Ljubljana, ponedeljek, 23. oktober 2017, 15:03

Janez Kumše dopolnil 65 let

Dobri, vneti duhovnik, ki vodi župnijo Marije Vnebovzete že trideset let, je obrnil svoj 65. list knjige svoje življenjske poti. V tej knjigi so zapisani dogodki, ki jih je Janez Kumše doživel, kot mladenič v bližnjem mestecu Barberton. Tu se je rodil slovenski materi in slovaškemu očetu. Šolal se je v tamkajšnji šoli, odraščal in nadaljeval študij v Clevelandu in se posvetil duhovnemu življenju. Nekaj let je služboval kot kaplan pod župnikom Jožetom Božnarjem v slovenski župniji Svetega Vida.


V Belgiji bo 57. Slovenski dan

Slovensko katoliško pevsko in kulturno društvo Slomšek pripravlja 57. Slovenski dan, ki bo v nedeljo 22. oktobra 2017 v dvorani “Naš Dom” v Genku. Pogovarjali smo se s predsednikom društva Stanijem Revinškom.


Primorski kulturni dnevi na Koroškem

V organizaciji Zveze slovenske katoliške prosvete iz Gorice, Slovenske prosvete iz Trsta, Krščanske kulturne zveze iz Celovca, Slovenskega kulturnega središča Planika iz Ukev in Združenja Don Mario Černet iz Žabnic se bodo na avstrijskem Koroškem od 20. do 28. oktobra odvijali 18. Primorski kulturni dnevi.


Minister Žmavc med rojaki v San Franciscu

Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc z delegacijo je od 16. do 22. oktobra na delovnem obisku v San Franciscu, Seattlu, Vancouvru in Winnipegu v ZDA. Glavni namen obiska je krepitev stikov s pomembnimi slovenskimi skupnostmi ter iskanje novih možnosti za sodelovanje, predvsem na področju znanosti, pa tudi kulture, gospodarstva in turizma.


51. obletnica Zveze slovenskih mater in žena

Še enkrat zavriskajva, harfa mi draga! Pod tem geslom je Zveza slovenskih mater in žena v nedeljo, 1. oktobra 2017, praznovala svojo 51. obletnico.


Novice iz Clevelanda

Narava res spreminja svoj obraz v teh jesenskih dneh. V megli listje pada z dreves, veverice zbirajo svoj zaklad za zimski čas ter jesenske rože še cvetijo za nekaj časa.


Ob obletnici doma razstava domačih umetnikov

Eden od krajevnih slovenskih domov v Buenos Airesu v Argentini, in sicer tisti v Ramos Mejiji, se imenuje po blaženem Antonu Martinu Slomšku. Tako so v bližini njegovega godu pripravili praznovanje. Tokratno je bilo 56., tudi letos je bilo obogateno z razstavo ramoških umetnikov. Poročili sta za Svobodno Slovenijo napisali Mariana Poznič in Andrejka Dolinar Hrovat.


Rojstvo novih domovin

Pri Rafaelovi družbi so skupaj z Narodno in univerzitetno knjižnico pripravili knjigo in razstavo, ki prikazujeta bogato ustvarjalnost naših rojakov preden so odšli v svet, torej slovenskih beguncev v Italiji in Avstriji po letu 1945. Gre za dopolnitev projekta Cvetoči klas pelina, ki se je osredotočal zgolj na begunska taborišča v Avstriji.


Jesen v Clevelandu

Jesenske barve se pojavljajo, ko nam narava spremeni lepote gozdov v čudovite, tople barve. Pečeni kostanj zadiši in narava nam nasipa listje dreves, ko se pripravlja na dolgo zimo.


Helena Klemenc razstavlja v Ljubljani

Izseljensko društvo Slovenija v svetu s podporo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu in Slovenskega doma Zavoda sv. Stanislava je v Slovenijo povabilo slikarko Heleno Klemenc iz Argentine, v sredo, 4. oktobra ob 19. uri, je bilo v Meršolovem atriju v Zavodu sv. Stanislava odprtje razstave slik.


Novejše novice | Starejše novice