Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Petra StoparPetra Stopar
Alkoholizem je bolezen odnosov  (foto: PixaBay)
Alkoholizem je bolezen odnosov | (foto: PixaBay)

Alkohol - da ali ne?

Novice | 14.02.2024, 12:31 Marjana Debevec

V postnem času že tradicionalno potekajo razne postne duhovne vaje, pobude in akcije. Med njimi se vedno bolj uveljavljata programa Exodus 90 za moške in Fiat 90 za ženske, ob petkih molimo križev pot. Vse več ljudi pa se pridruži tudi postni akciji 40 dni brez alkohola in sicer zaradi solidarnosti z mnogimi, ki v svojih družinah trpijo zaradi alkoholizma. Akcijo so predstavili na dopoldanski novinarski konferenci.

Akcija 40 dni brez alkohola bo potekala od danes do velike sobote. Njena nosilka je Slovenska Karitas, sodelujejo pa tudi Agencija za varnost v prometu, ministrstvo za zdravje in še več kot 10 organizacij, ki se na kakršenkoli način srečujejo s posledicami alkoholizma in zdravljenjem.

»Kot vedno, je ta odpoved alkoholu najprej namenjena solidarnosti. Solidarnosti z vsemi, ki trpijo v družinah zaradi alkohola, zaradi nasilja, zaradi različnih psihičnih težav, zaradi težav z odnosi, pa tudi v prometu,« je pojasnil generalni tajnik Slovenske Karitas Peter Tomažič.

Kje je moj vir veselja in povezanosti?

Akcija spodbuja tudi k osebnemu razmisleku o tem, ali sem še na varni strani, ali ne. Letos postavljajo vprašanje: Kaj je tvoj vir veselja in vir povezanosti? »Če odvzamemo alkohol, naredimo praznino. To praznino pa lahko zapolnimo z drugimi lepimi in koristnimi stvarmi.«

K iskanju viru veselja je mlade pozvala letošnja ambasadorka akcije pevka Monika Avsenik. »Moj vir veselja in povezanosti je zagotovo glasba. Vem pa, da je še mnogo drugih načinov, kako najti ta vir – ali je to šport, ali so kakšni izleti v naravo. Sama pa verjamem, da je najboljši vir za veselje družba, v kateri si. Mislim, da smo ljudje lahko dovolj za veselje.«

 

Letošnja ambasadorka akcije Monika Avsenik
Letošnja ambasadorka akcije Monika Avsenik © Slovenska Karitas

Kar 1507 prometnih nesreč zaradi alkohola

Alkohol gre z roko v roki z revščino in z duševnimi boleznimi, obenem pa je vzrok za številne prometne nesreče, je pojasnila direktorica Javne agencije za varnost prometa Simona Felser. »Uradni podatki za minulo leto razkrivajo, da je zloraba alkohola botrovala 1507 prometnim nesrečam. V njih je življenje izgubilo 21 oseb, 126 je bilo hudo telesno poškodovanih, 588 pa lažje telesno poškodovanih.« Med povzročitelji izstopajo mlajši vozniki in vozniki in srednjih let.

Na tiskovni konferenci smo lahko slišali tudi o številnih negativnih posledicah pitja alkohola na naše zdravje. Vsak dan namreč beležimo vsaj dve smrti, povezani z uživanjem alkohola.

Udeleženci so zato vse povabili k sodelovanju v akciji, saj je 40 dni ravno takšno obdobje, da lahko začutimo dobrobiti ne uživanja alkohola, za katere mogoče prej sploh nismo vedeli.

Romanja in okrogla miza

Srečanji zdravljenih alkoholikov in njihovih družin bosta to soboto na Brezjah in 10. marca na Sveti Gori. Slovenska Karitas 27. marca pripravlja še okroglo mizo. V tem času pa poteka tudi literarni natečaj v zadnji triadi osnovnih šol in v srednjih šolah.

Logotip letošnje akcije
Logotip letošnje akcije © Slovenska Karitas

Novice
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...