Ljubljana, torek, 28. marec 2017, 06:22

Izšlo je aprilsko Ognjišče

Aprilska številka Ognjišča je vsako leto posebna, nekoliko praznična, saj je prva številka tega mesečnika izšla aprila leta 1965. No, letošnji april pa bo za Ognjišče prazničen zaradi 50. jubileja izdaje prve knjige. V reviji so zato predstavili, kako nastane knjiga, o vlogi medijev pa so se sicer pogovarjali z Natašo Govekar, ki zaseda odgovorno mesto v rimski kuriji na tem področju.


Svetovalnica: Kuhali smo s sestro Nikolino

V ponedeljkovi Svetovalnici smo kuhali s sestro Nikolino. Naša gostja je odgovarjala na vprašanja poslušalk o receptu preprostih piškotov, narastka, pirine rolade, pripravi domače majoneze, karamele, potratne potice, o tajanju mesa iz zamrzovalne skrinje ter o uporabi topinambura.


Mladi pomagajo obnoviti hiše revnim družinam v BiH

Škofijski Karitas Ljubljana in Koper sta ob sodelovanju z dijaki katoliških gimnazij v zadnjih 20 letih pomagali zgraditi ali obnoviti več kot 50 hiš družinam na revnem območju Bosne in Hercegovine.


Nisem mislil, da bom toliko delal na zemlji!

Z naravo se vsi prebujamo in se veselimo, da je zima mimo, je z značilnim nasmeškom na vprašanje, kako doživlja pomlad odgovoril kmet Virgilij Ušaj, ki je kljub skoraj osmim križem še vedno aktivno vpet v delo in dogajanje na družinski kmetiji Ušaj v Orehovljah, daleč naokrog poznani po pridelavi izvrstnih špargljev.


Jordan, Jambrek, Senčar in nadškof Stres za Radio Ognjišče spregovorili o EU

25. marca leta 1957 so Nemčija, Francija, Italija, Belgija, Nizozemska in Luksemburg podpisale pogodbo o ustanovitvi Evropske gospodarske skupnosti, ki je zasnovala skupni evropski trg in postavila temelj prostemu pretoku ljudi, blaga, kapitala in storitev. Takrat je šest držav podpisalo tudi pogodbo o Evropski skupnosti za jedrsko energijo. Oba dokumenta sta bila podpisana v italijanski prestolnici, zato se ju je prijelo ime rimski pogodbi.


Za pomoč dijakom katoliških šol zbrali 8000 evrov

Teden katoliških šol, ki smo ga oblikovali na Radiu Ognjišče in v njem osvetlili vlogo katoliškega šolstva v slovenskem prostoru, smo sklenili nocoj s posnetkom dobrodelnega koncerta z naslovom „Hvala za dar“. V posnetku koncerta smo za pomoč dijakom zbrali 8000 evrov.


Gaiser za Radio Ognjišče o tem, da moramo kot narod skozi katarzo

"Zakoni so bili pisani na kožo pred 25. leti, saj je nekdo takrat razumel, da si državo lahko ukrade zase," je za oddajo "Spoznanje več, predsodek manj" na temo aktualnih zadev poudaril predsednik panevropskega gibanja Laris Gaiser. Kritičen je bil do vlade od katere po njegovih besedah v zadnjem letu ni pričakovati reform.


Odgovorno do ljudi, čebel in okolja

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, skupaj z Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, s Čebelarsko zvezo Slovenije in s Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije tudi letos, ob začetku del v sadovnjakih in na drugih kmetijskih površinah vse uporabnike fitofarmacevtskih sredstev poziva, naj se pri delu z njimi držijo vseh načel dobre kmetijske prakse. V pripravi pa so tudi obširne in temeljite smernice integrirane pridelave hrane, ki naj bi že v letošnjem letu bile dostopne vsem pridelovalcem.


Svetovalnica: Prepoznajte lastne meje

Hitro življenje, stres in tesnoba so bile teme današnje Svetovalnice. Sodobni način življenja je zažrt v vse pore našega vsakdana in vse to se kopiči v naših telesih, kar se v različnih oblikah odraža navzven. Kako prepoznati simptome stresa in tesnobe, je pojasnila psihologinja in psihoterapevtka Mojca Brezavšček.


VIDEO: Katoliške šole delajo na odnosih – naučijo nas razmišljati s svojo glavo

V tednu družine in ob Dnevu katoliških šol smo v Mladoskopu gostili dijake Škofijske klasične gimnazije, ki so tudi prva oziroma druga generacija učencev Osnovne šole Alojzija Šuštarja. Povedali so nam, kako so se soočali s prepisom na katoliško osnovno šolo, kakšne prednosti jim je prineslo šolanje in kako se danes ozirajo nazaj na prehojena osnovnošolska leta in njihovo dediščino.


Novejše novice | Starejše novice

Radijski blogi