Ljubljana, sreda, 23. maj 2018, 22:17

Na svetovnem srečanju družin popolni odpustek

Udeleženci svetovnega srečanja družin avgusta v Dublinu in vsi, ki bodo dogodek spremljali preko medijev, bodo lahko pod splošnimi pogoji prejeli popolni odpustek. Trenutno je sicer za srečanje na Irskem prijavljenih 22 tisoč ljudi iz več kot sto držav.


Argentinci množično na pohodih za življenje

Uvedbi nove zakonodaje, ki podpira splav, je v Argentini javno nasprotovalo približno 3,5 milijona državljanov. Samo v prestolnici Buenos Aires se je zbralo najmanj 350.000 protestnikov tako katoličanov, kot tudi evangeličanov, ateistov in drugih.


Bo Conte novi italijanski mandatar?

Pravnik Giuseppe Conte bi lahko že danes ali jutri postal mandatar za sestavo italijanske vlade. Kot skupnega kandidata za premierja sta ga včeraj predsedniku države Sergiu Mattarelli predlagali zmagovalki volitev Gibanje petih zvezd in Liga. Ob tem napovedujeta precej drugačen vladni program od prejšnjih, predvsem na gospodarskem področju.


Patriarh Sako: Imenovanje za kardinala je priznanje trpeči Cerkvi v Iraku

Papež Frančišek bo 29. junija na konzistoriju v Vatikanu umestil 14 novih kardinalov. Kandidati prihajajo iz različnih delov sveta. Kardinalskemu zboru se bo med drugim pridružil tudi patriarh Kaldejske Katoliške Cerkve Louis Sáko. Imenovanje je po njegovih besedah posebej pomenljivo za preganjano kaldejsko skupnost v Iraku.


Papež Frančišek bo 29. junija umestil 14 novih kardinalov

Papež Frančišek bo 29. junija na konzistoriju v Vatikanu umestil 14 novih kardinalov. Kot je sporočil na binkoštno nedeljo, prihajajo iz različnih delov sveta, kar kaže na vesoljnost Cerkve, ki nadaljuje z oznanjanjem usmiljene Božje ljubezni vsem ljudem na Zemlji. Kardinalskemu zboru se bo med drugim pridružil patriarh Kaldejske Katoliške Cerkve Louis Sako.


V več državah te dni v ospredju vprašanje zaščite nerojenih otrok

V naši soseščini so ta konec tedna pripravili pohode za življenje. Tako v Rimu v Italiji kot tudi v Zagrebu, Splitu in na Reki na Hrvaškem so tisoči pozivali k zaščiti nerojenih otrok. Pri južnih sosedih so ob tem opozarjali, da se človekove pravice začnejo s spočetjem. Na Irskem medtem teče kampanja pred referendumom o splavu, ki bo prihodnji petek. V ZDA se obeta drugačna delitev proračunskih sredstev na tem področju.


V Vatikanu se bodo s pogrebno slovesnostjo poslovili od kardinala Hoyosa

V Vatikanu se bodo z današnjo pogrebno slovesnostjo v baziliki svetega Petra poslovili od kolumbijskega kardinala Daria Castrillona Hoyosa, ki je umrl v 89. letu starosti. Papež Frančišek se je v sožalnem telegramu spomnil njegovega velikodušnega služenja Cerkvi in predvsem dragocenega sodelovanja s Svetim sedežem.


Po hudi letalski nesreči na Kubi sožalje svojcem žrtev izreka tudi papež Frančišek

Kuba je ovita v črno. Včeraj je v Havani kmalu po vzletu s tamkajšnjega mednarodnega letališča strmoglavilo potniško letalo. Na krovu je bilo 110 ljudi. Štiri so prepeljali v bolnišnico, en človek je tam pozneje umrl. Prizorišče nesreče si je ogledal novi predsednik države Miguel Diaz Canel, ocenil je, da bo identifikacija žrtev trajala dalj časa. Napovedal je oblikovanje posebne komisije, ki bo skušala najti vzrok tragedije. Pri preiskavi bo pomagala tudi Mehika, saj je bilo strmoglavljeno letalo njeno.


Cerkev v Latinski Ameriki ustanovila mrežo za življenje

Svet latinsko ameriških škofovskih konferenc je ustanovil mrežo za razmišljanje in delovanje na področju pravice do življenja od spočetja do naravne smrti.


Vatikan o ekonomsko-finančnem sistemu: Denar naj služi, ne vlada

V Vatikanu so minuli teden predstavili dokument o ekonomsko-finančnih vprašanjih, ki poudarja, da mora denar služiti, ne vladati. Tako na podlagi družbenega nauka Cerkve ponuja nekaj etičnih smernic za razmislek na tem področju. Dokument sta pripravila Kongregacija za nauk vere in Dikasterij za služenje celostnemu človeškemu razvoju, ki poudarjata, da ima vsaka gospodarska odločitev moralno in etično razsežnost.


Novejše novice | Starejše novice