Robert BožičRobert Božič
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Eva Golob (foto: ZSPM)
Eva Golob | (foto: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

Kmetijstvo | 13.04.2024, 06:13 Robert Božič

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že 52-tič po vrsti. V poletnih mesecih pa napovedujemo naše že 37. državne kmečke igre, nekaj dogodkov pa je tudi takih, ki so vsako leto »majčkeno« drugačni,« pravi Eva Golob, nova predsednica Zveze slovenske podeželske mladine.

»Skupaj z Zavarovalnico Triglav se bomo tudi letos spet srečali na Vranskem, na dogodku »(Ne)Varno s traktorjem«, letošnje leto pa je tudi leto »Naj projekta«, kar pomeni, da bomo v jeseni izmed vseh projektov, ki jih društva podeželske mladine izvajajo po vsej Sloveniji, izžrebali tiste najboljše,« je v naši velikonočni kmetijski oddaji še opozorila Golobova in dodala, da so mladi veseli, ker je vsako leto veliko tudi takih dogodkov, kjer jih organizatorji povabijo zraven in »dobimo priložnost, da predstavimo svoje delo, predstavimo svoje poslanstvo.«

30 izzivov ob lanski 30-letnici

Lansko leto smo obeležili našo 30-letnico in vse se je vrtelo okoli le te, tako da smo si skupaj z društvi po celi Sloveniji zadali 30 različnih izzivov. Polovico so jih opravila društva, drugo polovico pa je opravila ekipa Zveze slovenske podeželske mladine. Nekateri izzivi se še vedno opravljajo, ker je pomembno druženje in povezovanje. Eden takih izzivov je bilo recimo srečanje vseh bivših predsednikov, v tem okviru je nastala tudi naša prva podeželska himna, ki se trenutno snema v studiju in bo kmalu tudi njena uradna premiera.

Največ je srednješolcev, sledijo študenti. Stavijo na povezanost.

V 30-tih letih so moji predhodniki že lepo utrdili to pot in krepili našo prepoznavnost in povezanost.
Mi pa želimo vse to samo še bolj okrepiti in pa nadgrajevati, res si želimo dobre povezanosti, ker brez povezanosti tudi ni podpore na terenu. Tudi naša društva so čedalje bolj povezana in se med seboj družijo. Veliko teh mladih je aktivnih tudi izven podeželske mladine, nekateri so sošolci v šolah ali na fakultetah, veliko pa se jih je tudi spoznalo prek podeželske mladine in so si ustvarili svoje družine. Tako bi lahko rekli, da gre za en tak prehod iz mladostništva v odraslo dobo. Največ takih aktivnih članov je ravno na koncu srednje šole, na pragu polnoletnosti in sledijo pa tisti v študijskih letih.

Ponosni, da smo mladi s podeželja!

Naše poslanstvo pravi, da preko druženja, povezovanja in pridobivanja znanj in izkušenj krepimo samozavest in ponos v mladih s podeželja. Zato je tudi pomembno, da damo mladim s podeželja priložnost, da pridobijo neke izkušnje, ki jim prav pridejo v življenju. Vemo, da mladi na podeželju nimajo enakih priložnosti in možnosti, ki jih imajo mladi v mestih in s tem pač tudi mi krepimo to prepoznavnost in tudi skozi te naše strateške izzive, ki jih imamo pri podeželski mladini, naši člani pridobivajo izkušnje.

Prisluhnite celotnemu pogovoru, v katerem smo se dotaknili problematike prenosa kmetij, izzivov, ki jih mladim postavlja oblikovanje kmetijske politike, pomena kmetijstva, zdravih tal in pridelave kakovostne hrane ter vseevropsko povezovanje.

Kdo je Eva Golob?

Eva Golob
Eva Golob © Rok Mihevc

»Sem preprosto kmečko dekle, prihajam s kmetije, študirala sem agronomijo, ne živim pa več na kmetiji, ne na domači, niti ne na moževi, ker jo bodo prevzeli bratje. Po srcu sem od vedno kmetica, živela sem s tem, trenutno to živim preko udejstvovanja v Zvezi slovenske podeželske mladine,« se je v pogovoru preprosto predstavila in dodala, da v prihodnosti z možem puščata še vse možnosti odprte. Tudi tisto, da bosta morda enkrat živela in ustvarjala na svoji kmetiji.

Kmetijstvo
Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic) Gostiteljica razstave v Bruslju je bila Romana Tomc (photo: Daina Le Lardic)

Bruseljski odmevi na brezno pod Macesnovo gorico

Razstava 3450 umorjenih – Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin, ki je do 10. maja na ogled v Zavodu sv. Stanislava, je v angleški verziji nagovorila tudi obiskovalce Evropskega parlamenta v ...

Mihaela Terkov (photo: Maja Morela) Mihaela Terkov (photo: Maja Morela)

In kako diši ljubezen ...

S tokratno gostjo, profesorico biologije na Gimnaziji in veterinarski šoli v Ljubljani, Mihaelo Terkov smo se pogovarjali o pomenu sočutja do starejših. Kot prostovoljka pri Hospicu se je odločila ...

Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay) Kriza srednjega razreda se kaže v krizi učiteljstva. (photo: PixaBay)

Kriza učiteljstva kaže krizo smisla

Evropa ne ve, bi šla naprej - v tem kar si je zgradila v zadnjih štirih tisoč letih, ali bi se vsula same vase, proti vsemu - od evtanazije do uničevanja družine, je izrekel prof. dr. Jože Ramovš, ...