Ljubljana, četrtek, 17. avgust 2017, 09:47

MAGIS 2017 – v Pragi srečanje mladih iz srednje Evrope

Zdi se, da v Sloveniji na področju mladinske pastorale prevladujejo selezijanci, kapucini in frančiškani, vendar pa še zdaleč niso edini. V zadnjih nekaj letih jih namreč dohitevajo jezuiti, ki med drugim v poletnem času organizirajo program pod imenom Magis. Prvič sem se ga udeležil leta 2013, ko je bilo osrednje srečanje na Slovaškem, pa tudi leto pozneje, ko smo se Magisovci zbrali v Budimpešti. Po dveh letih odsotnosti sem se udeležil letošnjega srečanja v Pragi.


Dopustniška streznitev

Na polovici poletja smo nekateri že sklenili in izkoristili daljši letni dopust, druge oddih od delovnega časa v službi morda še čaka ali pa si prosti čas kako drugače organizirajo. Osebno se mi dolžina dopusta ne zdi najpomembnejši dejavnik za to, v kolikšni meri si človek lahko odpočije ali nabere novih moči, ampak sta pomembni tudi kakovost preživetih ur in dni ter možnost, da se ob čem tudi zamisliš, se česa zaveš …


Slovenska obrobja

Ali imamo Slovenci obrobja? Smo uspešna država, ki se niti ne zaveda, kako dobro ji gre in se zato pogosto igra igrice oživljanja starih sistemov in starih simbolov, saj se ji tako ni potrebno ukvarjati s temnim stranmi svoje mlade in nedorasle samostojnosti. Obrobja? Ja, tudi v Sloveniji so in to prav izrazita.


V Italiji bi drugi tir Divača-Koper zgradili najmanj dvakrat ceneje

Razvojni projekti, povezani z železniško infrastrukturo, so v pripravah tudi v naši soseščini. Naše zanimanje je vzbudil projekt železnice, ki naj bi posegla v najbolj gorate predele Benečije, še posebej pozorni smo bili na stroške izgradnje takšne železniške proge. Italijanski projekt smo povsem nehote primerjali s projektom, ki ga predvideva Zakon o izgradnji, upravljanju in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača–Koper (ZIUGDT), o njem pa bomo septembra odločali na referendumu.


Nesramni milijoni

Ta naš svet je svet vsaj dveh hitrosti. Pravzaprav je svet nasprotij.Vsako leto znova se čudim številkam, ki vznemirjajo vse, ki spremljamo športno dogajanje, ki prebiramo in poslušamo o prestopih znanih športnikov v druge klube. Na naši celini so najbolj divja dogajanja okoli nogometašev.


Tri Slovenije in globalni idejni spopad

Tedni, ki si sledijo med prvo julijsko nedeljo in prvo v avgustu, so posebej v znamenju rojakov, ki ne živijo znotraj upravnih mej naše države. Prvo julijsko nedeljo sploh posvečamo Slovencem po svetu, na prvo v avgustu, ki je tik pred nami, pa vse tri Slovenije poromajo na Svete Višarje. Vse tri pomeni matična, zamejska in izseljenska Slovenija.


Med Putinom in Trudeaujem

Že večkrat sem na tem portalu pisal o vse večji odrinjenosti politične alternative (ki je lahko glede na našo politično stvarnost lahko le desnosredinska, seveda v slovenskem pomenu te besede) pri nas, pa tudi o strukturnih težavah, s katerimi se je morala, se mora in se bo morala soočati. V zadnjem letu pa se je bistveno spremenilo tudi mednarodno okolje v zahodni Evropi. Ali bolje, defenzivni položaj, v katerem se je znašla kombinacija socialno konservativne ali vsaj zmerno konservativne in gospodarsko liberalne usmeritve, kar je tisto, kar bi v Sloveniji bila ustrezna alternative prevladujočim politično-gospodarskim vzorcem, se je pokazal v vsem sijaju. In to kljub temu, da je še ne daleč nazaj šlo za prevladujočo politično usmeritev v Evropski uniji.


Družba lažne izbire

Vstopili smo v nov mesec, še zadnji pravi počitniško-poletni. Nekateri ste morda že skoraj pozabili, kako je na dopustu, ker ste že nazaj in znova v utečenem vsakdanjiku. Spet drugi šele čakate svojo priložnost in odštevate trenutke do začetka težko pričakovanega letnega oddiha. Prvi ali drugi in vsi vmes pa upam, da ste prišli do sklepa, da je modro čim dlje obdržati zdrav poletni odmik od aktualnega kaosa dogodkov, novic in neprestanih sprememb, ki se odvijajo okrog nas. Hiter utrip nas dobesedno meče iz tira.


Slovenec sem!

Prejšnjo soboto se je le nekaj ur pred svojim 80. rojstnim dnem za vedno poslovil Viljem Černo, velik Slovenec, ki je z dušo in srcem delal za to, da se je v Terskih dolinah, najzahodnejšem delu slovenskega etničnega ozemlja, ohranjalo slovenstvo.


Dvojnost ali dvojina

Nedavno postavljen spomenik, posvečen “vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanimi žrtvami”, vzbuja burne odzive. Zaenkrat med ljudmi večinoma deluje kot predmet zavračanja in kot strelovod za napetosti. Čas bo pokazal, ali je to že tudi del koristne katalize “spravnih procesov”.


Novejše novice | Starejše novice