Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
Protest kmetov, ki so se odpeljali do Murske Sobote. (foto: STA)
Protest kmetov, ki so se odpeljali do Murske Sobote. | (foto: STA)

Vlada vse večje nezadovoljstvo in stavke rešuje z novo medijsko strategijo

Slovenija | 14.03.2024, 14:37 Alen Salihović

Pomladni dnevi s seboj prinašajo tudi vse več nezadovoljstva do aktualne oblasti. Smo v primežu stavk, napovedane so nove, prihodnji teden pa se bo odvil tudi vseslovenski protest v Ljubljani. Vlada pa svojo nesposobnost skuša prikriti z novo medijsko strategijo.

Medtem ko se nekatere stavke nadaljujejo, se jim pridružujejo nove in nove. Po upokojencih, sodnikih, zdravnikih in zobozdravnikih danes stavkajo tudi tožilci, včeraj so nepokorščino državi izkazali zaposleni na upravnih enotah, še pred tem operaterji na številki 112. Vsem je enotno – plače so prenizke, vlade ne rešuje nakopičenih težav, sprejetih zavez pa se ne drži. Stavkovni val ne pojenja, dodatno naj bi ga prihodnji teden zakurili še kmetje, če do jutri ne bo dogovora z resornim ministrstvom.

Lani v tem času so kmetje pri gradnji spornega kanala C0 začeli opozarjati na vse večje težave, danes se z izjemo menjave osebe na kmetijskem resorju ni zgodilo nič. Kmetje vse težje opravljajo svoj poklic, država pa se do njih vede kot do še enega nebodigatreba in nekoga, ki je kriv za vse težave zraka. V prve bojne vrste pošilja dobro plačane »kvazi« okoljevarstvenike in okoljevarstvenice, ki jim je več do nutrij kot do klenega slovenskega kmeta, ki je poskrbel, da je slovenska krajina lepa, še več, ki skrbi za to krajino in za živež slovenskega naroda. To te vlade ne zanima, saj je premier že leta 2022 pred evropskimi poslanci dejal: »Jesti moramo manj mesa!« In potem je njegova partnerka, ljubiteljica nutrij, postala še svetovalka v vladni skupini za prehrano ... Mislim, da je vprašanje, zakaj smo danes tam, kjer smo, popolnoma odveč.

Prihodnji teden pa nas čaka še vseslovenski protest v Ljubljani, na prvi pomladni dan 21. marca. Shod je konec januarja napovedal predsednik SDS Janez Janša. S tem se je odzval na novico, da je Komisija za preprečevanje korupcije začasno ustavila preiskavo zoper predsednika vlade Roberta Goloba zaradi njegovega vplivanja na delo policije. Zaradi tega sta morala oditi nekdanja notranja ministrica Tatjana Bobnar in prvi mož policije Boštjan Lindav, oba pa sta s prstom pokazala na Goloba.

Vsem naštetim protestom je skupna ocena, da je aktualna oblast arogantna do problemov, s katerimi se soočajo posamezni družbeni sloji. In kako se na vse skupaj odziva vlada? Premier Robert Golob z ekipo se vede, kot da je vse v najlepšem redu. Njegov kabinet se medtem ukvarjanja z novo strategijo komuniciranja z javnostjo, k čemur so na željo partnerke premiera povabili novo influencerko oziroma vplivnico. Ta naj bi svetovala, kako naj se Golob in njegova partnerka fotografirata, objavljata kratke videoposnetke in podobno. To pa je za nekoga, ki vodi državo, očitno bistvenega pomena, težave upokojencev, zdravnikov, zobozdravnikov, sodnikov, tožilcev, kmetov in zaposlenih na upravnih enotah pa le drugorazredna tema.

Slovenija, Politika, Novice
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.