Ljubljana, četrtek, 27. april 2017, 16:45

VOX CLAMANTIS IN DESERTO

Slovenija se oddaljuje od Evrope. Glede na slovensko deklarirano pripadnost Uniji, glede na striktno spoštovanje vseh ukazov, ki prihajajo iz Bruslja s strani ljubljanskih nosilcev oblasti, in glede na dejstvo, da je po vseh napetostih, ki jih sodelovanje znotraj osemindvajseterice povzroča, še vedno večina državljanov izredno pro-evropsko orientiranih, bi takšen stavek lahko zvenel precej neprimeren ali vsaj tvegan.


Katoliška cerkev in EU: približevanje ali oddaljevanje?

V letu 2015 je izšla knjiga “The European Union and the Catholic Church” (Kratochvil P., Doležal T., Palgrave MacMillan) v kateri avtorja razmišljata, kako je raziskovanje religije v mednarodnih odnosih razmeroma mlada veja znanosti, pa še ta je v nevarnosti, da bi se omejila le na islam. Pozornost, ki jo vzbuja islamski terorizem, in posledično tudi znanstvena pozornost fenomenu islama v mednarodnih odnosih poleg tega umetno povečuje pomen islama, medtem ko ostaja precej zanemarjeno preučevanja rasti krščanstva v Aziji in Latinski Ameriki, bodisi protestantskih vej ali katolištva, in njunih pomenov za mednarodne odnose.


Devetdeset let pogumnega skesanca

Na samo veliko noč bo, kot že nekajkrat v svojem življenju, rojstni dan praznoval upokojeni papež Benedikt XVI. Spodobi se in pravično je, da temu osebnemu prazniku namenimo nekaj besed.


Kdo se bo zavzel za versko preganjane?

V tednu po uspešno končanem misijonu na Radiu Ognjišče kristjani po vsem svetu stopnjujemo priprave na obhajanje največjega krščanskega praznika. Ta za številne vernike, posebej tiste, ki živijo v Sveti deželi in na Bližnjem vzhodu, ne bo minil brez zatiranja in nasilja. Katera državna oblast bo opozarjala na njihovo diskriminacijo in na kršenje njihovih človekovih pravic, ker so kristjani in konec koncev ljudje, vredni dostojnega in mirnega življenja?


Vstajenja dan za Evropo!

Kot blisk so minili dnevi ob 60-letnici Združene Evrope. Tudi z valov Ognjišča smo mogli slediti spominskim slovesnostim, ki so vzbujale mešane občutke. Ni goli slučaj, da sem prav v tistih dneh bral o strahu, ki preveva Evropo1. O Evropi v stiski, ki preživlja težke trenutke. Ob tem se vprašamo, ali še vidi jasno smer, v katero so jo pred 60 leti napotili ustanovitelji?


Drugi tir – drugi TEŠ6?

S tem člankom ne želim posegati v razprave o smiselnosti izgradnje drugega tira. O tem je bilo že veliko napisanega, večino tehtnih razlogov za izgradnjo pa povzema npr. Manifest za nujno izgradnjo II. tira Koper–Divača iz oktobra 2015, ki ga je napisal dr. Godec s soavtorji[1]. Glede tega vprašanja je velik del javnosti in politike enoten: ta investicija je potrebna. Zaplete pa se pri podrobnostih, ki pri projiciranju v prostor, katerega enota je evro, postanejo velike deviacije.


Tujec sem bil in ste me sprejeli! Pod kakšnimi pogoji?

Smo v tednu radijskega misijona, ki ga ob 400-letnici karizme sv. Vincencija Pavelskega vodijo lazaristi. "Tujec sem bil in ste me sprejeli", nam v tem vincencijanskem letu polagajo na srce člani te velike družine. Kako pomenljivo geslo v današnjem vse bolj nemirnem svetu. Mogoče zdaj že obračate z očmi, da boste morali spet poslušati o tem, kako je treba sprejemati begunce in migrante. No, delno imate prav, a ne povsem. Opozoriti želim na sporočilnost tega leta v povezavi z aktualnim begunsko-migranstkim dogajanjem, kot si ga razlagam sam.


Birmanci, pogum!

Naj mi bo dovoljeno današnji komentar posvetiti eni najbolj izstopajočih skupin naših veroučencev - birmancem. Ne vem, koliko vi, dragi birmanci, poslušate radio Ognjišče, a upam, da vam bodo o mojih besedah povedali kaj vaši starši, ali dedki in babice ali pa celi vaši kateheti, animatorji ...


Ko mora znanost zatajiti samo sebe

V naši kulturi je močno vtisnjeno v zavest mnogih ljudi, da se težave rešujejo z medicinsko pomočjo. Če ima nekdo glavobol, lahko vzame tableto. Prav tako, če ima depresijo. Če nekdo ni zadovoljen s svojim zunanjim izgledom, gre lahko na operacijo. Z tabletami in operacijami rešujemo tudi primere, ko nekdo ni pripravljen postati mama ali oče.


Pomlad, Planica in brezsrčnost

Prišla bo pomlad, čakal bi jo rad … smo peli do pred nekaj dnevi. Dočakali smo jo! Prinesla je novo upanje, veselje ob novem začetku, daljše dni, višje temperature, svetlobo in mnogo tradicionalnih reči, ki jo zaznamujejo in katerih večina nam je v veselje. Tudi letos je imela na svojem začetku vabilo v Planico, finale svetovnega pokala v smučarskih skokih, mogočno predstavo na planiški velikanki. Odmev je bil ogromen, z lanskim sicer ne primerljiv, a veseli me, da je na deset tisoče ljubiteljev športa pokazalo, da naše športnike podpiramo tudi takrat, ko zdrsnejo z zmagovalnih stopničk, da smo ponosni nanje tudi ob koncu sezone, ki je drugačna od navdušujoče prejšnje.

 


Novejše novice | Starejše novice