Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Marjana DebevecMarjana Debevec
 (foto: )
| (foto: )

Za nami še ena uspešna akcija 40 dni brez alkohola

Slovenija | 29.03.2024, 14:25 Petra Stopar

V Sloveniji se bo na veliko soboto sklenila preventivna akcija »40 dni brez alkohola«. Z njo je Slovenska karitas skupaj s partnerskimi organizacijami v postnem času opozarjala, da prekomerno uživanje alkohola povzroča veliko stisk zaradi skrhanih odnosov, nasilja, prometnih nesreč in bolezni. Letošnje geslo je ljudi vabilo, naj namesto alkohola najdejo veselje, talente, darove in povezanost v odnosu z drugimi.

Poleg organizatorjev Slovenske karitas, Javne agencije RS za varnost prometa, NIJZ in Med.Over.Net so pri akciji sodelovali tudi Ministrstvo za zdravje, Zavod Varna pot, Katedra za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani (projekt Sporočilo v steklenici), Društvo Žarek upanja, Zavod Vse bo v redu, Zveza klubov zdravljenih alkoholikov, Društvo abstinent, Društvo UP in Društvo Nacoa, Združenje FORTOX in letos kot gost akcije Strojni krožki Slovenije.

Sklep letošnje akcije so organizatorji in sodelujoči obeležili z okroglo mizo v Knjižnici Bežigrad z naslovom Vir veselja in povezanosti – vzgajam z zgledom. Letošnja ambasadorka akcije, pevka Monika Avsenik, je strnila svoje vtise ter spodbudila zgled odraslih. Po njenem mnenju v družbi ljudi, ki te osrečujejo, ali pri delu, ki te veseli, ne pomisliš na to, da bi sploh posegel po alkoholu: »Ko si z ljudmi, ki te osrečujejo ali ko počneš, kar te veseli, te to odvrača od tega, da bi sploh posegel po alkoholu. Sama zagotovo najdem veselje v glasbi in petju. To me osrečuje in nahrani. Ko najdeš vir veselja v sebi, je zagotovo lažje, lažje prideš čez dan, obveznosti in skrbi. Vabim ljudi, ki tega še niso našli, da še naprej iščejo to, kaj jih izpolnjuje.«

V družinah, kjer je prisoten alkohol, organizatorji spodbujajo, da svojci ne čakajo in čim prej poiščejo pomoč. Naslovi organizacij so objavljeni na spletni strani brezalkohola.si.

Socialna delavka Andreja Verovšek je predstavila težave, ki jih ljudje anonimno zapišejo na forumu in spletni strani brezalkohola.si: »V družini, kjer je oče alkoholik, mama trpi, otrok pa ostaja sam. Je tih, miren, zaprt vase in išče ravnovesje med dvema staršema, ki imata težave. Pogosto se sprašuje, kaj je on narobe storil in če je slučajno on kriv. To je breme, ki da otrok težko nosi. Posledice so vidne tudi v času odraslosti. Zato imajo otroci, kjer ob praznovanjih nazdravljajo z vodo, dobro popotnico, da bodo zdravo nazdravljali tudi s prijatelji in znanci ter kasneje, ko bodo imeli svoje družine.«

Pediatrinja dr. Tina Bregant je pojasnila, zakaj je pitje alkohola v mladosti tako škodljivo in kaj se dogaja, ko ga pijemo: »Alkohol je močna, potentna molekula, hkrati pa tako majhna, da prehaja povsod. Skoz membrano iz prebavnega sistema vstopi v kri in iz krvi do možganov, do živčnih celic in nevronov. Ne prehaja samo do likvorja, pač pa prehaja tudi pri nosečnici čez placento in dostopa do nerojenega otroka. Podobno v času dojenja prehaja v mlečne žleze. Že manjše količine alkohola, ko je na primer kozarec piva, delujejo škodljivo. Zato je tako pomembno, da mama v nosečnosti in času dojenja ne pije alkohola. Tako bo obvarovala otroka in njegov živčni sistem, ki se razvija dolgo in ima kritična obdobja, v katerih lahko pride do razvojnih zaostankov in spremembe videza otroka.« Mlade je spodbudila, da ne stigmatizirajo nekoga, ki se je napil. Zelo je po njenih besedah pomembno, da opit mladostnik ne ostane sam.

Že manjše količine alkohola, ko je na primer kozarec piva, delujejo škodljivo. Zato je tako pomembno, da mama v nosečnosti in času dojenja ne pije alkohola.

V sklopu akcije so na spletni strani brezalkohola.si prejeli vrsto odzivov. Med njimi je tudi ta: »Letos bom sodeloval tretje leto zapored. Začel sem leta 2022 in moram povedati, da komaj čakam na začetek akcije. V času abstinence namreč res ne popijem niti kaplje alkohola in takrat se počutim izvrstno! Gremo!«

Poleg aktivnosti v medijih in družbenih omrežjih, sta v času akcije potekali romanji na Brezje in na Sveto Goro, ki se ju je udeležilo 600 svojcev alkoholikov, zdravljenih alkoholikov in tistih, ki jim ni vseeno, so sporočili s Slovenske karitas in dodali, da prizadevanja za zmanjševanje škode, ki jo povzroča pretirano uživanje alkohola, s koncem akcije ne pojenjajo. Nasprotno, spodbujajo nas k sprejemanju zmernosti in odgovornega odnosa do pitja alkohola, ne glede na okoliščine - doma, na cesti, v službi in v družbi - prav vsak dan v letu, so sporočili organizatorji in se zahvalili vsem podpornikom, še posebej vsem tistim, ki so se tudi 40 dni odpovedali alkoholu zaradi solidarnosti z vsemi, ki se srečujejo s trpljenjem zaradi alkohola.

Na Radiu Ognjišče boste lahko na velikonočni ponedeljek med 16. in 17. uro v luči akcije 40 dni brez alkohola prisluhnili krajšemu pogovoru z dr. Tino Bregant.

Slovenija
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.