Ljubljana, petek, 21. september 2018, 00:16

Nahtigal o arbitraži: Slovenska diplomacija lovi zadnje vzdihljaje

Slovenska diplomacija lovi zadnje vzdihljaje, da začne resno tekmovati z Andrejem Plenkovičem, pa je za portal Domovina dejal komentator Martin Nahtigal, ki je podobno ocenil tudi za Mozaik dneva na Radiu ognjišče.


France Arhar za Radio Ognjišče o iskanju guvernerja

Novega kroga iskanja guvernerja Banke Slovenije, kot kaže, ne bo. Predsednik republike Borut Pahor se je namreč odločil predlagati sedanjega viceguvernerja Primoža Dolenca. Ocenjuje, da izpolnjuje visoke strokovne kriterije in ima potrebne izkušnje za opravljanje te funkcije. »Prav bi bilo, da se guverner izvoli kakor hitro bi bilo mogoče, da bi na ta način tudi zakonito prezentiral interese naše države v že imenovan svet Evropske centralne banke,« je dejal bančnik France Arhar.


Slomšek zgled tudi za današnji čas

Mariborski nadškof Alojzij Cvikl je sinoči v mariborski stolnici daroval sveto mašo ob 19. obletnici razglasitve Antona Martina Slomška za blaženega. V nagovoru je dejal, da v vsaki naši življenjski situaciji lahko najdemo zglede iz njegovega življenja, ki jih lahko posnemamo. Nadškof Cvikl bo vodil tudi osrednjo slovesnost ob letošnji Slomškovi nedelji, ki jo bodo v nedeljo popoldne pripravili v nadžupnijski cerkvi v Vuzenici. Letos namreč mineva 180 let, odkar je Slomšek prišel za nadžupnika in dekana v Vuzenico, kjer je šest let ostal v tej službi.


Na redovniškem dnevu o mladih

Redovniki in redovnice so se danes v Vipavi zbrali na 44. redovniškem dnevu. Srečanja se jih je udeležilo približno 150, ki so govorili o tem, da je Bog je mlad, mladi pa naš zaklad.


ZNP poziva k razrešitvi varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev na RTVS

V Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) direktorju Radiotelevizije Slovenija in programskemu svetu RTVS predlagajo, da Ilinko Todorovski razrešita s položaja varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev.


Dr. Gaiser: Slovenija nima zunanje politike in mednarodnih prijateljev

Predsednika Slovenskega Panevropskega gibanja dr. Larisa Gaiserja veseli, da je pravna služba Evropske komisije pri vprašanju arbitražne razsodbe o meji med Slovenijo in Hrvaško stopila na stran naše države. A kakšnega posebnega vpliva na nadaljnje razpletanje zgodbe ne pričakuje. Da Bruselj za zdaj ne načrtuje razprave o tem, je po njegovem dovolj jasen signal, da v Ljubljani ne vidi verodostojnega sogovornika. Dr. Gaiser je prepričan, da bi morala svoje opraviti tiha diplomacija.


Šolske sestre začele jubilejno 150. leto

V Materni hiši Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja v Mariboru so v nedeljo odprli jubilejno leto ob 150-letnici omenjene kongregacije. Slovesnost se je začela s koncertom, pri katerem so sodelovale sestre različnih provinc. Slovesno mašo pa je daroval mariborski nadškof metropolit Alojzij Cvikl.


Kvatrnica na Mirenskem Gradu v znamenju glasbe

Na Mirenskem Gradu so ta konec tedna praznovali god Žalostne Matere Božje ter glavni romarski shod – kvatrnico. Priprave na praznik so potekale v glasbenem duhu, saj so ustvarjalci želeli predstaviti zgodovino cerkvenega petja na Gradu.


Škof Šuštar mladim: Prinašajte Jezusa v vse kotičke življenja, vse odnose in vse vaše delovanje

Šest tisoč mladih, večina slovenskih škofov in 150 duhovnikov je pri cistercijanskem samostanu v Stični zbranih na tradicionalnem narodnem srečanju katoliške mladine.


Pregled domačih dogodkov, od 7. do 14. septembra 2018

Dogajanje v preteklih dneh je zaznamovalo oblikovanje že 13. slovenske vlade, na Bledu je potekal še en strateški forum, odmevala pa je tudi odločitev sodišča o izpustitvi Milka Noviča na prostost. Pretekli konec tedna je bilo zaradi malega šmarna slovesno po Marijinih cerkvah, sodelavci Radia Ognjišče pa smo sklenili že deveto kolesarsko romanje.


Novejše novice | Starejše novice