Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Sodelavci Radia Ognjišče, založbe Ognjišče in revije Ognjišče na grobu Franco Boleta (foto: Rok Mihevc)
Sodelavci Radia Ognjišče, založbe Ognjišče in revije Ognjišče na grobu Franco Boleta | (foto: Rok Mihevc)

Oče Franc, hvala!

Radijski utrip | 21.02.2024, 12:22 Marjana Debevec Tone Gorjup

Ob četrti obletnici smrti očeta Franceta Boleta, ustanovitelja revije, založbe in Radia Ognjišče smo se sodelavci zbrali pri sveti maši v kapeli koprske škofije.

Škof Jurij Bizjak je poudaril, da smo se zbrali, da bi poživili med nami navzočnost njegovega duha.

»Da razpihamo ogenj, ki ga je oče Franc zanetil med nami; da se ob spominu nanj ogrejemo in navdušimo za delo, ki nam ga je zapustil in nam ga izročil, da ga nadaljujemo in bogatimo.«

Škof Bizjak je poudaril, da se Franc Bole v življenju ni nikogar bal. »Nobena stvar mu ni bila nemogoča. In še po smrti smemo reči, da vsaj čudovito deluje, če že pravih čudežev, kakor smo jih vajeni, ne vidimo. Ampak deluje pa. To vsi verjamemo.«

Škof Jurij Bizjak med sveto mašo za pokojnega Franca Boleta
Škof Jurij Bizjak med sveto mašo za pokojnega Franca Boleta © Rok Mihevc

Kdo je bil oče Franc, po besedah škofa Bizjaka najbolje razodevajo njegovi duhovni sinovi. Najprej smo to tisti, ki širimo in poglabljamo njegove dejavnosti, potem pa množice tistih, ki jim je naše oznanjevanje namenjeno.

»Tako o našem očetu Francu lahko rečemo, da je obilno sejal: iz polne pesti in s širokimi zamahi.

Našemu očetu Francu smemo položiti v usta tudi besede, ki jih je kralj David izrekel proti koncu svojega življenja: 'Vem, moj Bog, da preizkušaš srce in ljubiš odkritosrčnost. Z iskrenim srcem se rade volje daroval vse to in zdaj z veseljem gledam, kako tu pričujočo ljudstvo rade volje daruje.«

Koprski škof se je očetu Francu še zahvalil za njegovo velikodušnost in njegov zgled ter vsem tistim, ki njegovo delo z veseljem in zvesto nadaljujemo.

Sodelavci pri sveti maši
Sodelavci pri sveti maši © Rok Mihevc

Nadaljujemo njegovo poslanstvo

Franc Bole je prag večnosti prestopil 18. februarja 2020. Po pogrebu so se odgovorni dogovorili, da bi se vsako leto na dan njegovi smrti dobili sodelavci Založbe in Radia Ognjišče pri sv. maši in druženju.

Obletnica smrti Franceta Boleta je že prvo leto postala praznik hvaležnosti za njegovo zamisel o ustanovitvi revije, založbe in Radia, ki jo je tudi uresničil. Zaradi covida-19 smo jo doslej obhajali radijci v Ljubljani, sodelavci Ognjišča pa v Kopru.

Lani smo na radiu obletnico povezali s pustno sobotno iskrico, saj je ime Fran Bole izreden posluh za potrebe naših misijonarjev. Letos smo zavezo, dano pred štirimi leti, uresničili. To sredo smo se bomo zbrali pri sveti maši v Kopru.

Misel nanj nas je spremljala, nas spremlja in naj nas spremlja tudi v prihodnje pri našem vsakdanjem delu, ki ga je Franc Bole vedno razumel in razlagal kot poslanstvo. 

Grob Franca Boleta
Grob Franca Boleta © Rok Mihevc

Radijski utrip
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.