Ljubljana, nedelja, 28. maj 2017, 22:39

Izšlo je junijsko Ognjišče

Junijska številka mesečnika Ognjišče se ustavlja ob 300-letnici kronanja svetogorske Matere Božje. Temu dogodku posvečajo prilogo in predstavljajo p. Pavla Krajnika s Svete Gore. Ob junijskem državnem prazniku pa so k pogovoru povabili publicista Tomaža Pavšiča, izdali so tudi novo zgoščenko slovenskih ljudskih pesmi.


A štekaš?: Vedno več kibernetskih napadov

Marsikdo si življenje brez interneta ne predstavlja več in prav digitalizacija je bila v zadnjem času akutalna tema. Bili smo namreč priča največjemu kibernetskemu napadu, ki je na realna tla postavil marsikaterega uporabnika. Prav tej temi smo posvetili tokratno oddajo A štekaš?. Naš sogovornik je bil strokovnjak za kibernetsko varnost Milan Gabor.


Dr. Borut Vrščaj: Verjemite stroki!

Požar v Kemisu in onesnaženje, ki mu je botroval, sproža številna vprašanja. Predvsem okoliški prebivalci so zaskrbljeni za svoje zdravje in zdravje svojih otrok in se sprašujejo, kako lahko do take tragedije sploh pride. Aktualno problematiko glede onesnaženosti tal je v tokratni Svetovalnici predstavil doc. dr. Borut Vrščaj, predstojnik Oddelka za kmetijsko ekologijo in naravne vire na Kmetijskem inštitutu.


Mladi, ki upajo biti za Kristusa!

V Mladoskopu smo gostili tri pričevalce za Kristusa, so dejavni člani skupnosti mladi za Kristusa, ki je bila ustanovljena leta 1981 na Filipinih, ko se je šestnajst zakonskih parov začelo zbirati ob molitvi zaradi potreb po spremembi statusa in moralnih vrednot družine. Skupina se je hitro začela širiti po Filipinih, nato pa tudi drugod po svetu.


Izšla je nova številka revije Prijatelji Radia Ognjišče

Novo revijo PRO smo pisali z mislijo na naše poslušalce, predvsem na Prijatelje Radia Ognjišče (PRO), ki jo dobijo po pošti na svoj naslov. Vsi ostali naši poslušalci, ki niso/niste PRO, jo lahko prelistate v spletni obliki, če pa bi želeli z njo razveseliti koga od svojcev (ali sebe), lahko naročite svoj tiskani izvod po telefonu 01-512-11-26 in z veseljem vam jo bomo poslali po pošti. Brezplačno! Po nekaj izvodov revije PRO smo poslali tudi na župnije.


Svetovalnica: Kredit na kredit ni rešitev

Tokratno Svetovalnico smo zopet zapeljali v smer financ. Naša redna gosta sta Ana in Mitja Vezovišek, ki sta pomagala reševati zagate poslušalk in poslušalcev.


Kriminalistka: Vsak tretji ali četrti otrok je spolno zlorabljen

Oddajo Pogovor o smo posvetili vprašanju spolnih zlorab otrok v Sloveniji. Z nami sta bili kriminalistika in dolgoletna preiskovalka spolnih zlorab Neža Miklič ter zakonska in družinska terapevtka, ki se ukvarja z zdravljenjem žrtev Tanja Repič Slavíč. Dovolj zgovoren in pretresljiv je podatek, da naj bi bil zlorabljen vsak tretji ali četrti otrok.


Škofja Loka še vedno v objemu “svinčenih let”

Muzejsko društvo Škofja Loka praznuje letos 80-letnico delovanja. Pestra paleta dejavnosti in številni sadovi, ki jih je društvo v teh desetletjih podarilo ne le Škofjeločanom ampak širši javnosti, so spodbudili ugledne posameznike in ustanove k oblikovanju predloga, da Muzejsko društvo ob jubileju prejme Zlati grb občine Škofjla Loka. Z njihovo utemeljitvijo se je prejšnji teden seznanila občinska komisija za mandatna vprašanja, v razpravi pa je dobilo večinsko podporo mnenje svetníka, da podelitev Zlatega grba Muzejskemu društvu ni primerna, ker se društvo v zadnjih letih preveč ukvarja “s polpreteklo zgodovino”. Tako Zlati grb letos ne bo podeljen, saj je bilo predlagano le Muzejsko društvo.


Svetovalnica: Bolje poznejši pridelek, kot da ga ni

Delo na vrtovih je v polnem teku, vreme zaenkrat skrbi, da zalivanje ni potrebno, ob velikem veselju in navdušenju pa se pojavljajo tudi že prve zadrege. Nekaj smo jih poskušali rešiti v tokratni Svetovalnici, naša gosta sta bila Primož Brezovec in Davor Špehar, ki sicer skrbita za spletišče Zeleni svet.


FOTO: Večer slovenskih izročil pri Mariji Pomagaj

Pri Mariji Pomagaj na Brezjah je bil nocoj tradicionalni Večer slovenskih narodnih izročil, ki že desetletja povezuje slovenski narod doma in na tujem v eno veliko družino. Sveto mašo je tokrat daroval ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. V nagovoru po evangeliju je predstavil zgodovino in namen večera slovenskih izročil, vsebino izročil oziroma slovensko versko, kulturno in narodno dediščino ter spomnil, da moramo biti hvaležni za vse, kar smo prejeli. Kot je opozoril, Radio Ognjišče že vrsto let spremlja slovesnosti ob praznovanju večera slovenskih verskih izročil in je tako s svojimi sodelavci postal pravi posrednik slovenskih krščanskih izročil. To je tudi njegovo osnovno poslanstvo, je dodal škof Šuštar.


Novejše novice | Starejše novice