Ljubljana, torek, 25. julij 2017, 08:51

44. srečanje Prijateljev in poslušalcev bo v Lükarski deželi

20. avgusta se bomo zbrali v Lükarski deželi. Že 44. srečanje PRO bo povezano s tradicionalnim "Lükarskim praznikom" oziroma "Praznikom čebule" v Dornavi. Srečanje bomo začeli s sveto mašo v župnijski cerkvi Marijnega obiskanja na Polenšaku ter nadaljevali v Dornavi, kjer se bomo pridružili etnografski prireditvi, katere namen je ohraniti tradicijo pridelave čebule in starih ljudskih običajev, ki so gojenje te kulture spremljali.


Svetovalnica: S. Nikolina, hvala ker s svojimi recepti povezujete Slovenijo!

Vreme je takšno, da nam dopušča več časa znotraj, pa tudi v kuhinji. Ker se je ohladilo in ni več hude vročine, je čas nalašč primeren za večje delo ob štedilnikih, kot je npr. konzerviranje hrane. Tudi o tem je tekla beseda sestre Nikoline v tokratni Svetovalnici.


Ideja po drugačnih štrukljih, ki se je razvijala na planšariji Kofce

Poznate Košuto, ki je s svojim več kot deset kilometrskim dolgim grebenom verjetno najdaljša slovenska gora? Pod njenim vznožjem je več planinskih domov, na južnem pobočju zahodnega dela Košute je planina Kofce, kjer stoji Planinski dom, v katerem diši po okusnih in tradicionalnih jedeh s priokusom sodobnega. 


Svetovalnica: Na Triglavu je res lepo, a za vzpon nanj je potrebno imeti kilometrino

Gore so v teh dneh pravi kraj za pobeg v prijetno sveže temperature, mir in tišino. In ker se približuje mesec avgust, ko tradicionalno slovenske gore obišče največ Slovencev, smo v tokratno Svetovalnico povabili gorskega reševalca in strokovnega sodelavca pri Planinski zvezi Slovenija Matjaža Šerkezija.


Jeseni vabljeni na izlet v Cinque Terre!

Radio Ognjišče vas na začetku jeseni vabi na tridnevni izlet v svetovno znane CINQUE TERRE, kraje pod Unescovo zaščito, ki so vredni ogleda in doživetja. Izlet smo pripravili v sodelovanju z agencijo Aritours iz Maribora, ki že sprejema prijave na telefonski številki 02/252 16 19. Čeprav gre za izlet, bo vsak dan tudi sveta maša, ki nas bo duhovno povezala in vsakemu dnevu bomo postavili pravi temelj.


Svetovalnica: Pri mesarju boste težko kupili kvalitetna sončna očala

Poleti ne moremo mimo sončnih očal, a pri nakupu teh se pojavlja kopica vprašanj. Na njih je v tokratni Svetovalnici odgovarjala Anja Sever, z Optike Sever.


Suša bo marsikje po Evropi botrovala manjšemu pridelku krompirja

Prav težko je gledati, kako trgovci hitijo z akcijami in mladi slovenski krompir ponujajo po izjemno nizkih cenah. To se dogaja tudi v okviru projektov, ki jih posamezni med njimi označujejo kot podporo lokalni – slovenski – pridelavi, kjer po mnenju strokovnjakov, če bi res želeli podpreti pridelavo v regiji, sploh ne bi smeli izvajati akcijskih ponudb, ki pomenijo velik pritisk na pridelovalca.


Naš gost: Danilo Čadež

V sobotni oddaji Naš gost smo gostili tenorista, ki je s svojo bogato pevsko potjo postal eden tistih, ki so z izvrstnimi posnetki, enkratno interpretacijo, žlahtno barvo glasu in iskrenim odnosom do glasbe, oblikovali podobo slovenske vokalne glasbe. Premnogi posnetki Slovenskega okteta so za večno obarvani s srčnim podajanjem izvrstnega pevca.


Svetovalnica: O kakovosti kopalnih voda

V poletnem času ohladitev in sprostitev najpogosteje poiščemo v vodi, katere kakovost je za človekovo zdravje zelo pomembna, še posebej v bazenih. Pri tem je osebna higiena po opozorilih strokovnjakov z Nacionalnega inštituta za javno zdravje obvezna.


Ustavni sodnik Jaklič o arbitražni razsodbi: To je odločitev, ki je najbolj običajna

Odločitev, ki jo je sprejelo arbitražno sodišče glede meje med Slovenijo in Hrvaško je pričakovana, a ne gre za uspeh, je za oddajo "Spoznanje več, predsodek manj" na Radiu Ognjišče dejal ustavni sodnik ddr. Klemen Jaklič.


Novejše novice | Starejše novice