Ljubljana, ponedeljek, 21. maj 2018, 01:04

V sredo večer slovenskih krščanskih izročil

Vsi Slovenci in Slovenke, doma in po svetu smo povabljeni, da v sredo, 23. maja zvečer pred podobo brezjanske Matere Božje, ki je Kraljica Slovencev, praznujemo večer slovenskih izročil.


Čebelar Pavel Zdešar: Svetovni dan čebel je več kot samo ideja

"Slovenci včasih malo pozno dojamemo pomen kakšne drobne stvari, ki je pomembna za celo človeštvo," je navdušen nad novim mednarodno sprejetim praznikom - Svetovnim dnevom čebel, v današnji nedeljski kmetijski oddaji povedal inženir in čebelar Pavel Zdešar, tudi oče te ideje.


Dr. Onja Grad: Pogovor rešuje, v besedi pomoč je MOČ

Vedenje ljudi, kot da smo nesmrtni, je le zaščita, je v oddaji Naš gost dejala prof. dr. Onja Tekavčič Grad, specialistka klinične psihologije, družinska psihoterapevtka, supervizorka, ki je bila zaposlena na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Štirideset let je zavzeto delala z ljudmi in zanje.


"Ne čistite danes, samo sedite in se pogovarjajte"

V Sloveniji se delež prebivalcev, starejših od 65 let, vztrajno povečuje. Vprašanje pa je, kako jim zagotoviti kvalitetnejše življenje, da lahko ostanejo doma. Ena od možnosti je nega na domu, s katero nekatere ustanove poskrbijo za različne potrebe.


Stranke napovedujejo ukrepanje na področju zdravstva in pokojnin

V soočenju, ki smo ga na Radiu Ognjišče pripravili v sodelovanju s spletnim portalom Domovina.je, so predsednik Nove Slovenije Matej Tonin, predstavnik Socialnih demokratov Jernej Štromajer, podpredsednik Slovenske ljudske Stranke Primož Jelševar, Predstavnik Dobre države Tilen Manjardi ter predstavnik stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije Zvonko Lah soočili tudi mnenja o rešitvah v zdravstvu in na področju pokojninskega sistema. V zvezi s slednjim je bilo slišati pobude o skladih, ki bi plemenitili sredstva, in reformah v gospodarstvu, ki bi v blagajno pripeljale več sredstev. Podobno so tudi za zdravstvo nekateri menili, da potrebuje več denarja, ostali pa so opozarjali, da je treba z njim ravnati bolj racionalno.


Delata na igriv način, igrata se zelo resno

To je bila naša ugotovitev ob pogovoru z glasbenicama, ki smo ju povabili v majski Mladoskop. Grad gori je glasbeni prvenec istoimenske glasbene zasedbe, ki jo sestavljajo trije odlični glasbeniki, Brina Vogelnik (glas), Barja Drnovšek (violina, viola, spremljevalni glas) in Matija Solce (harmonika, spremljevalni glas).


Prvo predvolilno soočenje Radia Ognjišče in portala Domovina.je

Volilna tekma je pred vrati in soočenje različnih programskih in aktualnih stališč smo pripravili tudi na valovih Radia Ognjišče, in sicer skupaj s portalom Domovina.je. V dveh soočenjih naj bi se srečali kandidati in kandidatke štirinajstih političnih strank oziroma list. V prvem so bili z nami predstavnik koalicijske stranke Socialni demokrati Jernej Štromajer, predsednik Nove Slovenije Krščanskih demokratov Matej Tonin, predstavnik stranke Andrej Čuš in Zeleni Zvonko Lah, predstavnik stranke Dobra država Tilen Majnardi in podpredsednik Slovenske ljudske stranke Primož Jelševar. Slišali smo med drugim stališča na temo gospodarstva in migracij.


Bi darovali svoj čas in denar in enkrat na teden kuhali migrantom? Viviana s prijatelji to počne že tri mesece

Več kot milijarda muslimanov je začela postni mesec ramazan.


Pripravimo si beluše

Na tržnicah, stojnicah ob cestah in v trgovinah v teh dneh lahko najdemo beluše oz. šparglje. Kako jih pripraviti, h katerim jedem narediti prilogo iz kuskusa, kako uporabiti pire krompir, ki je ostal? Na ta in druga vprašanja je odgovarjala sestra Nikolina.


Vzgoja se odvija na odru – z našim zgledom

Otroci nas ves čas opazujejo. Njihovo opazovanje nas ne moti, morda mu niti ne namenjamo posebne pozornosti, zmoti pa nas opazovanje sosedov in sorodnikov, ko začnemo drugače nastopati. To so nepravi nastopi. Ko vemo, da smo opazovani, nismo več pristni. Želimo narediti drugačen vtis na nekoga, ki nam morda sploh ni všeč. To so vsakdanja majhna pretvarjanja. In, otroci vse to opazujejo in marsikaj opazijo. Tu se odvija prava vzgoja.


Novejše novice | Starejše novice