Ljubljana, nedelja, 18. avgust 2019, 04:56

Umrl je zamejski duhovnik Dušan Jakomin

Msgr. Dušan Jakomin
Foto © Slomedia.it

"Pogrebni obred bo v škedenjski cerkvi sv. Lovrenca v soboto, 21. februarja 2015, ob 15.30. Sledil po pokop na domačem škedenjskem pokopališču."

Mesec in dan po svojem 90. rojstnem dnevu je v bolnišnici nad Trstom umrl duhovnik in vsestranski kulturni in javni delavec msgr. Dušan Jakomin.

Dušan Jakomin se je rodil 11. januarja 1925 pri Sv. Antonu pri Kopru. V Trst je prišel star devet let, obiskoval je italijanske šole. Še zelo mlad, ob prejemu zakramentov sv. obhajila in birme, je sklenil, da bo duhovnik. Semenišče je obiskoval v Gorici in Kopru. Duhovnik je postal leta 1949, nove maše zaradi razmer ni smel imeti doma. V domači župniji je prvič maševal leta 1953 ob pogrebu očeta. Deloval je v Mačkoljah in Dolini pri Trstu, v Škednju pa je bil več kot 60 let kot kaplan za slovenske vernike. Vedno je bil duhovnik sredi ljudi in za ljudi. Z vsakomer - posebno z mladimi - je vedno znal najti človeški stik.

Oktobra 2013 je prejel bronasto medaljo mesta Trst. Župan Cosolini je takrat dejal, da je opravil veliko več od svojega duhovnega poslanstva. Nagrado je prejel le malo za Borisom Pahorjem in je sploh prvi slovenski duhovnik, ki jo je prejel. Bil je prvi duhovnik, ki je leta 2002 prejel nagrado, poimenovano po duhovniku Alojzu Kocjančiču. Nagrado slovenske države mu je izročil tudi pokojni predsednik Drnovšek.

Nagrada za Dušana Jakomina
Nagrada za Dušana Jakomina

Še zadnje odličje za življenjsko delo je pred nekaj dnevi prejel na slovenskem kulturnem prazniku v Trstu.

Ob 90-letnici je postal častni krajan Sv. Antona pri Kopru, založba Ognjišče pa je izdala knjigo njegovih spominov.

Msgr. Dušan Jakomin je bil maja 2014 Naš gost.

Pogovor z mimoidočo mamico z vozičkom
Pogovor z mimoidočo mamico z vozičkom

Ne spreglejte: