Ljubljana, sreda, 26. september 2018, 16:47

Nadškof Fisichella: Svetišča so potrdilo globoke vere naših ljudi

Predsednik papeškega sveta za novo evangelizacijo nadškof Rino Fisichella je na srečanju Mreže evropskih Marijinih narodnih svetišč na Brezjah dejal, da so romarska svetišča kraji miru in tišine, kraji, kamor se mnogi zatekajo v različnih življenjskih obdobjih. Spomnil je, da je papež Frančišek prav zato, ker so svetišča izzivi s katerimi se srečuje Cerkev, priključil papeškemu svetu za novo evagnelizacijo. Predavanju je dopoldne prisluhnilo več kot 30 udeležencev iz 18 evropskih Marijinih svetišč, ki so se udeležile srečanja, med njimi tudi predstavniki iz Lurda, Fatime, Čenstohove in Marije Bistrice.


Gorenak opozarja, da policija prestreže zgolj do 20 odstotkov ilegalnih prehodov

Policisti so konec minulega tedna prijeli več kot 100 ljudi, ki so nedovoljeno prestopili državno mejo. Da bi nas te številke, ne zgolj minulega tedna, ampak prvih osem mesecev letošnjega leta, morale skrbeti meni nekdanji poslanec SDS Vinko Gorenak. Kot je opozoril za naš radio se je število nedovoljenih prehodov v primerjavi z lanskim letom povečalo za skoraj 200 odstotkov.


Brezje bo gostilo srečanje predstavnikov Mreže Evropskih Marijinih narodnih svetišč

Od 25. do 28. septembra se bodo pri Mariji Pomagaj zbrali predstavniki 18 evropskih Marijinih narodnih svetišč, od Anglije, preko Francije, Portugalske, Gibraltarja, do Ukrajine, Madžarske, Italije, Romunije, Slovaške, Hrvaške in Malte.


God blaženega Slomška tokrat v znamenju mladih

V Cerkvi v Sloveniji praznujemo danes god blaženega Antona Martina Slomška, zavetnika učiteljev, vzgojiteljev, katehetov, kmetov in nove evangelizacije: je tudi glavni zavetnik celjske škofije. V mariborski stolnici bodo zvečer sklenili devetdnevnico na Slomškovem grobu. Sledila bo sv. maša z mladimi s prošnjo za blagoslov dela sinode o mladih v Rimu. V tem duhu je potekala tudi osrednja slovesnost včerajšnje Slomškove nedelje v Vuzenici z vodilno mislijo »Delo z mladimi - delo za prihodnost«.


Vera Mejak za Radio Ognjišče o gibanju Glasno

Civilno družbeno gibanje Glasno!, ki se zavzema za dejavno zaščito pravic gledalcev in poslušalcev ter svobode govora na nacionalni RTV, smo sicer že predstavili. Do pobude za njegovo ustanovitev je prišlo v krogu intelektualcev s prvopodpisano Vero Mejak. Slednjo smo povabili v naš studio.


Pregled dogodkov od 14. do 21. septembra 2018

Tokratni pregled začenjamo z odhodom apostolskega nuncija nadškofa Julijusza Janusza iz Slovenije. Odhaja tudi celjski ordinarij škof Stanislav Lipovšek; papež je namreč sprejel njegovo odpoved službi. Mladi katoličani so se prejšnjo soboto srečali v Stični, redovniki in redovnice pa sredi tedna v Vipavi. Na političnem področju smo spremljali prvi obisk premierja Šarca na tujem, doma mu medtem ne gre vse tako kot si je zamislil, saj se Levica ne strinja, da ima v svojem kabinetu Črnčeca. Med kulturnimi dogodki je odmevala 100- letnica Narodne galerije, na športnem področju pa uspeh Janje Garnbret, ki se je s svetovnega prvenstva v plezanju vrnila s tremi kolajnami.


Smrdelj o povprečninah: Tekoče transferje pokrivamo iz drugih virov

Na ministrstvu za finance je bil danes prvi sestanek z reprezentativnimi združenji občin po izvolitvi nove vlade. Čeprav novega ministra Andreja Bertonclja na sestanku ni bilo, ker se je udeležil sprejema pri predsedniku države Borutu Pahorju, so predstavniki občin direktorici direktorata za proračun predstavili svoj pogled na financiranje v naslednjem letu in na težave, vezane na izračun dodatnih stroškov zaradi spremembe zakonodaje.


Vojaki v nedeljo romajo na Brezje

Pred 18 leti je bil podpisan sporazum o duhovni oskrbi vojaških oseb, zato danes obeležujemo dan Vojaškega vikariata. Zunanja slovesnost bo v nedeljo pri Mariji Pomagaj na Brezjah. Tja bo letos iz kranjske vojašnice peš poromalo več deset vojakov s svojimi družinami.


Nahtigal o arbitraži: Slovenska diplomacija lovi zadnje vzdihljaje

Slovenska diplomacija lovi zadnje vzdihljaje, da začne resno tekmovati z Andrejem Plenkovičem, pa je za portal Domovina dejal komentator Martin Nahtigal, ki je podobno ocenil tudi za Mozaik dneva na Radiu ognjišče.


France Arhar za Radio Ognjišče o iskanju guvernerja

Novega kroga iskanja guvernerja Banke Slovenije, kot kaže, ne bo. Predsednik republike Borut Pahor se je namreč odločil predlagati sedanjega viceguvernerja Primoža Dolenca. Ocenjuje, da izpolnjuje visoke strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije. »Prav bi bilo, da se guverner izvoli kakor hitro bi bilo mogoče, da bi na ta način tudi zakonito prezentiral interese naše države v že imenovan svet Evropske centralne banke,« je dejal bančnik France Arhar.


Novejše novice | Starejše novice