Ljubljana, ponedeljek, 19. november 2018, 10:43

Kaj bo veljalo na dan našega srečanja z Gospodom?

Zbranim vernikom na Trgu sv. Petra je papež Frančišek pred opoldansko molitvijo zatrdil, da govor, v katerem Jezus učence poučuje o prihodnjih dogodkih, ni v prvi vrsti govor o koncu sveta, ampak predvsem povabilo, da bi dobro živeli sedanjost, da bi bili čuječi in pripravljeni, ko bomo poklicani dati račun našega življenja.


Ideja o vojski Evropske unije spet dviguje prah

V zadnjem tednu dni je bila znova nekoliko bolj v ospredju pozornosti ideja o vojski Evropske unije. Poudarila sta jo voditelja Francije in Nemčije, podprli so jo v Evropski komisiji. Iz ZDA je prišla kritika, iz Nata pa opozorilo, da takšni načrti ne smejo spodkopavati transatlantskih vezi.


Čilska Cerkev po aferi zlorab v pripravi na leto 2020

Čilski škofje so ob sklepu plenarnega zasedanja povedali, da naj bi v prihodnjih tednih sklenili sporazum s sodno vejo oblasti o tem, kako postopati v primerih spolnih zlorab. Razpravljali so tudi o pravilniku ravnanja za pastoralne delavce, ki naj bi bil končan v prihodnjih mesecih.


Najmanj 42 ljudi, med njimi dva duhovnika, ubitih v Srednje Afriški republiki

V Srednje afriški republiki je bilo v mestu Alindao v četrtek v požigu begunskega centra in napadu na katedralo ubitih najmanj 42 ljudi. Mnogi med njimi so živi zgoreli. Zadnje besede škofijskega vikarja pred smrtjo po telefonu so bile: Prosite za nas! Uporniki Ali Daras so na ta krvav način maščevali umor muslimana s strani drugih upornikov. Žrtve pa so znova nedolžni ljudje, med njimi tudi dva duhovnika.


Papež nepričakovano obiskal zdravstveno ambulanto za uboge

Papež Frančišek je danes nepričakovano obiskal zdravstveno ambulanto za uboge, ki so jo za en teden postavili v bližini vatikanske bazilike. V nedeljo bo namreč 2. svetovni dan ubogih.


Bo dogovor o bexitu zamajal politično stabilnost Velike Britanije?

Zaradi dogovora o brexitu je odstopilo več članov britanske vlade. Premierka Theresa May je včeraj popoldne stopila pred medije in poudarila, da so dosegli najboljši možni dogovor za Veliko Britanijo in da je smer prava za državo in državljane. Kljub temu pa se vrstijo pozivi k njenemu odstopu, glasovanju o nezaupnici in novem referendumu o brexitu.


Evropski parlament za več sredstev za zaposlovanje mladih

Evropski poslanci so na tokratnem plenarnem zasedanju v Strasbourgu med drugim sprejeli pogajalsko stališče o finančnem okviru Evropske unije za obdobje med letoma 2021 in 2027. Razdelili so tudi zneske za posamezne programe. Zdaj so pripravljeni na pogajanja s članicami, a te še niso našle skupnega jezika. Evropski poslanci upajo, da bo dober dogovor, ki mu morajo nato prižgati zeleno luč, dosežen še pred volitvami v Evropski parlament, ki bodo maja prihodnje leto.


Odločilen napredek v pogajanjih o brexitu

Britanska vlada je sinoči podprla osnutek dogovora o izstopu iz Evropske unije. Skoraj šesto strani dolg dokument morata potrditi še Evropski parlament in Svet Evropske unije, največja preizkušnja pa ga čaka v britanskem parlamentu. Nekateri poslanci namreč predlaganemu dogovoru ostro nasprotujejo, ker po njihovem ogroža nadaljnji obstoj Združenega kraljestva.


Ubogi ta teden v Vatikanu brezplačno k zdravnikom

Pred baziliko sv. Petra v Vatikanu so uredili ambulantno zdravstveno središče za uboge. V kompleksu 20 kontejnerjev lahko brezdomci in finančno šibki meščani Rima od ponedeljka do nedelje ta teden prejemajo brezplačno pomoč zdravnikov specialistov.


Shodi v podporo Asiji Bibi po vsem svetu

V Italiji so se včeraj začeli shodi v podporo pakistanski materi Asiji Bibi, ki še vedno čaka na odločitev sodišča po pritožbi na njeno oprostitev. Udeleženci shodov od mednarodne diplomacije zahtevajo, naj Bibijevo, njeno družino in odvetnika preselijo na varno.


Novejše novice | Starejše novice