Ljubljana, petek, 20. julij 2018, 07:00

Prebivalci Nikaragve: Ne dovolite, da umremo!

Razmere v Nikaragvi so vse slabše. Vladne sile so v teh dneh prevzele nadzor nad mestom Masaya, od koder so se aprila razširili protesti proti predsedniku države Danielu Ortegi. Prišlo je do spopadov, ki so zahtevali nove žrtve. Do zdaj je po nekaterih podatkih umrlo že več kot 360 ljudi. Mednarodna skupnost poziva h končanju nasilja, oglasila se je tudi Katoliška Cerkev, ki med drugim poudarja pomen dialoga.


Chiara Corbella Petrillo kmalu blažena

Šest let po smrti Božje služabnice Chiare Corbello Petrillo je rimska škofija začela postopek za njeno beatifikacijo. Mlada žena je umrla pri 28-ih letih 13. junija 2012, potem ko je zavrnila zdravljenje tumorja, da je rešila življenje svojemu nerojenemu otroku.


Desetminutno zvonjenje za srebrne hrvaške nogometaše pred sprejemom v Zagrebu

Srebrne hrvaške nogometaše je ob sprejemu v središču Zagreba med drugim pozdravilo zvonjenje. Zvonova katedrale v prestolnici južne sosede Slovenije sta deset minut spodbujala vernike in ljudi dobre volje k zahvali in molitvi za fante, ki so s pogumno in pošteno igro na svetovnem prvenstvu v Rusiji dosegli odličen rezultat. Številnim čestitkam se je pridružil tudi vrh krajevne Cerkve.


Evropska unija in Japonska podpisali največji trgovinski sporazum do zdaj

Evropska unija in Japonska sta v Tokiu podpisali zgodovinski trgovinski sporazum. Ta poleg gospodarske vrednosti prinaša tudi pomembno politično sporočilo proti protekcionizmu.


Perko: Uzakonitev možnosti spremembe spola pomeni zaton Zahodne družbe

Portugalski parlament je v petek sprejel zakon, ki bo državljanom dovoljeval spremembo spola od 16. leta starosti in sicer brez zdravstvenega poročila, ki bi dokazovalo motnjo identitete. Portugalska se je s tem pridružila Danski, Malti, Švedski, Irski in Norveški, ki podoben zakon že imajo.


Vrh Trump-Putin minil brez presenečenj

Dolgo pričakovani vrh predsednikov ZDA in Rusije Donalda Trumpa in Vladimirja Putina v Helsinkih je minil v pozitivnem ozračju, po pričakovanjih pa ni postregel s prebojem. Voditelja sta na srečanju odprla številne mednarodno pomembne teme, s pogovori pa sta bila zadovoljna. Manj zadovoljni so bili s srečanjem v ZDA, vendar politični analitik Bogomil Ferfila poudarja, da je bil vrh zelo pozitiven.


V ŽIVO: Hrvaška kljub srebru pričakala zlate nogometaše; Dalić: Bogu smo hvaležni

V minulih dneh smo se zaradi uspeha hrvaške nogometne reprezentance večkrat povezali s Hrvaškim katoliškim radiem (HKR). Danes so, tako kot nacionalna televizija, pripravili poseben program v katerem so gostili selektorja Zlatka Dalića in tudi nekatere hrvaške škofe. Dalić je ponovil, da so žalostni zaradi drugega mesta, a Bogu hvaležni, da jim je dal mesto viceprvakov. Nadškof Marin Barišič pa je izrazil željo, da bi se recept za uspeh hrvaških nogometašev prijel tudi na drugih področjih družbe.


Cerkve spremenjene v nočne klube?

V več zahodnih državah morajo zaradi razširjene sekularizacije zapirati cerkve. Med najbolj prizadetimi so Francija, Belgija, Nizozemska, Švica, ZDA in Kanada. Problem pa je v tem, za kakšen namen se cerkev kot prostor potem uporabi. Primerilo se je celo, da so jih preoblikovali v diskoteke, nočne klube, kar se je zgodilo v Pragi, garaže, slaščičarne, bare, restavracije, telovadnice, mošeje, lepotne salone in podobno. Zato papeški svet za kulturo, Univerza Gregoriana in Italijanska škofovska konferenca novembra pripravljajo mednarodno srečanje z naslovom: Ali Bog tukaj ne prebiva več?


Hrvaški in francoski škofje navdušeni nad svojima reprezentancama

Nedeljski finale svetovnega nogometnega prvenstva med Francijo in Hrvaško odmeva tudi v krogih Katoliške cerkve. Predsednik hrvaške škofovske konference zadarski nadškof Želimir Puljić, je v pismu selektorju Zlatku Daliću zapisal, da je finale krona njihovega dela, treningov in povezanosti. S sporočilom so se oglasili še nekateri hrvaški škofje, ponekod pa so se v sredo zvečer po tekmi oglasili zvonovi. Tudi Francozi so veseli, da so se uvrstili v nedeljski finale, je sporočil škof iz Rouena Dominique Lebrun, ki je bil trinajst let sodnik pri Francoski nogometni zvezi. V času, ko se nogomet vse bolj komercializira, ne smemo pozabiti, da je šport igra, je dejal škof Lebrun.


Trump: NATO je močnejši

V Bruslju se bo danes sklenil vrh zveze Nato. Danes se voditelji, med njimi slovenski premier Miro Cerar, soočajo z odločitvijo o podaljšanju financiranja afganistanskih varnostnih sil do leta 2024. V ospredju pogovorov na vrhu so sicer obrambni izdatki članic, saj je ameriški predsednik Donald Trump včeraj na ta račun navrgel nekaj ostrih besed in celo zagrozil z izstopom ZDA iz zavezništva. Danes so njegovi toni že bolj umirjeni.


Novejše novice | Starejše novice