Ljubljana, četrtek, 22. junij 2017, 22:44

8. dan 15. počitnic RO: Še zadnji zamahi v morju ali obisk Albanije

Dnevi na črnogorski obali hitro minevajo. Na počitnicah Radia Ognjiče običajno poskrbimo, da so zadovoljni tisti, ki se želijo odpočiti in se naužiti sonca, in tisti, ki radi „vandrajo“ naokrog. To dosežemo z dvema ali tremi skupnimi izleti, vodniki Kompasa pa pripravijo še dodatno ponudbo.


FOTO: 7. dan 15. počitnic RO: Od Bara do skrajnega juga črnogorske obale

Predzadnji dan bivanja na črnogorski obali je bil namenjen obisku največjega pristanišča v državi, ki tudi Srbom odpira okno v svet. To potrjuje železniška proga Beograd - Bar. Črnogorci so najbolj ponosni na Stari Bar, saj sta v njem združena lepota stvarstva in najboljše, kar je človek zgradil skozi stoletja. V Baru smo se v kmalu posvetečni konkatedrali sv. Petra zbrali pri sveti maši in praznovali tudi god nadškofa msgr. Alojzija Urana, zvečer pa sta sledili dve presenečenji: Obisk predsednice uprave Kompasa Tatjane Juriševič in plesni koraki sodelavcev radia in Kompasa.


Svetovalnica: Zdravo sončenje ne obstaja

Poletje je uradno tu, z njim pa dopusti, poležavanje na plaži in posledično tudi sončenje. Prav o moči sončnih žarkov in o posledicah, ki jih lahko pošteno občutimo na svojem zdravju, smo govorili v tokratni Svetovalnici. Z nami je bil specialist dermatolog dr. Borut Žgavec.


FOTO: 6. dan 15. počitnic RO: Od Podgorice do Skadarskega jezera

Drugo polovico radijskih počitnic so nekateri začeli s prostim dnevom, željni spoznavanja Črne gore pa z izletom v glavno mesto države - Podgorico in Skadarsko jezero. Podgorica leži v Skadarski dolini, ki se komaj opazno spušča proti istoimenskem jezeru. Skoznjo teče reka Morača. Naseljena je bila že v rimskem času. Večer pa je prinese potopisno predavanje Jureta in Izidorja o obisku misijona v Etiopiji.


Bečiči od blizu

Turistično naselje Bečići je bogatejše za nekaj hotelov, vil, predvsem pa majhnih prodajaln in lokalov. Kot večina podobnih naselij. Šele, ko se umakneš vsemu temu in se podaš do obale, začneš odkrivati, zakaj se ljudje vračajo na ta kraj. Če odmisliš postrojene ležalnike in senčnike, je pred tabo široka peščena plaža, ki jo v Dalmaciji zaman iščeš. Petdeset metrov grobe mivke, tik pred morjem pa nekajmetrski pas drobnih kamenčkov, ki te spremljajo tudi ko stopiš v morje. Ker je dokaj čisto, zlahka opaziš ribe, ki se igrivo podijo sem in tja. Prvi močnejši piš vetra, prebudi valove, ki se v svojem ritmu razlivajo na obrežje.


Svetovalnica: Koliko poljubov ob rojstnodnevni čestitki?

Bonton je vsakodnevni del življenja in tega se zavedajo tudi naši poslušalci. Pravijo, da potrebujejo takšne usmeritve, saj je bonton zbirka pravil, ki ureja medsebojno življenje in delovanje, da nam je lažje. Tudi tokrat je bila v Svetovalnici z nami strokovnjakinja na področju vedenja Bojana Košnik.


5. dan 15. počitnic RO: Dan počitniških majic v Kotorju

Radijske počitnice niso namenjene le poležavanju na plaži, ampak tudi spoznavanju bližnje in daljnje okolice. Ponedeljek je tokrat za naše počitnikarje nekaj posebnega. Namenjen je obisku Kotorja in spoznavanju z Boko Kotorsko, obenem je bil to dan počitniških majic. V cerkvi pa smo opravili tudi fotografiranje po avtobusih.


Svetovalnica: Pri vožnji na dopust imejte glavo na pravem mestu

Pred nami so dopusti, veliko ljudi se odpravi na daljše potovanje na morje ali kam drugam. Ker je vožnja daljša kot ponavadi, je pomembno, da imamo pripravljeno tudi vozilo. Prav zato smo v tokratno Svetovalnico povabili strokovnjaka na tem področju, Jurija Kočarja, z AMZS-ja.


A štekaš?: Prihajajo počitnice, prihaja študentsko delo

Oddaja A štekaš? je tokrat prinesla pogovor o študentskem delu, kot ponavadi, pa smo zbrali tudi domačo in tujo pesem tedna.


FOTO: 4. dan 15. počitnic RO: Njeguši in Cetinje - stara črnogorska prestolnica

Podobno kot sobota, se je začel tudi Gospodov dan. Po nedeljski maši so si nekateri počitnikarji oblikovali dan po svoje, drugi pa so se odpravili na tako imenovano „Črnogorsko turo“. Pot jih je vodila skozi Budvo v Kotor, nato pa v strmine kamnitega Lovčena, po cesti, ki je že v srednjem veku povezala Kotor s starodavno prestolnico Črne Gore, v Cetinje. Večer pa je zaznamoval počitniški kviz.


Novejše novice | Starejše novice