Ljubljana, ponedeljek, 25. marec 2019, 06:51

Sodelovalna graditev prihodnosti?

Ob desetletnici Resolucije parlamenta EU o evropski zavesti in totalitarizmih z dne 2. 9. 2009 so poslanci SDS na Državni zbor naslovili Predlog Deklaracije o podpori Resoluciji s strani organov naše države. Resolucijo je parlament EU naslovil tudi parlamentom in vladam svojih članic in tudi drugim.


Skodelica kave

Pred časom me je uslužbenka v enem od gostinskih lokalov ogovorila s širokim nasmehom: »Tale vaša kavica bo pa na moj račun.« Spomnil sem se je. Kak mesec nazaj me je prepoznala kot voditelja na Radiu Ognjišče in me s solznimi očmi prosila, če lahko takoj posredujem molitveni namen za njeno prijateljico, ki se je hudo poškodovala pri delu. »Zdaj je že doma in zdravniki so ji uspeli rešiti vid. Prepričana sem, da je tudi molitev na radiu pomagala. Hvala vam,« je hitela razlagati.


Civilizacijski napredek ali regresija

Eden od pomembnih očetov sodobne Evrope Robert Schuman, v svoji knjigo Za Evropo, v poglavju, ki ima pomemben naslov: »Prej kot vojaško zavezništvo ali gospodarska entiteta mora biti Evropa kulturna skupnost v najbolj vzvišenem pomenu te besede«, zelo nazorno postavi trajne temelje za evropsko skupnost.


Tito na Sabotinu nas vrača v totalitarni čas

Prav je, da so slovenski politiki obsodili besede, ki jih je izrekel predsednik evropskega parlamenta Antonio Tajani. Kdor pozna vsaj malo pozna, kako malo naši sosedje Italijani vedo o naši zgodovini, se takemu izpadu ne sme čuditi. Nasprotno pa težko najdemo Slovenca, ki ne bi vedel, da je naša zahodna soseda Italija, kot tudi del njene zgodovine.


Pravica do življenja in pravica do smrti

Pravica do življenja in pravica do smrti. Prva je definirana v raznih dokumentih in konvencijah o človekovih pravicah in je globalno sprejeta norma, ki naj bi jo spoštovali vsi. Posamezniki in države. Druga pa se dotika pravice, da svoje življenje končamo, če se nam tako zdi primerno. Seveda imam pri drugi v mislih evtanazijo, milostno smrt in asistiran samomor, katere promotorji so v zadnjem času aktivni tudi v slovenskih medijih. Gre za problematiko, ki se dotika temeljnih moralnih in vrednostnih pojmov, kot sta življenje in njegova vrednost ter možnosti, da posameznik v polnosti odloča, kdaj in kako bi rad to življenje končal.


Človek je vedno in povsod bitje z dostojanstvom

Bilo je samo vprašanje časa, kdaj bo tudi v Sloveniji na mizi vprašanje evtanazije. In res, mediji in posamezniki nam že nekaj časa servirajo zgodbe, ki so pripeljale do podpisovanja peticije in javnega izpostavljanja žalostnih usod hudo bolnih posameznikov. A tema še zdaleč ni tako preprosta, da bi lahko sprejemali kakršnekoli odločitve na osnovi peticije. Peticija sama pa sicer nakazuje družbeno klimo in kontekst v katerem razmišljamo o legalizaciji evtanazije in odpira vprašanja, ki zahtevajo resen premislek.


Hvala za 104.250 evrov!

Že nekaj let imam občutek, da bi svoje razmišljanje po Pustni Sobotni iskrici lahko kar prepisal, da bi lahko znova prebral tisto, kar smo vam, dragi poslušalci, sporočali pred letom, pa pred dvema, tremi … Zdi se mi, da bi lahko enako zavpil: „Hvala!“, tako, kot smo že šestnajstkrat pred letošnjim pustnim plesom z dobrim namenom. Pa ne bi bilo prav. Vsako leto imamo drugačen namen, vedno znova pred pustom veliko dvomov in skrbi, vsako leto pa tudi, hvala Bogu in vam, iskren razlog za zahvalo po njem.


Nikoli in nikdar ne izgubi upanja

V januarju je ne le ZDA ampak tudi ves svet pretresla novica, da je zvezna država New York sprejela nov zakon o umetnem splavu. Splav, ki je bil do zdaj dovoljen do 24. tedna nosečnosti, so sedaj v zvezni državi New York namreč dovolili vse do rojstva. Celo če otrok splav preživi, ga ne smejo pustiti živeti. Večja časovna dovoljenost pomeni še več splavov, še več ranjenih žensk in drugih članov družine. Še več zdravnikov in po novem še babic ter medicinskih sester, ki bodo svoj čas namesto zdravljenju in pomoči namenjali tem grozljivim postopkom.


Slovenci si sami otežujemo življenje, kar so potrdile tudi zadnje volitve

Ko je bila potrjena nova vlada, so sklepali stave, kdaj bo razpadla. Podobno je bilo tudi ob nastopu prejšnje, pa je vzdržala, dokler je hotela. Protijanšizem, ki je v Sloveniji najmočnejše politično lepilo, je neverjetno močan.


AVDIO: Kakšna je prihodnost slovenskih diplomantov?

Slovenijo je pred kratkim pretresla afera dveh ponarejenih diplom, z eno smo dobili dodatno zdravnico, z drugo pa diplomirano medicinsko sestro, kader, ki ga pri nas tako zelo primanjkuje. Vendar pa se je kariera v zdravstvu, šlo naj bi za isto osebo, v obeh primerih končala, preden se je sploh začela, saj je bila ena diploma slabo ponarejena, v drugem primeru pa naj bi posameznico razkrilo pomanjkljivo znanje.


Novejše novice | Starejše novice