Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Križ iz opek (foto: Rok Mihevc)
Križ iz opek | (foto: Rok Mihevc)

19. Radijskemu misijonu na pot

Radijski misijon 2024 | 16.03.2024, 21:56 msgr. Franci Trstenjak

S tiho nedeljo, 17. marca začenjamo Radijski misijon, ki je že 19. po vrsti. Vsebina misijona bo sledila želji papeža Frančiška, da je to leto - leto molitve - kot priprava na obhajanje svetega leta, ki bo prihodnje leto. Geslo misijona je "Molitev, utrip življenja".

Že devetnajstič smo pripravili za teden dni Radijski program, ki bo odmeval svetopisemsko besedo: "Zdaj je čas milosti, zdaj je čas rešitve." S pripravljenimi krajšimi ali daljšimi nagovori in pogovori hočemo biti v pomoč vsem vam, dragi poslušalci, da bi v teh dneh slišali Božje sporočilo in nanj odgovorili s prizadevanjem za pravo vero, trdno upanje in popolno ljubezen, kakor smo skupaj s svetim Frančiškom Asiškim prosili in molili v tednih pred radijskim misijonom.

Ekipa letošnjega Radijskega misijona
Ekipa letošnjega Radijskega misijona © Rok Mihevc

Ker smo v radijskem jubilejnem letu, tridesetem letu delovanja, smo letošnji misijon pripravljali v želji, da sodelavci poromamo v Sveto deželo in iz krajev našega Gospoda Jezusa Kristusa posredujemo povabilo: "Spreobrni se in veruj evangeliju!" Zaradi vojne v Izraelu smo morali ta načrt opustiti in tako smo se podali v Assisi, v mesto svetega Frančiška in svete Klare, pa tudi blaženega Carla Acutisa. Iz srca Umbrije bomo posredovali spodbudne besede, ki jih je pripravil kapucin brat Štefan Kožuh. Njegovim besedam boste lahko prisluhnili vsak dan ob 17. uri. V dopoldanskem času, ob 10.30, pa bo spodbude pripravljal Mitja Markovič, župnik v Šentjurju pri Celju. Čez dan pa bodo kratke misli prihajale izpod peresa in ust gledališkega igralca Gregorja Čušina.

br. Štefan Kožuh, Mitja Markovič in Gregor Čušin so ustvarjalci letošnjega misijona
br. Štefan Kožuh, Mitja Markovič in Gregor Čušin so ustvarjalci letošnjega misijona

Od ponedeljka do četrtka bo večerni prenos svete maše ob 19.00 iz Assisija. Od tam pa bo tudi prenos molitve v ponedeljek zvečer ob 20.00. Radijska ekipa, ki je na terenu, bo molila na grobu blaženega Carla Acutisa. Pogovor z njegovo mamo boste lahko slišali v petkovem večeru ob 20.00.

Tudi letos smo za petek v času radijskega misijona prosili duhovnike po Sloveniji, da bi bili na voljo za delitev zakramenta svete spovede. Tako vabljeni, da pristopite k zakramentu božjega usmiljenja 22. marca. Informacijo o krajih, kje bo spovedovanje, boste slišali v našem rednem programu, ali pa si preberite na spletni strani.

Povabilo k spremljanju Radijskega misijona naj sklenem z mislijo svetega Frančiška Asiškega: "Rad bi, da bi vsi šli v nebesa!" Prepričan sem, da vam bodo tudi misijonske vsebine pomagale na vaši poti proti nebesom, predvsem pa v vaših prizadevanjih za svetost življenja.

Radijski misijon 2024
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.