnem šolstvu nima vključenega nobenega predmeta, ki bi bil obvezen za vse, kot pouk o verstvih na nek način, z neko splošno civilizacijo in kulturo, iz katere živimo in iz katere rastemo. To, da imamo na katoliških šolah takšen predmet in da se lahko o teh vrednotah odkrito pogovarjamo, tudi o vprašanjih osebne rasti, razvoja, je zelo dragoceno in dodatni doprinos teh šol.

Prednosti in dobrobit katoliških šol

»Katoliške šole smo kot zasebne šole nekatere financirane petinosemdeset odstotno, torej ne polno, kar pomeni, da določen prispevek za izobraževanje svojih otrok plačujejo družine, oziroma starši teh otrok. Za nekatere je to lahko problem. In, ker katoliške šole na noben način ne želimo, da bi bile elitne v smislu izobraževanja samo za tiste, ki imajo dovolj finančnih sredstev, jim pomagamo z različnimi skladi. Vsak izmed naših štirih zavodov ima tudi dobrodelne sklade, pri nas se imenuje »Martinova ustanova«, v sklopu teh zbiramo sredstva, s katerimi družinam, ki so v stiski pomagamo pri izobraževanju njihov otrok. To so družine, kjer je eden od staršev umrl, kjer so enostarševske družine, rejniške ali pa družine z več otroki in podobno. Organiziramo tudi različne dejavnosti preko vsega leta, s pomočjo katerih tudi zberemo nekaj sredstev v pomoč tistim, ki želijo svoje otroke izobraziti v vrednotah, ki jih prepoznavajo dobre.«

Veselja in srčnosti smo bili deležni v vrtcu Montessori, ki deluje v sklopu Zavoda A. M. Slomška v Mariboru
Veselja in srčnosti smo bili deležni v vrtcu Montessori, ki deluje v sklopu Zavoda A. M. Slomška v Mariboru © Rok Mihevc

Zbrani darovi bodo namenjeni družinam učencev in dijakov vseh štirih katoliških vzgojno-izobraževalnih zavodov v Sloveniji.

Osrednji dogodek bo v petek, 15. marca, s kontaktno oddajo v živo na Radiu Ognjišče, ob 20. uri, kjer bodo predstavljeni glasbeni prispevki učencev in dijakov vseh katoliških šol. Med oddajo bomo prav tako zbirali denarna sredstva za pomoč učencem in dijakom iz socialno šibkejših družin vseh sodelujočih katoliških zavodov.

Maji se je ves dan na obrazu risal širok nasmeh, kar boste slišali tudi v njenih iskrivih pogovorih
Maji se je ves dan na obrazu risal širok nasmeh, kar boste slišali tudi v njenih iskrivih pogovorih © Rok Mihevc

Spremljajte utrip ves teden na Radiu Ognjišče 

Prav tako ste povabljeni, da med 8. in 15. marcem prisluhnete številnim oddajam in rubrikam na Radiu Ognjišče, v katerih bodo sodelovali učenci, dijaki in zaposleni v katoliških zavodih:

- Sobotni iskrici
- študentski oddaji Kolokvij
- Pogovoru o
- Svetovalnici
- rubrikah Ni meje za dobre ideje in Zakladi naše dediščine
- v oddajah Življenje išče pot
- dijaški oddaji Mladoskop

QR koda za darovanje
QR koda za darovanje


- ter v številnih krajših prispevkih o bogatem življenju, ki se odvija v zavodih in katoliških šolah.

Nataša snema za Mladoskop, ki bo na sporedu po petkovem večernem koncertu, v sklopu katerega se bo odvila glavnina zbiranja sredstev v pomoč mladim pri dokončanju šolanja.
Nataša snema za Mladoskop, ki bo na sporedu po petkovem večernem koncertu, v sklopu katerega se bo odvila glavnina zbiranja sredstev v pomoč mladim pri dokončanju šolanja. © Rok Mihevc

Zbiranje sredstev

Vsi, ki bi želeli darovati prostovoljni dar za pomoč učencem in dijakom iz socialno šibkejših družin, lahko kadarkoli med 8. in 17. marcem darujete na sledeče načine:

- v ostalih terminih lahko svoj dar sporočite na telefonsko številko 051 246 671 in boste prejeli na dom položnico (vaš dar bodo zabeležili zaposleni in dijaki iz Zavoda A. M. Slomška);

- v času koncerta Radia Ognjišče, v petek, 15. marca, od 19:30 do 22:30, lahko svoj dar sporočite na klicno številko 059 092 700

- lahko pa svoj dar nakažete neposredno na TRR Martinove ustanove v Zavodu A. M. Slomška: SI56 2900 0005 3111 625 , sklic: SI00 2903. Naslov: Martinova ustanova, Vrbanska 30, 2000 Maribor. Namen: Teden katoliškega šolstva 2024.

Nataša, Klemen in Maja po več urnem snemanju in lovljenju utripa živahnega dogajanja v enotah Zavoda Antona Martina Slomška
Nataša, Klemen in Maja po več urnem snemanju in lovljenju utripa živahnega dogajanja v enotah Zavoda Antona Martina Slomška © Rok Mihevc

ISKRENA HVALA za duhovno in materialno podporo vzgojnemu in izobraževalnemu delu v katoliških šolah in zavodih.

Zgovorno ...
Zgovorno ... © Rok Mihevc

Dogodki
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.