Ljubljana, nedelja, 21. januar 2018, 11:36

Pregled domačih dogodkov od 12. do 18. januarja 2018

V minulem tednu je razburjal predlog o zvišanju minimalne plače. Nič posebno novega ni v zvezi z napovedanimi stavkami v javnem sektorju, morda le to, da je vlada imenovala skupino za pogajanja s sindikati, ki jo bo vodil pristojni minister Boris Koprivnikar. Policija je izvedla akcijo proti trgovini z ljudmi, kakršne pri nas še ni bilo, odmevala je sodba v korist varčevalcev v švicarskih frankih. Naša krajevna Cerkev se je pridružila molitveni osmini za edinost kristjanov, vstopili smo tudi v Baragovo leto ob 150. obletnici smrti našega misijonarja in škofa, ki je Božjo besedo oznanjal med Indijanci. Znani so letošnji Prešernovi nagrajenci, našim rokometašem se je kljub številnim spornim sodniškim odločitvam na kar dveh tekmah uspelo prebiti v drugi del evropskega prvenstva na Hrvaškem.


V pripravi novela zakona o visokem šolstvu, zasebniki zaskrbljeni

Ministrstvo za izobraževanje pripravlja novelo zakona o visokem šolstvu, ki naj bi določila, kaj je javna služba na tem področju, prav tako naj bi uredila podeljevanje koncesij. Zaradi gradiva, ki je že zakrožilo med strokovnjaki, so nekateri zaskrbljeni. Nekateri profesorji in pravniki opozarjajo, da je bila tokratna novela zakona spisana, da bi omejila zasebnike.


Poslovil se je Anton Drobnič

V Ljubljani je minulo noč v 90. letu umrl pravnik Anton Drobnič, prvi generalni državni tožilec v samostojni Sloveniji, dolgoletni predsednik Nove Slovenske zaveze in praktičen kristjan. Med drugim je bil zaslužen za razveljavitev in ustavitev sodbe proti škofu Rožmanu.


Črnčec o tem, da SOVA stavka že drugi meseca: Lahko smo vsi skupaj zaskrbljeni

Uslužbenci Slovenske obveščevalne varnostne agencije stavkajo že drugi mesec. Da bi se to vprašanje moralo čim prej rešiti, predvsem zaradi varnosti državljanov nam je po telefonu dejal strokovnjak za varnostna vprašanja Damir Črnčec. Sicer še danes ni povsem jasno, na kakšen način stavkajo slovenski vohuni, tednik Reporter pa je ob tem pisal tudi o političnih ozadjih stavke, saj naj bi šlo za napad kadrov, zvestih SD in Zoranu Jankoviću, na predsednika vlade Mira Cerarja.


Na ozemlju murskosoboške škofije gojijo ekumenizem prijateljstva

Pri nas ekumenizem še posebej živijo na območju Škofije Murska Sobota. Njen ordinarij je prepričan, da tam ne gojijo le teološkega ekumenizma, ampak predvsem ekumenizem prijateljstva.


Korak bližje k edinosti med cerkvami

Začenjamo molitveno osmino za edinost kristjanov, ki bo tokrat potekala pod geslom: Tvoja desnica, Gospod, je mogočna. Na poti k edinosti ima osrednje mesto molitev. Edinost namreč ne more biti preprosto sad človeškega delovanja. Obenem pa v tem tednu potekajo tudi skupna srečanja s pričevanji o tem, kako si posamezniki in cerkve prizadevajo za dialog.


Do ključnega zakona zdravstvene reforme kritični tudi v koaliciji

Člani parlamentarnega odbora za zdravstvo iz vrst koalicije so začeli z usklajevanjem osnutka zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katero bi določili košarico pravic in novo financiranje. Pristojna ministrica Milojka Kolar Celarc je zadnjo različico besedila predstavila tik pred iztekom lanskega leta, a že naletela na kritike tako v DeSUS kot SD. Sprejetje ključnega dela zdravstvene reforme še pred volitvami je tako malo verjetno.


Različni odzivi na predlog o dvigu minimalne plače

Vrstijo se odzivi na predlog za dvig minimalne plače za 4,7 odstotka. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je z njim poskrbela za precej razburjenja. Razloge zanj bo morala pojasniti premierju Miru Cerarju pred naslednjo redno sejo vlade, na kakšnih argumentih temelji, zanima tudi ministrico za finance Matejo Vraničar Erman.


Škof Štumpf: Dražgoše so postale zlorabljen kraj hvalnice nestrpnosti

Škof Peter Štumpf se je kritično odzval na slovesnost, ki je bila konec tedna v Dražgošah. Kot je zapisal na spletni strani Škofije Murska Sobota, bi bil to lahko kraj nekega dolžnega in kulturnega spominjanja na ljudi, ki so tam tragično umrli. A postal je zlorabljen kraj hvalnice nestrpnosti - tudi do Katoliške Cerkve v Sloveniji.


Počivalšek: vladna stran govori eno, dela drugo

Vrh koalicije je včeraj obravnaval predlog za sestavo vladne pogajalske skupine za pogajanja s sindikati javnega sektorja. Predlog bo danes na korespondenčni seji obravnavala še vlada, a odziv sindikatov nanj ni spodbuden.


Novejše novice | Starejše novice