Ljubljana, ponedeljek, 18. december 2017, 13:42

Marko Košnik, novi inšpektor salezijancev

Slovenski salezijanci, ki so povezani v inšpektorijo svetega Cirila in Metoda, so dobili novega predstojnika. To je mag. Marko Košnik, ki ga je vrhovni predstojnik Ángel Fernandez Ártime na god sv. Janeza od Križa imenoval novega inšpektorja sobratov v Sloveniji.


K odvetnikom po brezplačne pravne nasvete

Tudi letos bodo nekateri odvetniki odprti za brezplačno pravno pomoč, in sicer ves naslednji teden. Po novem bodo nudili tudi brezplačno mediacijo. Lani je pro bono odvetniško svetovanje poiskalo približno 1800 oseb, najpogosteje zaradi nerešenih družinskih razmerij, kot so razveza, preživnina in stiki, pa tudi zaradi sosedskih sporov.


Pregled domačih dogodkov od 8 do 15. decembra 2017

V pregledu dogodkov od petka do petka v ospredje postavljamo neurje, ki je v začetku tedna zajelo Slovenijo in povzročilo precej škode. Odmevno je bilo tudi odstavljanje vodstva ljubljanskega kliničnega centra in poskus izpolnitve odločbe ustavnega sodišča o financiranju zasebnega šolstva. Slovenski selezijanci so dobili novega predstojnika, Zavod živim pa nove prostore. Poslovil se je igralec Jernej Šugman, znani so športniki leta 2017 … o tem in še nekaterih dogodkih iz politike, kulture in športa v pregledu dogajanja v domovini.


Blažene Drinske mučenke, priprošnjice v preizkušnjah naše vere

V katoliški Cerkvi se spominjamo blaženih Drinskih mučenk, ki so na današnji dan leta 1941 darovale svoja življenja za Kristusa. Med njimi sta tudi Slovenki Antonija Fabjan in Krizina Bojanc iz redovne skupnosti Hčera Božje ljubezni. V novomeški škofiji, od koder izhajata, je danes praznično v rojstni župniji blažene Krizine v Šmarjeti.


Florjančič: Slovenskemu sodstvu ni zagotovljeno mesto tretje veje oblasti

Slovenskemu sodstvu v proračunskih pogajanjih ni zagotovljeno mesto tretje veje oblasti, je izpostavil predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. Dodal je, da se premier Miro Cerar o teh stvareh z njim ni želel pogovarjati. Zato so pri pogajanjih z ministrstvom za finance dobili le nekaj od tega, kar so zahtevali.


Prenovljeni Muzej jaslic Brezje v prvem letu obiskalo več tisoč ljudi

Prenovljeni Muzej jaslic Brezje bo 17. decembra obeležil prvo leto delovanja. Edinstveno zbirko, ki vsebuje preko 400 različnih eksponatov – jaslic z vseh koncev sveta, si je v tem letu ogledalo več kot 20. tisoč ljudi. Direktorica Romarskega urada Brezje Andreja Eržen Firšt je vesela nad razvojem muzeja, predvsem pa nad sprejetostjo le-tega med ljudmi. Podobno meni tudi rektor svetišča Marije Pomaga p. Robert Bahčič.


Dežman kritičen do ljubljanske občine, ki nasprotuje pokopu žrtev komunističnega režima

Stanje vojnih grobišč se pri nas žal še vedno dramatično razlikuje od zahodnih modelov. Da bo Slovenija sodila v ta kulturni krog mora zgraditi primerljive institucije in sistem raziskave, pokopov, urejanja in vzdrževanja grobov in vojnih grobišč. Tako je za Radio Ognjišče dejal predsednik komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč Jože Dežman, ki ga skrbi odnos posameznih lokalnih skupnosti, tudi ljubljanske občine do pokopa žrtev iz morišč.


Tavčarjevi in Rebuli priznanje ZNP za življenjsko delo

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je v prostorih Svetovnega slovenskega kongresa podelilo priznanja Boruta Meška. Častnega za življenjsko delo sta letos prejela pisateljica in pesnica Zora Tavčar ter pisatelj Alojz Rebula. Nagrado za izjemne dosežke v novinarstvu je prejel Bernard Nežmah, nagrada za medijsko ozaveščanje slovenske družbe je šla v roke Eriki Jazbar.


Gasilci za januar napovedali opozorilno stavko

V Sindikatu poklicnega gasilstva Slovenije so za januar napovedali opozorilno stavko, začela se bo 10. januarja ob 6. uri in končala 12. januarja ob 7. uri. Po njihovih ocenah namreč vlada nima resnega namena, da se odpravijo plačne anomalije v njihovi dejavnosti. Gasilci morajo sicer tudi v času stavke reševati življenja in premoženje.


Zbogom, Jernej Šugman ...

Kdo ve katere vrstice ali verze iz besed junakov, likov, ki jih je upodabljal na odrih, bi Jernej Šugman izbral za besede slovesa. Kdo ve kakšen bi bil njegov priklon pred dnevi, če bi vedel, da se ne bo več srečal z občinstvom, katerega ljubljenec je bil več kot dve desetletji. Ljubitelji gledališča smo lahko uživali v igralskih kreacijah Jerneja Šugmana, ki se je neizbrisno zapisal tudi v zgodovino slovenskega filma in televizijskih nadaljevank. Včeraj se je poslovil, tik pred 49. rojstnim dnem ...


Novejše novice | Starejše novice