Ljubljana, ponedeljek, 22. oktober 2018, 09:45

18. Koroški kulturni dnevi na Primorskem

S srečanjem glasbenih šol se danes začnejo letošnji Koroški kulturni dnevi na Primorskem. Rojaki z avstrijske Koroške bodo Slovencem v Kanalski dolini, na Goriškem in Tržaškem posredovali prerez svoje kulturne dejavnosti. Na sporedu bodo lutkovne in gledališke predstave, predstavitev publikacij, recital Krst pri Savici, razstava Izidorja Sterna in srečanje mladinskih zborov.


Praznovanje 45-letnice cerkve v Sydneyju

V nedeljo, 14. oktobra 2018, so rojaki v Sydneyju praznovali 45-letico blagoslovitve slovenske cerkve sv. Rafaela v Merrylands. Ob obletnici jih je obiskal ljubljanski nadškof, msgr. Stanislav Zore skupaj s frančiškanskim provincialom patrom Marjanom Čudnom.


Neisserju Einspielerjeva nagrada

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) in Krščanska kulturna zveza (KKZ) bosta letošnjo Einspielerjevo nagrado podelila pravniku in bivšemu drugemu predsedniku avstrijskega državnega zbora dr. Heinrichu Neisserju.


60. romanje v Kevelaer

Slovenski rojaki smo se že 60-tič zbrali na našem tradicionalnem romanju v Kevelaer. Ob tej priložnosti je bil med nami murskosoboški škof dr. Peter Štumpf, ki je ravnatelj pastoralnega dela med Slovenci v zamejstvu po svetu.


Arhiv bogatejši za zbirko avstralskih rojakov

Zgodovinski arhiv za slovenske Avstralce – Novi Južni Wales je Arhivu Republike Slovenije podaril bogat arhiv slovenske izseljenske skupnosti v Avstraliji. Darilno pogodbo je podpisal direktor Arhiva dr. Bojan Cvelfar v navzočnosti ministra za Slovence v zamejstvu in po svetu Petra Jožefa Česnika.


Krst pri Savici Janka Krištofa v Ljubljani

Recital Krst pri Savici Franceta Prešerna v izvedbi duhovnika z avstrijske Koroške Janka Krištofa, ob glasbeni spremljavi Tonča Feiniga in v režiji Aleksandra Tolmaierja bo danes uprizorjen v Antonovem domu na ljubljanskem Viču.


125. obletnica župnije Svetega Vida

Bil je praznični dan v Clevelandu, ko je župnija Svetega Vida obhajala 125. obletnico ustanovitve.


Koncert slovanske sakralne glasbe

Pevci iz matične, zamejske in zdomske Slovenije pod vodstvom dirigentke Lučke Kralj Jerman iz Argentine pripravljajo Koncert slovanske sakralne glasbe, ki bo v četrtek, 4. oktobra, v ljubljanski cerkvi sv. Jakoba in v nedeljo, 7. oktobra, v baziliki sv. Justa v Trstu.


Ziljski žegen in noša v Unescu

Iz doline Zilja na avstrijskem Koroškem prihajajo vesele novice. Avstrijska komisija UNESCO v svoj seznam vpisala štirinajst novih elementov nesnovne kulturne dediščine v Avstriji. Med njimi sta ziljski žegen in ziljska noša.


Avstrijska državna nagrada Florjanu Lipušu

Pisatelj z avstrijske Koroške Florjan Lipuš je včeraj (v ponedeljek, 1. oktobra 2018) v kongresni dvorani na Uradu zveznega kanclerja na Dunaju iz rok ministra Gernota Blümla prejel Veliko avstrijsko državno nagrado, najvišje avstrijsko priznanje za dosežke s področja umetnosti in kulture. Lipuš je postal prvi Slovenec, ki je prejel to nagrado, in sicer za literaturo v slovenskem jeziku.


Novejše novice | Starejše novice