Ljubljana, ponedeljek, 28. maj 2018, 12:02

Tonin na taboru stranke: NSi je garant normalnosti!

V Ajdovščini je včeraj potekal letni tabor stranke NSi. Njen predsednik Matej Tonin je v nagovoru poudaril, da je stranka NSi zagotovilo normalnosti, saj bo v vsaki vladi poskrbela, da te ne bo odnašalo v kakršno koli skrajnost. Prav tako je zagotovilo, da delo spet postane vrednota, zagotovilo za odpravo predolgih čakalnih vrst v zdravstvu in za učinkovito zaseganje nezakonito pridobljenega premoženja.


Nadškof Zore: Odgovornim manjka poguma in odgovornosti

V podružni cerkvi sv. Vida v Šentvidu na Brdu pri Lukovici so včeraj praznovali 80-letnico kronanja Marijine podobe. Sveto mašo je daroval nadškof Stanislav Zore, ki je v nagovoru povabil k Marijini drži, da bi znali prepoznati potrebe naših bližnjih in nanje odgovoriti.


Železnice želijo spodbuditi potovanja z vlaki

Slovenske železnice bodo v prihodnjem tednu uvedle nekatere novosti, s katerimi naj bi bil – kot obljubljajo – potniški promet privlačnejši in preprostejši za uporabnike. Med drugim bodo na voljo posebne vozovnice »Izletko«, ki bodo ob koncu tedna in praznikih veljale za neomejeno število voženj po vsej Sloveniji. Poleg tega bo starejšim od 65 let na voljo nova vozovnica - »Zlatka«.


Romanje obeh Goric: »Bog je mlad, Marija je mlada«

V nedeljo, 27. maja, bo ob 16. uri na Sveti Gori tradicionalno – že 30. srečanje dveh Goric. Somaševanje bosta vodila koprski škof Jurij Bizjak in goriški nadškof Carlo Roberto Maria Redaelli. Geslo letošnjega skupnega romanja je »Bog je mlad, Marija je mlada«.


Ehrlich velika osebnost treznih in odločnih korakov

Teološka fakulteta in Društvo združeni ob Lipi sprave sta dopoldne pripravili spominsko slovesnost ob obletnici umora Lamberta Eherlicha. Udeleženci so se zbrali na kraju zločina na Streliški ulici 12 pod ljubljanskim gradom in od tam odšli na dvorišče Teološke fakultete. O nekdanjem profesorju in vizijonarju višarske Slovenije je spregovoril akademik dr. Janez Juhant.


Pregled domačih dogodkov od 18. 5. do 25. 5. 2018

Z binkoštmi smo se poslovili od velikonočnega časa. Do predčasnih volitev v državni zbor je le še en teden, kampanja je na vrhuncu. Predsednik republike Borut Pahor je povedal, da bo ponudil mandatarstvo za sestavo nove vlade relativnemu zmagovalcu volitev. S številnimi dogodki smo v Sloveniji obeležili svetovni dan čebel. Dobili smo tudi evropski prvakinji v jadranju – Veroniko Macarol in Tino Mrak.


Dan za Magnificat – Svete gore nad Sotlo

5. Dan za Magnificat danes poteka v župniji Sv. Peter pod Svetimi gorami.


Policija opozarja na samozaščito pred žepnimi tatvinami

Z začetkom turistične sezone se v turističnih središčih in mestih začne pojavljati tudi žeparstvo. Žeparji delujejo v organiziranih skupinah, žrtvam pa se približajo med ogledom znamenitosti ali fotografiranjem. Po navedbah policije se pred tatvino lahko s preventivnimi ukrepi najbolje zaščitimo sami.


Karitas nadaljuje projekt Donirana hrana

Na vrata Nadškofijske Karitas Maribor dnevno potrka tudi do 250 oseb, ki potrebujejo pomoč, so povedali na današnji novinarski konferenci. Ob tem so predstavili projekt Donirana hrana, ki ga Karitas izvaja z vsemi tremi mariborskimi Lions klubi.


Stroka v DS opozorila na prenizko rodnost in predlagala več rešitev

Na posvetu z naslovom »Kako preprečiti izumiranje slovenskega naroda?« je več kot petnajst strokovnjakov z različnih področij, ki so povezana z demografijo, opisalo nezavidljiv demografski položaj Slovenije in nanizalo predloge za dvig rodnosti. Kot je povedal dr. Janez Malačič z Ekonomske fakultete, bo povprečna starost Slovencev in Slovenk leta 2050 blizu 50 let. Meni, da bi bila »idealna rešitev za izhod iz tega položaja dvig rodnosti na raven 2,1 otroka na žensko« v kombinaciji z »zmernim priseljevanjem«. Previsoko priseljevanje bi po njegovi oceni »družbo politično destabiliziralo«. Da za prehod iz demografske zime v pomlad ni ključno priseljevanje, ampak podpora slovenskim družinam, je poudaril Tomaž Merše iz društva Družinska pobuda.


Novejše novice | Starejše novice