Ljubljana, nedelja, 18. marec 2018, 14:15

Poklon Francetu Ciganu

Krščanska kulturna zveza je osrednje spomladansko zborovsko srečanje Koroška poje posvetila duhovniku, zborovodji in zbiralcu ljudskih pesmi Francetu Ciganu (1908-1971). Na odru Doma glasbe v Celovcu so nastopili zbori in glasbene zasedbe z avstrijske Koroške, gost iz Slovenije je bil Dekliški zbor svetega Stanislava iz Ljubljane, iz zamejstva pa MePZ F. B. Sedej iz Števerjana.


Bomo zaščitili manjšine na stari celini?

Izteka se rok zbiranja podpisov pod pobudo Minority SafePack. Gre za evropsko državljansko pobudo, s katero bi zavezali Evropsko unijo, da sprejme ustrezne predpise za izboljšanje pravnega položaja jezikovnih in narodnih manjšin na kontinentu. Do 3. aprila je treba zbrati milijon podpisov.


Novice iz Clevelanda

Že je minilo nekaj časa od mojega zadnjega javljanja in med tem časom smo se poslovili od predpustnega veselja v resni postni čas, ko se duševno pripravimo na veliki praznik Vstajenja Gospodovega.


Obletnica slovenske cerkve v Sydneyju

Rojaki v Sydneyju v Avstraliji praznujejo 45-obletnico blagoslovitve slovenske cerkve sv. Rafaela v Merrylandsu. Obletnice so se spomnili v januarju, osrednje praznovanje ob oktobra, ko bo rojake obiskal nadškof Stanislav Zore. Pogovorajali smo se s p. Darkom Žnidaršičem.


Ali bodo napisi v Ronkah tudi v slovenščini?

Pri letališču v Ronkah pri Trstu bodo kmalu namenu predali novo železniško postajo. Stala bo na področju, kjer velja zaščitni zakon za slovensko narodno skupnost v Italiji.


Obletnica slovenske cerkve v Adelaidi

Slovenske cerkve v Avstraliji letos praznujejo pomembne obletnice. Med njimi je tudi svetišče Svete Družine v West Hindmarshu, ki je bilo blagoslovljeno pred 35-imi leti. Pogovarjali smo se s frančiškanskim patrom Davidom Šrumpfom, ki za vernike v Adelaidi skrbi že od leta 2013.


Nepozabo doživetje na otroški koloniji

Tudi letos so se otroci sobotnih slovenskih šol v Argentini udeležili poletne kolonije v Cordobi. Kot na spletni strani tednika Svobodna Slovenija piše Nevenka Grohar, so ob prijetnem druženju utrejevali znanje slovenskega jezika in pletli lepe prijateljske vezi.


V Celovec prihaja festival Tribuna

Krščanska kulturna zveza KKZ iz Celovca v četrtek in petek, 22. in 23. februarja 2018, organizira letošnji gledališki in lutkovni festival Tribuna.


Novice iz Melbourna

Komaj so se zaprla vrata staremu letu, že se krepko približujemo koncu mesecu februarju. Poletni čas tukaj v Melbournu, Viktoriji, ni kaj posebnega. Temperature nihajo tja od 40 stopinj vročine nazaj do 20 stopinj v nekaj urah. Dobro,da smo mi vsega tega že navajeni, turisti pa se s težavo srečujejo s takimi in podobnimi spremembami.


Medsebojno povezovanje Slovencev po svetu

Svet Vlade RS za Slovence po svetu začenja z novim mandatom. Danes je bila v Ljubljani prva seja Sveta v novi sestavi, ki jo je vodil predsednik vlade Miro Cerar. Članom Sveta je čestital in se jim zahvalil za njihov doprinos pri ohranjanju narodne identitete in spodbujanju povezanosti slovenskih ustanov ter posameznikov v tujini z matično domovino.


Novejše novice | Starejše novice